Νέα επίθεση στα εισοδήματα με κατάργηση φοροαπαλλαγών

Νέα σχέδια για περαιτέρω καταργήσεις και περικοπές φορολογικών απαλλαγών καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ήδη δρομολογήσει για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ως πληροφοριακή βάση για την επεξεργασία των νέων επαχθών ρυθμίσεων χρησιμοποιείται ένας αναλυτικός τόμος 545 σελίδων που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό

του 2012. Στον τόμο αυτό περιγράφονται αναλυτικά 876 ισχύουσες ρυθμίσεις φοροαπαλλαγών που προκαλούν συνολική απώλεια εσόδων άνω των 6,1 δισ. ευρώ ετησίως!

Ο κατάλογος των φοροαπαλλαγών εξακολουθεί να θεωρείται από την Τρόικα υπέρμετρα «φουσκωμένος» και οι απώλειες εσόδων που προκαλούν πολύ υψηλές, παρά τις πρόσφατες σημαντικές περικοπές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2011 με αλλεπάλληλα φορολογικά νομοσχέδια.

Δεύτερο… ημίχρονο

Έτσι, μετά την κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προέβλεπαν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και εκπτώσεις δαπανών από το φορολογούμενο εισόδημα των φυσικών προσώπων και μετά το σημαντικό «ψαλίδισμα» των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών φοροαπαλλαγών, με σκοπό να ικανοποιήσει τις καινούργιες απαιτήσεις της Τρόικας για εξεύρεση πρόσθετων φορολογικών εσόδων και… απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπει μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων του ισχύοντος φορολογικού συστήματος που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων, αφορολόγητα όρια και ειδικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για χιλιάδες κατοίκους ελληνικών νησιών και παραμεθόριων περιοχών.

Σχέδιο-σοκ

Αναλυτικά, τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών προβλέπουν:

Φορολογία εισοδήματος

1 Θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

2 Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

3 Θα καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση αποσβέσεων χωρίς δικαιολογητικά για ποσό ίσο με το 5% των εισοδημάτων που προέρχονται από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές ή ίσο με το 3% των εισοδημάτων που προέρχονται από οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

4 Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμέ

Keywords
Τυχαία Θέματα