Οι ξένοι επενδυτές έρχονται ή φευγουν;

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη επειδή άνοιξε  το παράθυρο των 2-4 μηνών όπου θα μπει λίγο φως στην Ελλάδα μέσω μιας κατασκευασμένης ευφορίας, οι ξένοι επενδυτές κερδοσκόποι και πραγματικοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα.

Εξαιρώντας τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και ειδικά τις κινήσεις της Goldman Sachs που τοποθετείται

στο ελληνικό χρηματιστήριο στον FTSE 20 ειδικά στον ΟΤΕ αλλά και σε τράπεζες π.χ. Πειραιώς, εξαιρώντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις και αγοραπωλησίες ορισμένων ξένων στο ΧΑ, νέοι επενδυτές που θα επενδύσουν παραγωγικό κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει.

Διαχρονικά αν δει κανείς την συμπεριφορά των ξένων επενδυτών σε χώρες και χρηματιστήρια που βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλό οικονομικό και χρηματιστηριακό κύκλο, πρώτα εμφανίζονται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και εν συνεχεία τα παραγωγικά.

Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω της ύφεσης στην οικονομία που έφθασε στο 4ο έτος ή σωρευτικά μείωση του ΑΕΠ 18% και το χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά κοινώς στον πάτο του χρηματιστηριακού κύκλου.

Το ΧΑ έχει ανακάμψει 57% από το ιστορικό χαμηλό των 470 μονάδων.

Ανοίγοντας εικονικά ή πραγματικά – αυτό θα αποδειχθεί προσεχώς – το παράθυρο το window ώστε να μπει λίγο φως μετά από παρατεταμένο σκοτάδι, υπήρξε μια κινητικότητα κερδοσκοπικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στις τράπεζες.

Ουσιαστικά με χρηματιστηριακούς όρους μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης στο ΧΑ πάνω από τις 850-900 μονάδες. Η κυρίαρχη τάση στο ΧΑ παραμένει πτωτική και μόνο η αποφασιστική διάσπαση των 850 με 900 μονάδων θα αλλάξει την τάση.

Πότε θα πούμε ότι είδαμε το ιστορικό χαμηλό και δεν υπάρχει περίπτωση να το ξαναδούμε ότι το ΧΑ διασπάσει αποφασιστικά τις 1000 – 1200 μονάδες.

Αυτά όμως είναι προβολές στο μέλλον και η πιθανότητα τους είναι σχετική.

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουμε καταγράψει κάποιες κινήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων αλλά όχι πραγματικά μαζικές κερδοσκοπικές τοποθετήσεις ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για να επιβεβαιωθεί ο ιστορικός κανόνας ότι πρώτα έρχονται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και μετά οι πραγματικοί επενδυτές θα πρέπει να δούμε με μαζικότητα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια στο ΧΑ.

«Κατά βάση η κερδοσκοπία είναι εσωτερικά υποκινούμενη υπόθεση με συμμετοχή κάποιων ξένων όχι όμως μαζικά.

Άρα αναμένεται να δούμε κερδοσκοπικά κεφάλαια με μεγαλύτερη μαζικότητα. Αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί» αναφέρει και ορθά τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στα οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η διεθνής εμπειρία διδάσκει σε όλους ότι οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις εδικά εταιριών εισηγμένων σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά στο ναδίρ του καθοδικού κύκλου είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως μηχανισμός ενεργοποίησης της οικονομίας είναι ορθές, αρκεί να γίνονται με σωστό τρόπο.

Στο ναδίρ του καθοδικού οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου πωλούνται μη εισηγμ

Keywords
Τυχαία Θέματα