Νομοσχέδιο-«Αρμαγεδδών» σαρώνει το Δημόσιο

«Τσουνάμι» αλλαγών στη μέχρι σήμερα γνωστή εικόνα του Δημοσίου φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «αναδιοργάνωση υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα σύνθεση του Σώματος.

Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, αναδιοργανώνονται έντεκα από τα 15 υπουργεία (εξαιρέθηκαν λόγω ιδιαιτεροτήτων τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Οικονομικών που θα προωθήσει με δικό του

νόμο τις αλλαγές στη δομή του), οι γενικές γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Η αναδιοργάνωση εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων περιέλαβε και τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε ενοποίηση.

Με τις προωθούμενες αλλαγές στη δομή του κράτους, μειώνονται οι οργανικές μονάδες των υπουργείων και των φορέων, που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό το οποίο, κατά μέσο όρο, αγγίζει το 40%. Ειδικότερα, καταργούνται: έξι γενικές και οκτώ ειδικές γραμματείες, δώδεκα γενικές διευθύνσεις, 326 διευθύνσεις, μία υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία.

Μειώσεις και απολύσεις

Οι περικοπές στις μονάδες του στενού δημόσιου τομέα θα αφήσουν, ουσιαστικά, χωρίς αντικείμενο μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Αυτοί όχι μόνο θα υποβιβαστούν, αλλά θα χάσουν μεγάλο μέρος των απολαβών τους, βάσει του νέου μισθολογίου. Παράλληλα, η μείωση των υπηρεσιακών δομών και η σύμπτυξη ολόκληρων διευθύνσεων και γραφείων θα σημάνουν μελλοντικά απομακρύνσεις εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα περάσουν με επιτυχία το crash test της αξιολόγησης και θα κριθούν ανεπαρκείς.

Βασικά μέτρα αναδιοργάνωσης των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι, μεταξύ άλλων:

-Η ενοποίηση των υποστηρικτικών μονάδων των γενικών και ειδικών γραμματειών ή και άλλων αυτοτελών υπηρεσιών των επιμέρους  υπουργείων με αυτές του οικείου υπουργείου. Δηλαδή, η υπαγωγή στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, με βάση κατ’ αρχάς το λειτουργικό κριτήριο, όλων των υποστηρικτικών μονάδων (Διοικητικού/Προσωπικού, Οικονομικού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών) των αυτοτελών υπηρεσιών και των γενικών και ειδικών γραμματειών που υπάγονται σε αυτό.

-Η κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης επειδή ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και δεν έχουν αντικείμενο, είναι σε πλήρη αδράνεια ή υπολειτουργούν.

-Η κατάργηση, κατά το δυνατόν, ενδιάμεσων οργανωτικών επιπέδων. Όπως, για παράδειγμα, υποδιευθύνσεων και γραφείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα