Νέο παραλήρημα Ερντογάν: "Οι Ευρωπαίοι δεν θα περπατούν ασφαλείς στους δρόμους"

Οι Ευρωπαίοι, αν συνεχίσουν να φέρονται έτσι στην Τουρκία, δεν θα μπορούν να περπατούν ασφαλείς στους δρόμους. Αυτό είπε εν ολίγοις ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, σε ένα νέο παραλήρημα από τα πολλά που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. "Εάν συνεχίσει έτσι η Ευρώπη, κανείς Ευρωπαίος σε κάθε γωνιά του κόσμου δεν θα νιώθει ασφαλής να περπατήσει στους δρόμους. Εμείς, ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς είπε

ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τους Τούρκους στην Ευρώπη να κατανοήσουν καλύτερα τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται στο δημοψήφισμα. Όπως είπε, τα "βήματα του νεοναζισμού και του ακραίου ρατσισμού" ακούγονται στην Ευρώπη.

Απειλές εκτόξευσε την Τρίτη και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. Όπως είπε η συμφωνία βρίσκεται κοντά στο να καταρρεύσει, ενώ έκανε λόγο για "ρατσιστική αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ" και χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόπλευρη. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Τουρκία δεσμεύεται να συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ.

"Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη" είπε ο Τσελίκ. "Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ".

Οι νέες απειλές ήρθαν μετά τη στάση Γερμανίας και Ολλανδίας να απαγορεύσουν τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων σε εκδηλώσεις υποστήριξης του Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.

independent.co.uk, bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα