«Ιερός πόλεμος» για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Εκκλησίας και του υπουργείου Παιδείας με αφορμή την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Χθες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέβασε τους τόνους, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποσυρθούν άμεσα όσα «επικίνδυνα» και «απαράδεκτα» -όπως είπε- προωθεί το υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε με ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. «Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι

απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας» δήλωσε ο κ. Iερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη θέση ότι οι προωθούμενες αλλαγές μετατρέπουν τα Θρησκευτικά σε ένα μάθημα απόλυτης Θρησκειολογίας. Και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή και να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος...». Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, η οποία θα συνεδριάσει από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου. Ήδη, πάντως, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει ρατσιστική τη μετατροπή μόνο για τους Ορθοδόξους μαθητές του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία και αναφέρει ότι εάν η κυβέρνηση εμείνει σε αυτή την απόφαση ο ίδιος θα ζητήσει στην Ιεραρχία «να κηρύξη εαυτήν, η Εκκλησία, 'εν διωγμώ' από την Κυβέρνησή Σας και να προσφύγη σε όλα τα Διεθνή fora και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «ακατανόητη αντιδικία και κινδυνολογία» λέγοντας πως τα νέα προγράμματα σπουδών είναι αποτέλεσμα πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Το υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων», κατέληξε ο υπουργός.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, ωστόσο, κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις και ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος που θα σέβεται τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Εκκλησία σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα