Νέα τρομοκρατία: Ακόμα και όταν αποτυγχάνει, λειτουργεί

Ένας 28χρονος άντρας από το Αφγανιστάν, ο Αχμέντ Χαν Ραχαμί, συνελήφθη στο Λίντεν του Νιου Τζέρσεϊ για τη βομβιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη το Σάββατο το βράδυ, στην οποία τραυματίστηκαν 29 άτομα. Φέρεται να έγινε μια σύντομη ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ο Ραχαμί τραυματίστηκε στον ώμο. Βίντεο από τη σκηνή δείχνει τον πληγωμένο ύποπτο ενώ μεταφέρεται στο ασθενοφόρο, έναν κοντόχοντρο άντρα με μια μεγάλη

γενειάδα.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο είπε ότι ο Ραχαμί θα πρέπει να θεωρείται "οπλισμένος και επικίνδυνος". "Τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα", δήλωσε ο Ντε Μπλάσιο, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι ο Ραχαμί ήταν μέρος ενός πυρήνα ή ότι είχε διασυνδέσεις με τζιχαντιστές στο εξωτερικό. Οι έρευνες στο θέμα συνεχίζονται. Δεν ήταν σαφές αν είχε κατασκευάσει μόνος του τις αυτοσχέδιες βόμβες ή αν είχε συνεταίρους. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

"Οι τρομοκράτες κάνουν τώρα αυτό που αναμέναμε εδώ και καιρό να κάνουν και αναρωτιόμασταν γιατί δεν το κάνουν", δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA John McLaughlin σε ένα ακροατήριο στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. "Στοχεύουν εύκολους στόχους". Μιλούσε για τις επιθέσεις στην Ευρώπη. Αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να πει το ίδιο πράγμα - ακριβώς το ίδιο πράγμα - για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται σίγουρο στους αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η πολυαναμενόμενη στρατηγική της τυχαίας τρομοκρατίας της τζιχάντ, που διεξάγεται με τόσο καταστροφικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες στη Γαλλία και τη Γερμανία κατά το τελευταίο έτος, έχει ήδη αρχίσει και στην Αμερική. Οι επιπτώσεις από αυτό το βαθύτατα προβληματικό έτος εκλογών, τη στιγμή που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε στην πόλη της Νέας Υόρκης, είναι τεράστιες.

Μαζικές δολοφονίες, όπως η σφαγή στην παραλία στη Νίκαια της Γαλλίας, τον Ιούλιο ή το δολοφονικό ξέσπασμα στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Pulse στο Ορλάντο της Φλόριντα τον Ιούνιο, μπορεί να παραμένουν αρκετά σπάνιες, αλλά θα συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο περισσότερο ή λιγότερο συνεχών επιθέσεων μικρής κλίμακας. Οι αρχές ήταν προσεκτικές την Κυριακή στο να πουν ότι οι επιθέσεις στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την "διεθνή τρομοκρατία", ή ακόμα και μεταξύ τους. Μέχρι τη Δευτέρα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο ότι ο Ραχαμί θα μπορούσε να είναι μέρος ενός τρομοκρατικού πυρήνα, με βάση, κατά πάσα πιθανότητα, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου η οικογένεια Ραχαμί έχει μια επιχείρηση με τη συνηθισμένη ονομασία First American Fried Chicken. Εάν οι έρευνες συνεχιστούν πιθανόν να οδηγήσουν στο ότι ο Ραχαμί συνδέεται με ομάδες τζιχαντιστών, εκτός από το ISIS. Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, των οποίων το μέλος Φαϊσάλ Σαχζάντ προσπάθησε να πυροδοτήσει μια βόμβα σε αυτοκίνητο στην Times Square, το 2010.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο επίδοξος δολοφόνος στο Σεν Κλάουντ της Μινεσότα, το Σάββατο, είναι χαρακτηριστικός των νέων ανδρών και γυναικών που εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ η επίθεσή του στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από το λεγόμενο πρακτορείο ειδήσεων της ομάδας, Amaq. Ο Νταχίρ Αντάν, ένας 22χρονος φοιτητής από τη Σομαλία φέρεται να φώναξε "Αλλάχ Ακμπάρ", ενώ τραυμάτιζε με μαχαίρι μέσα στο εμπορικό κέντρο εννέα άτομα. Στη συνέχεια τον πυροβόλησε θανάσιμα ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Η ανάληψη της ευθύνης θα μπορούσε να ήταν ευκαιριακή για το ISIS. Αλλά τους τελευταίους μήνες έχουμε δει πολλές παρόμοιες επιθέσεις που ακολουθούνται από παρόμοιες αξιώσεις στην Ευρώπη: ένας Αφγανός μετανάστης επιτέθηκε με τσεκούρι σε επιβάτες σε ένα τρένο στη Γερμανία. Ένας νεαρός κακοποιός χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να σκοτώσει δύο αστυνομικούς, έναν άντρα και μια γυναίκα, στο σπίτι τους, έξω από το Παρίσι. Μετέδωσε ζωντανά τη δολοφονία, υπερήφανος που ο 3χρονος γιος του ζευγαριού κοίταζε. Δύο άνδρες πήγαν σε μια καθολική εκκλησία στη Νορμανδία και έσφαξαν έναν ηλικιωμένο ιερέα.

Όλοι αυτοί οι δράστες, όπως ο Αντάν στη Μινεσότα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν αμέσως μετά τις επιθέσεις τους, και αρχικά είχαν περιγραφεί από τις αρχές και τον Τύπο ως "μοναχικοί λύκοι". Αλλά τώρα ξέρουμε ότι και οι δύο αυτές δολοφονίες στη Γαλλία κατευθύνθηκαν από ένα χειριστή στις ελεγχόμενες από το ISIS περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Telegram για να επικοινωνούν. Δεν θα ήταν έκπληξη να ανακαλύψουμε ότι ο Ανταν είχε παρόμοιες επαφές, αν και ο πατέρας και οι γείτονές του δήλωσε στην Star Tribune της Μινεσότα ότι δεν είχαν καμία υποψία για σχέσεις με τζιχαντιστές.

Τέτοια περιστατικά μπορεί να εμπνεύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις από άλλες ομάδες που μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα και ατζέντες. Αυτό θα μπορούσε να είναι η περίπτωση με τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, τις οποίες δεν διεκδίκησε το Amaq ή το ISIS.

Αλλά οι ερευνητές επικεντρώνονται στην ισχυρή πιθανότητα αυτές οι επιθέσεις και οι απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων να εμπνεύστηκαν -αν όχι να κατευθύνθηκαν- από το εξωτερικό και να αφορούν ένα εγχώριο τρομοκρατικό κύτταρο, ενδεχομένως με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο τη Δευτέρα το πρωί, τα αποδεικτικά στοιχεία "θα μπορούσαν να δείχνουν μια ξένη σύνδεση με την πράξη".

Οι αρχές αναφέρουν ότι η συσκευή στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι συσκευές στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν συνδεδεμένες με κινητά τηλέφωνα για να πυροδοτηθούν. Αυτή η τεχνική δεν είναι νέα. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν για να πυροδοτήσουν τις βόμβες στο σακίδιο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης το 2004 που σκότωσε 192 ανθρώπους. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν ως χρονόμετρα. Στο Ιράκ, έχουν χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσουν εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, όταν ο βομβιστής καλεί τον αριθμό.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου είχαν μια σειρά από ενδείξεις που τους επέτρεψαν να εντοπίσουν τον Ραχαμί γρήγορα. Υπήρχε βίντεο που φάνηκε να τον δείχνει την ώρα που εξερράγη μία βόμβα στη Δυτική 23η οδό μεταξύ της 6ης και της 7ης Λεωφόρου, καθώς επίσης και στη σκηνή όπου υπήρχε μία βόμβα-χύτρα ταχύτητας, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Η βόμβα που δεν εξερράγη και το συνδεδεμένο κινητό τηλέφωνο φαίνεται να έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες στους ερευνητές, ενδεχομένως, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του DNA.

Ο γάλλος εγκληματολόγος Αλέν Μπάουερ, σύμβουλος αρκετών γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δανείζεται έναν παλιό μαρξιστικό όρο για να περιγράψει αυτή την τάση για εύκολους στόχους: "Είναι λούμπεν τρόμος, το χαμηλότερο επίπεδο τρόμου" λέει. "Όμως, χάρη στα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν αποτύχει, λειτουργεί. Ο τρόμος αφορά τη βία και την επικοινωνία, και αυτό είναι αποτελεσματικό".

Γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός η Αλ Κάιντα ή το ISIS να ξεκινήσουν τυχαίες επιθέσεις σε εύκολους στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες; "Επειδή δεν ήταν αρκετά καλό" λέει ο Μπάουερ. "Δεν ήταν αρκετή επιβράβευση για αυτούς. Κάνατε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ή επιθέσεις στην αστυνομία ή σε στρατιώτες, στόχοι για τους οποίους θα μπορείτε να είστε υπερήφανοι". Αλλά το ISIS έχει "αλλάξει στρατηγική" είπε ο Μπάουερ. Αυτό το χαμηλό επίπεδο τρομοκρατίας είναι "σαν το σκουλήκι που επιτίθεται στο λιοντάρι" λέει, κάνοντας μια μεταφορά. "Το σκουλήκι δεν θα σκοτώσει το λιοντάρι, αλλά θα το τρελάνει με τσιμπήματα εδώ και εκεί. Αυτές οι επιθέσεις δημιουργούν ένα κλίμα τρόμου" λέει ο Μπάουερ. "Αυτό το κλίμα υφίσταται ακόμη και όταν δεν συμβαίνει τίποτα. Και το κοινό, που δεν πιστεύει την απειλή εξ αρχής, στη συνέχεια, πιστεύει τα πάντα, η διάθεση πηγαίνει από το ένα άκρο στο άλλο".

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, συλληψεις, cia, john, γαλλια, νικαια, pulse, chicken, isis, times, square, σεν, λύκοι, star, κύτταρο, dna, καιρος, υφίσταται, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αλλαγη ωρας 2013, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητο, αφγανισταν, γερμανια, γυναικα, εδρα, θεμα, ιρακ, κινητα, κινητα τηλεφωνα, πλαισιο, τηλεφωνο, χυτρα, ωρα, cia, dna, square, star, times, αμερικη, βομβα, βομβες, βραδυ, δευτερα, δειχνει, δολοφονιες, δυτικη, εγινε, ειπε, εκκλησια, εβδομαδα, επικοινωνια, ερευνες, ετος, ευρωπη, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υφίσταται, κινητο, κύτταρο, κλιμα, λιονταρι, λουμπεν, μηνες, μπορειτε, νεα υορκη, νορμανδια, παντα, οικογενεια, ορλαντο, πακισταν, παρισι, πιθανοτητες, πρωι, σαββατο, σεν, σιγουρο, συνεχεια, σειρα, σομαλια, σπιτι, ταλιμπαν, ταση, τρενο, φοιτητης, chicken, εφαρμογη, εννεα, john, isis, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, pulse, σκηνη
Τυχαία Θέματα