Νέα έγγραφα «καίνε» τον Γκρέγκορ Γκίζι

Μπορεί ο ίδιος να μην τον παραδέχεται, αλλά νέα έγγραφα που αποδεικνύουν τις σχέσεις του Γκρέγκορ Γκίζι με τη Στάζι ήρθαν στο φως, εντείνουν τις πιέσεις στον αρχηγό της γερμανικής Αριστεράς. «Ουδέποτε παρέλαβα δώρα, διακρίσεις, επαίνους, μετάλλια ή χρήματα από τις μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Γκίζι. Πριν από μερικές εβδομάδες, η εισαγγελία του Αμβούργου ξεκίνησε έρευνα για τις επαφές του με τη Στάζι και το κόμμα της Αριστεράς

είχε απαντήσει πως πρόκειται για μια από τις συνήθεις επιθέσεις εναντίον των ηγετικών του στελεχών και μια στοχευμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Οι επαφές του Γκίζι με τη Στάζι είχαν τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο στο παρελθόν χωρίς να προκύψει τίποτα. Ο Γκίζι δεν θεώρησε ότι πρέπει να παραιτηθεί από την οκταμελή ηγετική ομάδα του κόμματος όσο διαρκούν οι έρευνες, πιστεύοντας μάλιστα ότι θα διακοπούν επειδή δεν θα προκύψει και πάλι τίποτα. Μια νέα λεπτομέρεια όμως προέκυψε. Πρόκειται για ένα έγγραφο, το οποίο δίνει στοιχεία για τον πράκτορα με την κωδική ονομασία «Notar» (Συμβολαιογράφος). Μέχρι τώρα υπήρχαν υποψίες ότι ο Γκίζι ήταν ο ανεπίσημος συνεργάτης των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας το όνομα Notar, ωστόσο ο ίδιος απέρριπτε τους ισχυρισμούς και υποστήριζε ότι δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά μια συρραφή πληροφοριών από τον φάκελό του.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel όμως, δίνει ο Notar παρέλαβε το 1985 ένα αναμνηστικό μετάλλιο και έναν έπαινο για τα 35 χρόνια της Στάζι. Ο έπαινος είναι «ένα ευχαριστώ για τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε (το συγκεκριμένο πρόσωπο) στο έργο που μας έχει αναθέσει το κόμμα και η κρατική διοίκηση», όπως αναφέρεται, και μάλιστα είναι υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον υπουργό Ασφαλείας, Έρχι Μίλκε. Ο εντεταλμένος από τη γερμανική κυβέρνηση ελεγκτής των αρχείων της Στάζι, Ρόλαντ Γιαν, ζήτησε να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη αυτά τα στοιχεία.

Στοιχεία για το θέμα, όμως, παρουσιάζει και η Die Welt. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γκίζι δεν είπε την αλήθεια όταν έδωσε εξηγήσεις για τις επαφές του με τη Στάζι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς, στις 10 Φεβρουαρίου του 2013 ο Γκίζι συναντήθηκε τελευταία φορά με άτομα των ανατολικογερμανικών υπηρεσιών στις 16 Φεβρουαρίου του 1989. Λίγο μετά, στις 13 Μαρτίου του 1989, δημοσιοποιήθηκε συνέντευξη του Γκίζι στο Spiegel, όπου εξηγούσε στους Δυτικογερμανούς πώς λειτουργούσε το καθεστώς του Χόνεκερ. Με αυτήν τη συνέντευξη ο μέχρι τότε άγνωστος δικηγόρος έγινε ήρωας. Η Αριστερά, λοιπόν, ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση με τη Στάζι αφορούσε τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Από έγγραφα της Στάζι, όμως, προκύπτει ότι η τελευταία συνάντηση έγινε στις 12 Οκτωβρίου, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία στις 29 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ο Γκίζι υποστηρίζει ότι οι συναντήσεις με στελέχη της Στάζι ήταν καθαρά προς το συμφέρον των πελατών του. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αμβούργου, το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς έχει περίπου έναν μήνα στη διάθεσή του για να δώσει την επίσημη απάντησή του στις Αρχές.

Welt, spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα