Νέος κύκλος κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Μόσχα

Τεντώνεται περαιτέρω το σχοινί μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία ενώ η ΕΕ μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει ξεχωριστή θέση χωρίς, όμως, να το πετυχαίνει ακριβώς. Παράλληλα, σε συγκρουσιακούς ρυθμούς παραμένει όλη η ανατολική Ουκρανία με το ενδεχόμενο ακόμη και ενός ατυχήματος να πυροδοτεί ρίγη ανατριχίλας για το τι θα μπορεί να επακολουθήσει.

Ο Λευκός Οίκος, όπως είχε προαναγγείλει, προχώρησε σε νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, τη Δευτέρα, από τον οποίο δεν προκλήθηκε καμία ιδιαίτερη έκπληξη. Στο στόχαστρο βρίσκονται

επτά επιπλέον στενοί συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, και επιχειρηματίες του θεωρούμενου ως στενού του περιβάλλοντος, καθώς και 17 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Μεταξύ των «τιμωρούμενων» συγκαταλέγονται ο Ιγκό Σετσίν, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, ο Σεργκέι Τσεμεζόφ, της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Rostec, και ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω βουλής της κρατικής Δούμας. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, ο Τσεμεζόφ είναι πρώην πράκτορας της KGB και υπηρέτησε ως αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΣ κατά τις δύο πρώτες προεδρικές θητείας του Πούτιν, και Τσεμεζόφ θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου από τη δεκαετία του ’80. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται γιατί η Ρωσία «δεν άλλαξε τη στάση της και δεν εφάρμοσε τα όσα συμφώνησε στη Γενεύη για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία».

Τον «αποτροπιασμό» της εξέφρασε η ρωσική ηγεσία δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι πολύ επώδυνη για την Ουάσινγκτον». Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωνε, σε μια εμφανή προσπάθεια να διατηρηθεί και η ψυχραιμία στο εσωτερικό της χώρας και μεταξύ των πολιτών, ότι οι κυρώσεις «συμβάλλουν» στο να υπάρξει μεγαλύτερη εγρήγορση, ενότητα και εναλλακτικές λύσεις, αν και παραδέχτηκε ότι προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες αλλά «δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο φαντάζεται κανείς».

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες γινόταν γνωστό ότι σε πρώτη φάση η ΕΕ «συμφώνησε σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα στοχευμένων κυρώσεων» αλλά δεν δόθηκε τίποτε περαιτέρω στη δημοσιότητα. Η δυστοκία που παρατηρείται στους κόλπους της ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στην απροθυμία αρκετών μελών της που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις, διαφόρων τύπων, με τη Ρωσία να προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα τα οποία τελικά θα γυρίσουν μπούμερανγκ για τη δική τους οικονομία. Μεταξύ των «απροθύμων» φέρεται να είναι, ασχέτως δηλώσεων, και η Γερμανία.

Τεντωμένα νεύρα

Και ενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις, επί του εδάφους η ένταση ολοένα και αυξάνεται. Χθες το μεσημέρι, στόχος δολοφονικής επίθεσης έγινε ο δήμαρχος του Χάρκογο, ο οποίος χαροπαλεύει σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Γενάντι Κέρνες υποστήριζε τον εκδιωχθέντα πρόεδρο Γιανουκόβιτς, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έχει τηρήσει πολύ χαμηλούς τόνους, προκαλώντας τελικά την αντιπάθεια τόσο των υποστηρικτών της νέας ηγεσίας του Κιέβου όσο και των φιλορώσων ακτιβιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ έσπευσε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει τους φιλορώσους χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο.

Ενταση επικράτησε τη Δευτέρα και στην ίδια την πόλη του Ντόνετσκ, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ της ηγεσίας του Κιέβου και καταγγέλλεται ότι δέχτηκε επίθεση από φιλορώσους ακτιβιστές, που απαντούν ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν με μέλη του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα που είχαν φτάσει με πούλμαν στην πόλη από την νέα βάση του στο Ντνεπροπετρόσκ. Επεισόδια σημειώνονταν μέχρι αργά τη νύχτα, και σύμφωνα με τις, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πληροφορίες τουλάχιστον 14 άτομα είχαν τραυματιστεί .

Την ίδια ώρα, στο Σλαβιάνσκ οι φιλορώσοι ακτιβιστές πρότειναν να ανταλλάξουν τους επτά στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνεχίζουν να κρατούν και τους τρεις πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με συλληφθέντες φιλορώσους ακτιβιστές. Για το θέμα έγινε σχετική συζήτηση και στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπου ο Ρώσος αντιπρόσωπος επανέλαβε ότι η Μόσχα έχει ήδη δημιουργήσει ορισμένους διαύλους επικοινωνίας με στόχο την απελευθέρωση των συλληφθέντων παρατηρητών, αλλά επισήμανε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι τόσο απρόβλεπτη και έκκρυθμη που «ήταν εντελώς ανεύθυνη η απόφαση» του Οργανισμού ν’ ανταποκριθεί στο αίτημα του Κιέβου και να τους στείλει στα ανατολικά, ξεχωριστά από την ομάδα του Οργανισμού που ούτως ή άλλως εργάζεται εκεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό έγινε γνωστό ότι Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία θα συναντηθούν στις 2 Μάη για να συζητήσουν (τι άλλο; ) το ζήτημα της ενέργειας και της παροχής φυσικού αερίου. Η Ουκρανία υπέγραψε χθες συμφωνία να εισάγει φυσικό αέριο (ρωσικό) δια μέσου Σλοβακίας προκειμένου να συνεργάζεται με την ΕΕ και όχι με τη Ρωσία αλλά και πάλι οι συνολικές ποσότητες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της. Επιπλέον εκρεμμούν και τα υπέργογκα χρέη της προς την Μόσχα για το αέριο, όπως επίσης και η διασφάλιση ότι θα πληρώνει την ΕΕ για το αέριο (καθώς η ΕΕ θα το πληρώνει στη Ρωσία) αλλά και το πώς δεν θα διαταραχθεί η ροή προς την ΕΕ.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα