Νίπτει τας χείρας της η Ευρώπη για τις απειλές Ερντογάν

Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Η Γερμανία στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του για τις προκλήσεις Ερντογάν.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε:

«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Λίγο αργότερα έκανε διευκρινιστική ανακοίνωση τονίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι εν ισχύ, όμως, το κακό έχει γίνει.

Η Γερμανία και κατ' επέκταση η Ευρώπη νίπτει τας χείρας της παραγνωρίζοντας βεβαίως ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας του προσφυγικού. Μια φτωχή χώρα με κατεστραμμένη οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλο, κι όμως, οι Ευρωπαίοι... φίλοι μας απέχουν από τις αποφάσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα το να μην παίρνουν θέση οι Ευρωπαίοι σε ένα μείζον ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό ζήτημα. Άλλωστε η Συνθήκη της Λωζάνης είχε εκτός από την Ελλάδα και έξι ισχυρές χώρες που την υπέγραψαν. Δεν ήταν μόνο ο Βενιζέλος και ο Κεμάλ ήταν και η Ευρώπη ολόκληρη ενώ να θυμίσουμε ότι και τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία επαναχαράχτηκαν. Προκαλεί θυμηδία να λέει ο εκπρόσωπος ότι δεν άκουσε, δεν ξέρει, δεν είδε τις δηλώσεις Ερντογάν και να αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ελληνικά νησιά.

Όμως, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι μια γενικότερη πολιτική της Ευρώπης και της Γερμανίας απέναντι στα θέματα του Αιγαίου ή αν πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα στον Τσίπρα να τα μαζεύει και να φεύγει. Ενδεχομένως, δηλαδή η Μέρκελ να αποφάσισε να τελειώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας τα εθνικά θέματα. Μπορεί πάλι να έχει κάνει μια ακόμη χάρη στον φίλο της τον Ταγίπ. Όπως και να έχει, οποιαδήποτε εξέλιξη δυσμενής από εδώ και στο εξής θα είναι η ταφόπλακα στην κυβέρνηση και στον Τσίπρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα