Καταρρέει...

Όταν οι ηγέτες βρίσκονται σε απόγνωση, τότε επίκειται κατάρρευση.

Κι όταν οι πολιτικοί ηγέτες σε μια δημοκρατία βρίσκονται σε απόγνωση, τότε επίκεινται «εξελίξεις».

Ο Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση!

Και μεταξύ άλλων «διέρρευσε» πως μπορεί να βάλει «βέτο» μεθαύριο στην διακήρυξη των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επέτειο των 60 ετών, αν οι δανειστές επιμείνουν, λέει, στις απαιτήσεις τους για τα εργασιακά.

Φυσικά δεν πρόκειται για «απειλή βέτο»!

Η επετειακή διακήρυξη ΔΕΝ είναι

επίσημο νομικό κείμενο της Ένωσης, ώστε να μπορεί κάποια χώρα-μέλος να θέσει «βέτο»…

Απλώς, αν το κάνει, θα υπογράψουν όλοι οι υπόλοιποι και η Ελλάδα του Τσίπρα θα είναι «απ’ έξω».

Θα εμφανίσει την διόλου κολακευτική για τη χώρα εικόνα του παροιμιώδους εκείνου:

-- Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!

Άσε που θα δείξει μιαν Ελλάδα που βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι «εκτός»…

Κι αυτό δεν το θέλουμε, ούτε εμείς, αλλά ούτε κι εκείνος.

Άλλη ένδειξη απόγνωσης ήταν αυτό που έκανε προχθές ο πληρωμένος κονδυλοφόρος του.

Ο οποίος υποστήριξε σε Κυριακάτικο δημοσίευμα, πως έφτασε η κυβέρνηση Τσίπρα σε αδιέξοδο… γιατί νομίζετε;

Γιατί φταίνε, λέει, οι… «προηγούμενοι»!

Κι επικαλέστηκε μάλιστα… «εκθέσεις του ΔΝΤ»!

Ισχυριζόμενος ότι με τις εκθέσεις αυτές, δήθεν «αποδομείται το success story του Σαμαρά»!

Μόνο που αυτό, ειδικά, θα έπρεπε να το είχαν αποφύγει.

Γιατί οι εκθέσεις του ΔΝΤ είναι κόλαφος εναντίον τους!

Και λένε ρητά το ακριβώς αντίθετο: πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να επαναφέρει την οικονομία σε ανάπτυξη και το χρέος σε «τροχιά βιωσιμότητας».

(Για να μη σας μείνει καμιά απολύτως αμφιβολία, παραθέτω πιο κάτω κατά λέξη τα σχετικά αποσπάσματα μεταφρασμένα, και στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε - σε παραπομπές - τις σχετικές αναφορές στο πρωτότυπο)…

* Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, λοιπόν, αντιπαραβάλλουν τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία μέχρι τα μέσα του 2014, με αυτές από τις αρχές το 2015.

Το σημείο «καμπής» τοποθετείται ρητά: «μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2014»!

(Όχι μετά τις ευρωεκλογές - Μάιος του 2014)…

Πιο συγκεκριμένα, η «Προκαταρτική Έκθεση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους – 26 Ιουνίου, 2015» αναφέρει κατά λέξη:

«…Στο τέλος του καλοκαιριού του 2014, με τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει κι άλλο, φαινόταν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη ανακούφιση χρέους, όπως προέβλεπε η Συμφωνία από το Νοέμβριο του 2021, εφ’ όσον το πρόγραμμα θα εφαρμοζόταν κατά τα συμφωνηθέντα» (Δες Παραπομπή 1)

* Αυτό αποδεικνύεται, εξ άλλου, και από το επιπρόσθετο γεγονός ότι:

το Νοέμβριο του 2014 (αρκετά μετά από «το τέλος του καλοκαιριού»), η Τρόϊκα είχε δεχθεί να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα για την Ελλάδα και να δοθεί στη χώρα Πιστοληπτική Γραμμή Στήριξης, ώστε να μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς κινδύνους «εξωγενών αναταράξεων».

--Αν η Ελλάδα φαινόταν τότε ότι δεν πιάνει τους στόχους της, ασφαλώς δεν θα της επέτρεπαν να βγει από το Πρόγραμμα, ούτε θα της έδιναν «Πιστοληπτική γραμμή Στήριξης»...

--Αν το Χρέος της χώρας ΔΕΝ ήταν βιώσιμο τότε, ασφαλώς το ΔΝΤ δεν θα ζητούσε να συμμετάσχει κι αυτό στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης…

Κι έτσι φτάνουμε όχι πια στο τέλος του 2014:

* Πράγματι, στις 8 Δεκεμβρίου της χρονιάς εκείνης, δηλαδή στον τελευταίο μήνα της διακυβέρνησης Σαμαρά, σε σχετική απόφαση του Eurogroup, αναφέρεται η «ικανοποίηση» της Τρόϊκας (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ τότε) για τις «ευνοϊκές εξελίξεις» στην Ελληνική Οικονομία και για τις «επιτυχείς» προσπάθειες των (τότε) Ελληνικών αρχών!

Αναφέρει κατά λέξιν εκείνη η ιστορική απόφαση του Eurogroup (η τελευταία επί Κυβέρνησης Σαμαρά):

«Το Eurogroup χαιρετίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αντανακλούν τις εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και οι αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, έχει αρχίσει να αποδίδει κι αποδεικνύεται πως είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στην βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης, χαιρετίζουμε την πρόοδο που έγινε από τις Ελληνικές αρχές για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και να κλείσει η Πέμπτη αξιολόγηση, όπως εκτιμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...» (Δες Παραπομπή 2)

Συμπέρασμα: Το Δεκέμβριο του 2014, όλοι οι θεσμοί των δανειστών - μαζί και το ΔΝΤ - χαιρέτιζαν την πρόοδο που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια!

Κι ετοιμάζονταν να δώσουν στήριξη στην Ελλάδα για να βγει από τα μνημόνια.

Παρά το γεγονός πως ήδη από το Νοέμβριο της χρονιάς εκείνης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίαζε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας) κι αυτό είχε αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά και την οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Με τον Τσίπρα κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν τότε τον κόσμο, να μη πληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του!

Παρόλα αυτά, ως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, η Τρόϊκα εκτιμούσε πως --και τους δημοσιονομικούς στόχους της χρονιάς εκείνης τους πιάναμε

--και στο κλείσιμο της αξιολόγησης ήμασταν κοντά

--και στις αγορές μπορούσαμε να βγούμε από την επόμενη χρονιά.

Κι αυτό το πιστοποιούσαν το Δεκέμβριο του 2014, ρητώς και εγγράφως, όλοι οι δανειστές! Μαζί και το ΔΝΤ, τότε…

* Το πιο εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι τότε (Δεκέμβριο του 2014, πάντα) θεωρούσαν όλοι το χρέος μας απολύτως «βιώσιμο»!

Και το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται εκ των υστέρων, ότι το Ελληνικό Χρέος έγινε ΜΗ βιώσιμο, λόγω των χειρισμών της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ...

(Στο σημείο αυτό… «πάρτε να ’χετε» παιδιά! Κυριολεκτικά…) Αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2015:

«…Αν οι βασικοί στόχοι του προγράμματος παρέμεναν εφικτοί, το μεσοπρόθεσμο προφίλ του Ελληνικού χρέους θα είχε πέσει στο 116,5% το 2020 και στο 104,4% το 2022. Δεν θα χρειαζόταν, λοιπόν, καμιά επί πλέον ανακούφιση χρέους, όπως εκείνες που προέβλεπε η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Όμως, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και προοπτικών από τις αρχές της φετινής χρονιάς, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.» (Δες Παραπομπή 3)

Και όταν λέει το ΔΝΤ «από τις αρχές της φετινής χρονιάς» τον Ιούνιο του 2015, αυτό σημαίνει από τις αρχές τους 2015!

Δηλαδή από την ώρα που ανάλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα (Βαρουφάκη).

Κι ακόμα περισσότερο, λίγες βδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, το ΔΝΤ βγάζει νέα «επικαιροποιημένη» έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, όπου αναφέρει κατά λέξη:

«Τα γεγονότα των προηγούμενων δύο εβδομάδων - το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls – έχουν επιβάλει μεγάλο κόστος στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, οδηγώντας σε επί πλέον σημαντική επιδείνωση της βιωσιμότητας τους χρέους…» (Δες Παραπομπή 4)

Εδώ γίνεται σαφής αναφορά στα «γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων»!

Δηλαδή τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου του 2015!

Υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία για το ποιόν θεωρεί «υπεύθυνο» το ΔΝΤ για τον εκτροχιασμό της Ελληνικής οικονομίας;

Κι ακόμα, μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση του τύπου «πριν και μετά»

Γιατί μετά τα γεγονότα «των τελευταίων εβδομάδων» (κλείσιμο τραπεζών και capital controls) το ΔΝΤ υπολογίζει πως:

« Το Χρέος θα φτάσει πλέον το 200% στα επόμενα δύο χρόνια…

(Ενώ) το 2022 προβλέπεται να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ…»

(Δες Παραπομπή 5)

Με άλλα λόγια στα τέλη της διακυβέρνησης Σαμαρά εκτιμούσαν πως το χρέος μας το 2022 θα έφτανε το 104,5% του ΑΕΠ…

Ενώ έξη μήνες αργότερα, εκτιμούσαν πως το 2022 το Χρέος μας θα έφτανε το 170%! Πάντα με τα στοιχεία τους υπολογισμούς και τις εκθέσεις του ΔΝΤ…

Μάλλον ήταν γκάφα τους, λοιπόν, που επικαλέστηκαν «εκθέσεις του ΔΝΤ», όπου αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο από τους ισχυρισμούς τους.

Κι ευχαριστούμε θερμά τους πληρωμένους κονδυλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μας έδωσαν αφορμή να ψάξουμε τα κείμενα του ΔΝΤ και του Eurogroup και να τους τα τρίψουμε στη μούρη…

Πράγματι, δεν είναι μόνο παθολογικοί ψεύτες…

Πρέπει να βρίσκονται πια, σε πολύ μεγάλη απόγνωση…

Παραπομπές

1 “…By late summer 2014, with interest rates having declined further, it appeared that no further debt relief would have been needed under the November 2012 framework, if the program were to have been implemented as agreed”.

(IMF-Preliminary Draft Sustainability Analysis on Greece– June 26, 2015)

2. «The Eurogroup welcomes the recent positive macroeconomic developments in the Greek economy. The improving growth prospects for Greece reflect the remarkable adjustment efforts undertaken by the Greek citizens and authorities. The economic adjustment programme is starting to pay off and is proving to be a cornerstone for Greece's return to sustainable and balanced growth and job creation.

We also welcome the progress made by the Greek authorities in order to address the outstanding issues to conclude the fifth review, as assessed by the European Commission (EC), the ECB and the IMF...» (Απόφαση Εurogroup 8/12/2014)

3. “…Ιf the key program targets had remained achievable, Greece’s medium-term debt profile would… would have declined to 116.5 percent in 2020 and 104.4 percent in 2022. No further relief would, therefore, have been needed under the November 2012 framework.

However, very significant changes in policies and in the outlook since early this year have resulted in a substantial increase in financing needs…”

(Σημείωση: οι υπογραμμίσεις είναι στο πρωτότυπο)

(IMF Preliminary DSA on Greece–June 26, 2015, όπου ανωτέρω)

4. “The events of the past two weeks—the closure of banks and imposition of capital

controls—are extracting a heavy toll on the banking system and the economy, leading to a further significant deterioration in debt sustainability…

(IMF, Updated DSA – July 14, 2015)

5. “...Debt would peak at close to 200 percent of GDP in the next two years…

By 2022, debt is now projected to be at 170 percent of GDP”

(IMF Updated DSA on Greece, July 14, 2015, όπου ανωτέρω).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, capital controls, τσιπρας, ελλαδα, success, ΔΝΤ, ρητά, σαμαρας, χρεος, ιουνίου, τραπεζες, συριζα, επηρεάζει, σημαίνει, νέα, capital, summer, debt, greek, adjustment, pay, job, creation, order, european, ecb, imf, key, outlook, heavy, system, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, ρητά, ecb, δημοκρατια, οικονομια, προγραμμα, ωρα, capital, imf, outlook, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, εγινε, εκθεση, εκθεσεις, επηρεάζει, επρεπε, ετων, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κι αλλο, λογια, μαιος, μεσοπροθεσμο, μηνες, μπορειτε, παντα, πεμπτη, σαφης, συγκεκριμενα, adjustment, αγορες, summer, debt, creation, greek, heavy, ηγετες, χωρα, job, ιουνίου, κειμενα, key, μεινει, order, pay, σημαίνει, system, success, τραπεζα, european
Τυχαία Θέματα