Νεοναζί από όλη την Ευρώπη σπεύδουν στο Κίεβο

Ένα ρεύμα ευρωπαίων τζιχαντιστών ταξίδεψε στη Συρία για να διεξάγει ιερό πόλεμο. Τώρα, μια ομάδα ευρωπαίων νεοναζί ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να σώσουν τη λευκή φυλή, γράφει ο Michael Moynihan.


Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Φρέντρικ Χάγκμπεργκ στάθηκε στην έδρα στο Δημαρχείο του Κιέβου, προσφέροντας αδελφικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς από τη Σουηδία στους ιδρωμένους, μελανιασμένους και εξαντλημένους Ουκρανούς εξεγερμένους που ήταν διάσπαρτοι. Το μέρος ήταν στολισμένο με σημαίες – κάποιους κέλτικους σταυρούς,

μία ομόσπονδη σημαία που είναι πρότυπο για το πολιτικό κόμμα Σβόμποντα, τα μέλη του οποίου ουσιαστικά ελέγχουν το κτίριο- που αντανακλούν τις αμφίβολες πολιτικές πεποιθήσεις των ενοίκων του.
Επαναστάτες τουρίστες, άτομα που αναζητούν συγκίνηση και «αλεξιπτωτιστές» δημοσιογράφοι κάλυψαν το Κίεβο. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, η ηθοποιός Χέιντεν Πανετιέρ, ο γάλλος διανοούμενος Μπερνάρ-Ανρί Λεβίξεσήκωσαν τα τεράστια πλήθη με παιάνες για την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία, ενώ πρόσφεραν ηθική υποστήριξη στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.

Αλλά ο Χάγκμπεργκ, ένας τύπος με γωνίες και baby face, μέλος των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, είχε ένα πιο σκοτεινό μήνυμα. «Στέκομαι μπροστά σας δυνάμεις της επανάστασης, για να σας πω πως θα είναι το μέλλον σας, αν αποτύχει η ένδοξη προσπάθειά σας», είπε με καλά αλλά κοφτά αγγλικά. «Στέκομαι εδώ ως Σουηδός. Ωστόσο, εκεί απ’ όπου κατάγομαι δεν είναι πλέον Σουηδία». Ο Χάγκμπεργκ προειδοποίησε τους Ουκρανούς ότι μια επιτυχής επανάσταση πρέπει να χαράξει μια πορεία που θα αποφεύγει προσεκτικά τα κακά των αμβλώσεων και του εθνοτικού μπασταρδέματος, θα τιμωρεί σκληρά την κατάχρηση της κοινωνικής πρόνοιας και θα απορρίψει την ομαλοποίηση της ομοφυλοφιλίας. «Οι αξιωματούχοι στη Σουηδία θέλουν να μας αποκαλούν την πιο σύγχρονη χώρα στον κόσμο. Σας λέω, αδέλφια, ότι αυτό σας περιμένει αν επιλέξετε να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας. Τώρα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε και να δημιουργήσετε το δικό σας μέλλον. Μην αποδέχεστε την παγίδα της επιλογής Δύση ή Ρωσία».

Είναι ασαφές ποιος, αν υπάρχει κάποιος, τον κάλεσε, αλλά ο Χάγκεμπεργκ μιλούσε ως εκπρόσωπος της Nordisk Ungdom (Νορδική Νεολαία), μιας σουηδικής νεοναζιστικής ομάδας που δοξάζει «ένα παραδοσιακό ιδεώδες ενός καλύτερου ανθρώπου, που αγωνίζεται για κάτι μεγαλύτερο και πιο ευγενικό από το ίδιον όφελος. Ενός ανθρώπου ιδεαλιστή που αγωνίζεται για την ελευθερία της Ευρώπης». Οι επισκέπτες της αγγλόφωνης ιστοσελίδας της ομάδας βλέπουν μια εννοιολογική διαφήμιση αλά Μπάρμπαρα Κρούγκερ, που εκλιπαρεί τους επισκέπτες: «Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε την επανάσταση! Υποστηρίξτε μια ελεύθερη Ουκρανία! Κάντε δωρεές τώρα…» Επειδή ο Χάγκμπεργκ προσπαθεί να προκαλέσει τους ομοϊδεάτες του νεοναζί να ταξιδέψουν στο Κίεβο για να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας, φιλοφασιστικής Ουκρανίας.
Οι φασίστες, υπερ- εθνικιστές και ρατσιστές της Ευρώπης παραπονιούνται ότι η εξέγερση στην Ουκρανία έχει ξεπεραστεί, αν όχι ελεγχθεί, από δυνάμεις της CIA, σιωνιστές και χορηγούμενους από τον Σόρος. Ο ευρωσκεπτικισμός των ακροδεξιών κινημάτων της ηπείρου έχει δημιουργήσει ένα σκεπτικισμό για την πολυσυζητημένη φιλοευρωπαϊκή ενσωμάτωση της εξέγερσης.
Αλλά δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Γιανούκοβιτς και οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου στο Κρεμλίνο έχουν προωθήσει σε μεγάλο βαθμό μια εναλλακτική αφήγηση –την οποία ο Χάγκμπεργκ και οι σύμμαχοί του υιοθετούν ευχαρίστως- γεγονός που υποδηλώνει ότι το κίνημα διαμαρτυρίας είναι στην πραγματικότητα γεμάτο με φωλιές επικίνδυνων νεοναζί που συνδέονται με τα εξτρεμιστικά Ουκρανικά πολιτικά κόμματα Σβόμποντα και Δεξιός Τομέας. Ως εκ τούτου, οι Δυτικοί υποστηρικτές των διαδηλώσεων, όπως ο Τζον Μακέιν, εξοργίζονται για λογαριασμό του βίαιου ουκρανικού φασισμού.
Είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του επιχειρήματος του Κρεμλίνου εναντίον της δυτικής υποστήριξης στις ομάδες των ανταρτών της Συρίας, που λέει ότι αντιστοιχεί σε υλική υποστήριξη προς τις ομάδες της Αλ Κάιντα. Και όπως με τη Συρία -και τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο πριν- οι συμπαθούντες ευρωπαίοι εξτρεμιστές ταξιδεύουν στην χώρα για την παροχή στήριξης στους ιδεολογικούς αδελφούς τους. «Απλά έχουμε στρατεύματα και συζητάμε με τους εκπροσώπους του Σβόμποντα και άλλους εθνικιστές, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, λέει ο Μάγκνους Σόιντερμαν, ο νεοναζί διοργανωτής των Σουηδών Εθελοντών της Ουκρανίας (Svenska Ukrainafrivilliga). «Το μήνυμά μας προς αυτούς είναι ότι θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Στην εκκαθάριση των δρόμων, την ασφάλεια, την παροχή τροφίμων».

Στην ιστοσελίδα της ομάδας, που είναι γεμάτη με τετριμμένη νεοναζιστική προπαγάνδα, λένε στους πιθανούς εθελοντές ότι «εμείς δεν οργανώνουμε παραστρατιωτικές δυνάμεις, γιατί η συμμετοχή μας είναι πολιτικού χαρακτήρα, ως εργάτες βοηθοί. Φυσικά, αν ξεσπάσει η βία θα κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα» ( Η ιστοσελίδα συμβουλεύει στους στρατευμένους να «βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση» πριν από το ταξίδι στο Κίεβο). Η Ουκρανία, λέει η ομάδα, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή και «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και το μέλλον των λευκών παιδιών μας!»
Σύμφωνα με την νέα σελίδα της ομάδας στο Facebook, ένας εκπρόσωπος των Σουηδών Εθελοντών της Ουκρανίας πρόσφατα «επισκέφθηκε το κοινοβούλιο και δημιούργησε σημαντικές επαφές» με τους ντόπιους πολιτικούς, προφανώς όσους συνδέονται με υπερ- εθνικιστικά κόμματα όπως το Σβόμποντα και ο Δεξιός Τομέας. Η ιδέα των ξένων εθελοντών είναι «μια καλή πρωτοβουλία», δήλωσε ένα μέλος της φασιστικής ομάδας, «και υποστηρίζω πλήρως τον Μίκαελ Σκιλτ και άλλους συντρόφους του κόμματος που ταξιδεύουν για να βοηθήσουν τους αδελφούς μας στα ανατολικά».

Ο Μίκαελ Σκιλτ είναι γνωστός στους σουηδικούς κύκλους των νεοναζί. Είναι εκπρόσωπος της ομάδας επαγρύπνησης Σταματήστε τους Παιδεραστές και βετεράνος σε διάφορες φασιστικές οργανώσεις και συνδέεται άμεσα με το Κόμμα των Σουηδών (SvP), μια νεοναζιστική ομάδα που ιδρύθηκε από τα μέλη του, λιγότερου φιλικού προς τις κάμερες, Εθνικού Σοσιαλιστικού Μετώπου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, «το SvP έχει καλή επαφή με το Σβόμποντα, που ήταν ο επίτιμος καλεσμένος στο συνέδριό μας Όραμα για την Ευρώπη μόλις πριν από ένα χρόνο».

