Tο φάντασμα της Lehman Brothers πάνω από την Deutsche Bank

Οι παραλληλισμοί είναι έντονοι άλλα παραπλανητικοί, υποστηρίζει ο James Mackintosh.

Οκτώ χρόνια πριν, αυτό το μήνα, η Lehman Brothers κατάρρευσε, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πανικό των hedge funds που τράβηξαν τα χρήματά τους. Ενώ ορισμένα μεγάλα hedge funds

ανησυχούν αρκετά για να μειώσουν την έκθεσή τους προς την Deutsche Bank AG, οι παραλληλισμοί είναι προφανείς, αλλά και βαθιά παραπλανητικοί. Οι

μετοχές της Deutsche Bank έχουν πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από την τράπεζα να πληρώσει 14 δις δολ. για να διευθετήσει καταγγελίες γύρω από τίτλους ενυπόθηκων δανείων. Η τράπεζα αναμένεται να συμφωνήσει σε μια χαμηλότερη τιμή.

Ορισμένοι πελάτες των hedge funds ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την έκθεσή τους στο γερμανικό δανειστή και αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, αναγκάζοντας τα στελέχη της τράπεζας να εντείνουν τις διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στους πελάτες και την τράπεζα.

Τα hedge funds αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πελάτες των τραπεζών. Τα κέρδη από το να παραμείνουν στην Deutsche είναι πολύ μικρά, ενώ οι πιθανές απώλειες αν καταρρεύσει είναι πολύ μεγάλες. "Όλοι είναι υπερευαίσθητοι", δήλωσε ένας διαχειριστής hedge-fund που παγιδεύθηκε από την κατάρρευση της Lehman. "Η Lehman δίδαξε σε όλους ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες ανατροπής σε όποιον παραμένει εκτεθειμένος". Η Lehman κατέρρευσε με τον τρόπο που καταρρέουν όλες οι τράπεζες: ξέμεινε από μετρητά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να πωλήσει γρήγορα για να πληρώσει τους πελάτες και τους αντισυμβαλλομένους ενώ έτρεχαν προς την έξοδο.

Θεωρητικά, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε τράπεζα, καθώς ποτέ δεν είναι αρκετά εύκολο να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ξεπληρώσουν κάθε καταθέτη αμέσως. Η Deutsche βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, εν μέρει επειδή οι πελάτες έχουν τρομάξει από την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της, που έχουν πέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους. Αλλά η Lehman ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη, λόγω της εξάρτησής της από τα repos και της αυτοχρηματοδότησης των hedge funds. Δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία από τις λεγόμενες κύριες επιχειρηματικές μεσιτείες της αποστραγγίστηκαν στις τελευταίες λίγες ημέρες, ενώ τα repos δεν μπορούσαν να ανανεωθούν και οι τράπεζες και άλλοι αντισυμβαλλόμενοι απαίτησαν επιπλέον εξασφαλίσεις για να στηρίξουν τις συναλλαγές παραγώγων.

Η Deutsche είναι διαφορετική. Έχει μια πολύ πιο διαφοροποιημένη πελατειακή βάση, που προέρχεται από τη γερμανική λιανική τραπεζική και πολλαπλές θεσμικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είχε πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα, ύψους 220 δις ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, ίση με το 12% των στοιχείων του ενεργητικού, έναντι των 45 δις δολ. ου είχε η Lehman ένα μήνα πριν από την πτώση της, στο 7,5% του ενεργητικού.

Η Deutsche έχει μια αδύναμη κεφαλαιακή θέση που επιδεινώνεται από την αδυναμία της κερδοφορίας, αλλά τα προβλήματά της δεν είναι τόσο κρίσιμα όπως της Lehman, όπου οι απώλειες ανήλθαν σε περισσότερο από το ένα δέκατο των μετόχων σε κάθε ένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα της ζωής της. Το πιο σημαντικό, η Deutsche έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενεχυροδανειστή, που σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέψει ακόμα και αρκετά δύσκολο να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία σε μετρητά, αν χρειαστεί. Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρνήθηκε επιπλέον πίστωση στη Lehman, με το σκεπτικό ότι δεν είχε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία ενεργητικού για να υποβάλει στην τράπεζα.

Τίποτα από αυτά δεν δίνει "ανοσία" στην Deutsche. Κανένα ποσό ρευστότητας δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αρκετό εάν οι πελάτες ή οι καταθέτες χάσουν την πίστη τους, επειδή δεν μπορούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία να ανταλλαχθούν με μετρητά στην ΕΚΤ. Το έργο που αντιμετωπίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche John Cryan είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών, και γρήγορα. Αναμένουμε ο Cryan να δοκιμάσει την προσέγγιση που χρησιμοποίησε ο Richard Fuld της Lehman: αν είστε ένας μεγάλος πελάτης Deutsche, αναμένεται σύντομα καθησυχαστικά προσωπικά τηλεφωνήματα.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί πιο σίγουρα με την έκδοση νέων μετοχών, αντιστηρίζοντας τη δύναμη της τράπεζας σε βάρος των παλαιών μετόχων. Η Deutsche αντιστέκεται σε αυτό ενώ η μετοχή της κινείται όλο και χαμηλότερα. Ένα μάθημα από την Lehman είναι ότι απέρριψε πάρα πολύ περήφανα κεφάλαια διάσωσης, επειδή δεν της άρεσε η τιμή. Η Deutsche πρέπει να είναι προσεκτική για να μην ακολουθήσει την ίδια λογική.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα