Η ΕΕ θα πιέσει τη Μέι για "ήπιο Brexit"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πιέσει τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους από το μπλοκ των 28 εθνών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας τα οφέλη του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της χώρας στις 26 Μαρτίου 2019. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους της ΕΕ στη Βρετανία να έχουν τα δικαιώματα απασχόλησης που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εποπτεύονται από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ακόμη και αν πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επίσημη

έξοδο του έθνους από την ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Αυτό θα σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση, ακόμη και μετά την έξοδο από την ΕΕ. Το θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις διαπραγματεύσεις, διότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι οδηγεί τη Βρετανία στο λεγόμενο "σκληρό Brexit" - βγάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά της ΕΕ σε αντάλλαγμα για τον πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης και της κυριαρχίας των βρετανικών νόμων. Είναι μια τεράστια θυσία για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τόσο η μετανάστευση όσο και η κυριαρχία αποτελούν βασικά κίνητρα πολλών ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Η ΕΕ φαίνεται να είναι αποφασισμένη να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Μέι και την ομάδα της. Το Reuters γράφει ότι σχέδια εγγράφων για τη διαπραγμάτευση της ΕΕ αναφέρουν ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να καταβάλει οικονομικές "υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες για χρόνια μετά το Brexit και να παραμείνει υπό την ευθύνη των δικαστηρίων της ΕΕ". Αυτό υποστηρίζει και ένα προηγούμενο άρθρο των FT, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν απόλυτα με τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέροντας πώς το μπλοκ θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία σχετικά με την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Οι βασικοί άξονες στις κατευθυντήριες γραμμές του Τουσκ είναι ότι "η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί τους νόμους, τα δικαστήρια και τα τέλη του προϋπολογισμού της ΕΕ αν επιδιώξει τη σταδιακή μετάβαση από την ενιαία αγορά". Με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί μεγάλες αμοιβές και να συμμορφωθεί με τους νόμους και τις διαδικασίες της ΕΕ εάν επιθυμεί να του χορηγηθεί μια μεταβατική συμφωνία - μια περίοδος ελιγμών ή μια σταδιακή διαδικασία εφαρμογής των συμφωνιών του Brexit για τη Βρετανία. Η ΕΕ τα καθιστά "κόκκινη γραμμή" στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες του Brexit ενδέχεται να εμφανιστούν όταν η Μέι συναντηθεί με τον Μπαρνιέ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο de facto ηγέτης της ΕΕ, θα είναι επίσης παρών στη συνεδρίαση.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα