Νεοναζί σε άνοδο και στη Ρωσία

Τη Δευτέρα το απόγευμα, χιλιάδες ρώσοι φασίστες και εθνικιστές διαδήλωσαν στους δρόμους της Μόσχας προς τιμήν της Ημέρας Εθνικής Ενότητας. Οι ηγέτες τους είπαν ότι περίπου 20.000 άτομα αναστάτωσαν τη ρωσική πρωτεύουσα. Οι επίσημες αρχές τοποθετούν τον αριθμό χαμηλότερα, γύρω στους 8.000. Φώναζαν συνθήματα όπως «καθεστώς βίζας για τους μετανάστες από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο!» (επί του παρόντος , οι μετανάστες από την περιοχή δεν χρειάζονται βίζα για να εργαστούν στη Ρωσία), αλλά και πολλές ρατσιστικές αισχρολογίες. Η οργισμένη ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από έφηβους και εικοσάχρονους,

έβριζε τους μετανάστες από τον Καύκασο με τις χειρότερες βρισιές της ρωσικής αργκό. Κάποιοι έβρισαν ακόμα και τον Αλλάχ.

Κάθε χρόνο, οι συγκεντρώσεις – η Ρωσική Παρέλαση όπως ονομάζεται – γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η παράδοση ξεκίνησε το 2005, όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της παρουσίας των ξένων μεταναστών στη Ρωσία. Η φετινή παρέλαση επισκιάστηκε από ένα πρόσφατο θύμα: έναν εργαζόμενο μετανάστη από το Ουζμπεκιστάν, τον οποίο σκότωσε χθες μια ομάδα 10 εφήβων στην περιοχή Ριμπατσκόγιε της Αγίας Πετρούπολης. Οι επιτιθέμενοι μαχαίρωσαν το 51χρονο 14 φορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Fontanka.Ru, που αναφέρεται σε μια έκθεση της αστυνομίας. Οι ένοχοι διέφυγαν από τη σκηνή του φόνου, αλλά κάμερες ασφαλείας έδειξαν μια ομάδα από νεαρά αγόρια ντυμένα με «βαριές» στρατιωτικές μπότες με λευκά κορδόνια – η στολή που χρησιμοποιούσαν οι ακραίοι Ρώσοι νεο- εθνικιστές στο παρελθόν. «Μοιάζει σαν κάποιοι νέοι να κατέβασαν από τα πατάρια τον εξοπλισμό από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους» δήλωσε μια ανώνυμη αστυνομική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των μη ρωσικών εθνοτικών ομάδων βρίσκονται στο αποκορύφωμα της έντασης φέτος, σε όλη τη χώρα. Επί χρόνια, οι ρώσοι εθνικιστές διαμαρτύρονται για την διασπορά από τον Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία επειδή υποτίθεται ότι τους έχουν πάρει τις επιχειρήσεις, τον έλεγχο των αγορών και είναι πάρα πολύ δυνατοί, οργανωμένοι και επιθετικοί με τις Ρωσίδες. Το περασμένο καλοκαίρι, οι αρχές ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενάντια στους παράνομους μετανάστες, με εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Η πρόσφατη εξέγερση στην περιοχή Biryulyoovo της Μόσχας έδειξε ότι οι απλοί Μοσχοβίτες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον των ξένων: όταν ένας μετανάστης από το Αζερμπαϊτζάν κατηγορήθηκε για μια δολοφονία, ξέσπασε ένα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες.

«Φέτος έχουμε καταγράψει ήδη τη δολοφονία 19 θυμάτων από ριζοσπάστες εθνικιστές, όσες είχαμε ολόκληρο το 2012» δήλωσε ο Αλεξάντερ Βερκόφσκι, επικεφαλής της Sova, μιας ομάδας που ερευνά ζητήματα ρατσισμού στη Ρωσία. «Η βία έχει ενταθεί εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας από τις αρχές. Δεν πιστεύω ότι ήταν η αρχική πρόθεση του Κρεμλίνου, αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής» είπε ο Βερκόφσκι. Εν τω μεταξύ, στην Παρέλαση της Μόσχας, πολλοί εθνικιστές κινήθηκαν γύρω από την περιοχή Lyublino. Μερικά πανό ζητούσαν να κατάσχουν τα πλούτη από τους πλούσιους της Μόσχας και να τα μοιράσουν στους φτωχούς, μια γνώριμη ιδέα στην ιστορία της Ρωσίας. «Η Μόσχα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό κλεφτών δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, ενώ εμείς , οι νέοι άνθρωποι δεν επωφελούμαστε από τους φυσικούς μας πόρους – ζητάμε ένα πραξικόπημα», δήλωσε ο Ιβάν Νεστέροφ, ένας νεαρός άνδρας με μια μαύρη κουκούλα, που κρατά μια σημαία με χειροβομβίδα. Ένα άλλο μπλοκ διαδηλωτών, που αριθμεί μερικές εκατοντάδες εθνικιστές, κυμάτιζαν μαύρα πανό και τυλίγονταν σε μαύρες σημαίες με κρανία και το Kolovrat, ένα Ρωσικό- Σλάβικο σύμβολο παρόμοιο με τη σβάστικα.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φαίνονταν να ανησυχούν μήπως τους αναγνωρίσουν οι αρχές: είχαν μαύρες κουκούλες, πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες του σκι και ιατρικές μάσκες, ενώ τα μάτια τους κρύβονταν κάτω από μαύρα γυαλιά ηλίου. Κάποιοι στην ομάδα αποκαλούνταν Μαύρο Μπλοκ, άλλοι Κοινωνικό Εθνικιστικό Μπλοκ. Ένας από τους ηγέτες τους, ο Μαξίμ, δήλωσε στην Daily Beast ότι η ομάδα του «κήρυξε πόλεμο στο Κρεμλίνο για την πώληση της Ρωσίας σε αλλοδαπούς».
Κάποιοι από τα μαύρα μπλοκ ήταν αναρχικοί, άλλοι φώναζαν «Sieg Heil» και πρότειναν το χέρι τους κατά τον χιτλερικό χαιρετισμό.

Πριν από καιρό, η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει κάποιους από τη ριζοσπαστική νεολαία. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, εθνικιστές με μάσκες έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, ρίχνοντας τις μαύρες σημαίες τους στο έδαφος και πατώντας τες με τέτοια απόγνωση, που φαινόταν σαν κάποιος να ήταν έτοιμος να πυροβολήσει. Η αστυνομία κατάφερε να αρπάξει περίπου 30 από αυτούς. «Δεν είναι έτοιμοι για πραγματικό πόλεμο, καταπάτησαν όλους τους πιθανούς κανόνες και έφυγαν άνανδρα μόλις είδαν μια αστυνομική μονάδα – ο Χίτλερ θα τους είχε εκτελέσει επί τόπου», είπε ο ιδεολογικός ηγέτης της Ρωσικής Παρέλασης, Αλεξάντερ Μπέλοφ. Και πρόσθεσε: «μερικοί σκέφτονται ότι με αυτές τις ριζοσπαστικές μεθόδους θα υπερασπιστούν τη Ρωσία. Αλλά για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο εθνικιστικό κόμμα.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/11/06/neo-nationalist-violence-targets-central-asians-in-russia.html

Keywords
Τυχαία Θέματα