Νταβούτογλου: Η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα

H Τουρκία είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να πετύχουν οι «κοινοί στόχοι» στην περιοχή μας, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας για την επόμενη κρίσιμη δεκαετία. «Προσβλέπουμε στη δημιουργία μιας νέας περιοχής πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνει ο Τούρκος υπουργός, που έχει ήδη στο ενεργητικό του τη δραματική αλλαγή της τουρκικής πολιτικής από την εσωστρέφεια του «ανάδελφου έθνους» στο όραμα της «μηδενικής τριβής με τους γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου υπαινίσσεται

ότι οι μεγάλες αλλαγές, που γίνονται στην περιοχή, οδηγούν στη δημιουργία ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος και μιας νέας αίσθησης «περιφερειακής κυριότητας». Η έννοια αυτή της «περιφερειακής κυριότητας» εξειδικεύει συλλήψεις και οραματισμούς που είχαν προβληθεί μέσα από το ακαδημαϊκό ερευνητικό έργο του ιδίου και είχαν στερεοτυπικά χαρακτηρισθεί ως «νεο-οθωμανισμός».

Μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνει στο ΑΜΠΕ την αισιοδοξία του για τη θετική πορεία που έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστηρίζει ότι οι ιδέες για μονομερή ανακήρυξη Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο «δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν». Στέλνει μήνυμα προς την κυπριακή πλευρά ότι η Τουρκία «εκτός από μεγάλη αγορά, είναι η ασφαλέστερη, η κοντινότερη και η πιο επικερδής δίοδος προς τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού έχει ήδη έτοιμη την απαιτούμενη υποδομή».

Επιπλέον, υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί αλλαγή του τουρκικού Συντάγματος για να μπορέσει να λειτουργήσει η θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκτός του πλαισίου των κρατικών πανεπιστημίων στην Τουρκία. Σε σχέση με τους περιορισμούς, που έθεσε ο νέος νόμος για την απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από τους Έλληνες υπηκόους στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός δείχνει αμηχανία.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΑΜΠΕ: Η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο εορτασμών διαφόρων εκατονταετηρίδων (εκατό χρόνια των Βαλκανικών πολέμων (το ‘12), εκατό χρόνια από τον α’ παγκόσμιο πόλεμο (το ‘14), εκατό χρόνια από τη «γενοκτονία των Αρμενίων» (το ‘15), και τελικώς εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (το ‘23). Θέλετε να σχολιάσετε τις επετείους αυτές και ιδιαίτερα την εκατονταετηρίδα των Βαλκανικών πολέμων, που μοιάζει να στοιχειώνει ακόμα την πολιτική της περιοχής;

AH. DAVUTOGLU: Tα προσεχή δέκα χρόνια, από το 2012 μέχρι το 2023, σημειώνουν την εκατοστή επέτειο μιας πολύ σημαντικής περιόδου της Ιστορίας. Η περίοδος αυτή παρουσιάζει βαθύτατες συστημικές προκλήσεις, προκλήσεις που άλλαξαν όχι μόνο τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, αλλά πολύ ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο πόλεμος της Τουρκικής Ανεξαρτησίας και η ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν σημειώνουν μόνο το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά δημιούργησαν εντελώς νέες μορφές και σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, σχέσεις που συχνά επισκι

Keywords
Τυχαία Θέματα