Ο Σκιλτ, όταν ήρθαμε σε επαφή μαζί του, βρισκόταν στη Μόσχα, έτοιμος να πάει στο Κίεβο. Γιατί λοιπόν η Ουκρανία χρειάζεται μια φασιστική διεθνή ταξιαρχία; «Ανιχνεύουμε τις ανάγκες των Ουκρανών, αλλά θα προσφέρομε τη βοήθειά μας σε ό,τι χρειάζονται» είπε. «Έχουμε μέλη με εμπειρία στους περισσότερους τομείς, που κυμαίνονται από το να οδηγούν στρατιωτικά φορτηγά ως να είναι δημοσιογράφοι». Όταν ρωτήσαμε τον Σόιντερμαν αν είχε συλλέξει τις απόψεις ρωσικών νεοναζιστικών ομάδων ενόσω ήταν στη Μόσχα, ο Σκιλτ είπε ότι είχε ακούσει «κάποιους ρώσους εθνικιστές, οι οποίοι μιλούσαν για μια επανάσταση εμπνευσμένη από την Ουκρανία».
Λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η διεθνής ταξιαρχία των υπερ- εθνικιστών; Ένας ευρωπαίος δημοσιογράφος που ακολουθεί την κίνηση των ευρωπαϊκών τζιχαντιστών στη Συρία -και τώρα τους φασίστες που μεταναστεύουν προς το Κίεβο- είπε ότι υπήρξαν πράγματι διάσπαρτα στοιχεία ότι νεοναζιστικές ομάδες εκτός της Σουηδίας πήγαιναν στην Ουκρανία. Όταν ρωτήσαμε τον Σόιντερμαν αν υπήρχε ένα δίκτυο άλλων Ναζί στην χώρα, μου είπε ότι «σύντροφοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης ετοιμάζονται να βοηθήσουν αν χρειαστεί».

Και ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές ακροδεξιές ομάδες δεν εκφράζουν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε κόμματα όπως το Σβόμποντα, το οικοσύστημα των υπερεθνικιστών ιστοσελίδων φαίνεται σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένο στη στήριξη του Σβόμποντα για την πολιτική εξουσία στην μετα- Γιανουκόβιτς εποχή. Ένα άρθρο που υμνεί το Σβόμποντα στο webite του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος γράφει ότι «μια ομάδα των πολωνών συντρόφων μας από τη (νεοναζιστική) οργάνωση Φάλαγγα επισκέφθηκε την Ουκρανία» για να στηρίξει το κόμμα και την επανάσταση. (Πέρυσι, μέλη της πολωνικής Φάλαγγας ταξίδεψαν στη Δαμασκό για να προσφέρουν υποστήριξη στον Μπασάρ Άσαντ).
Παρόλο που οι αριθμοί είναι δύσκολο να μετρηθούν, οι αρχές στη Σουηδία δεν θεωρούν την απειλή ως ισοδύναμη με τη μετανάστευση των σκανδιναβών τζιχαντιστών στη Συρία. Ένας εκπρόσωπος της SAPO, της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας, δήλωσε στην Expressen ότι «η υπηρεσία ασφαλείας ενδιαφέρεται μόνο για τους Σουηδούς που ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία σε άλλες χώρες , όπως τις εμπνευσμένες από την Αλ - Κάιντα ομάδες στη Συρία».
Οι Σουηδοί Εθελοντές στην Ουκρανία δεν θα έδιναν αριθμούς των ατόμων που έφτασαν ή σκόπευαν να πάνε στο Κίεβο. Ο Σόιντερμαν είπε ότι δεν προέβλεπε ιδιαίτερα μεγάλους αριθμούς (Σουηδών νεοναζί), καθώς «ο σύγχρονος κόσμος δεν βγάζει άντρες, όπως κάποτε. κάνουν τους ανθρώπους όπως έκανε κάποτε . Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης, περίπου 12.000 Σουηδοί πήγαν –και ήταν σε καιρό πολέμου. Αν έχουμε 50 όλους κι όλους, θα είμαι πολύ περήφανος».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/28/the-swedish-neo-nazis-of-kiev.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα