Εκουαδόρ: Νίκη του πραγματιστικού… σοσιαλισμού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα κατάφερε να κερδίσει μια σαρωτική νίκη και να επανεκλεγεί, κάτι που του επιτρέπει να επεκτείνει τη σοσιαλιστική επανάσταση που επιδιώκει, επιζητώντας ξένες επενδύσεις στην πλούσια σε πόρους χώρα των Άνδεων. Ο εριστικός 49χρονος οικονομολόγος συνέτριψε τον μεγαλύτερο αντίπαλό του κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες την Κυριακή, ανανεώνοντας την τετραετή θητεία του. Βρίσκεται ήδη στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια, κερδίζοντας

ευρεία υποστήριξη με φιλόδοξα προγράμματα κοινωνικών δαπανών.

Η ηχηρή νίκη του Κορέα θα μπορούσε να τον αναδείξει στον πιο ευθαρσή επικριτή της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δίνει μάχη με τον καρκίνο και μπορεί να μην παραμείνει στην εξουσία.
«Θα είμαστε παρόντες όπου μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, όπου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας και τους Λατινοαμερικάνους αδελφούς μας» είπε ο Κορέα στους υποστηρικτές του, που γιόρτασαν τη νίκη μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κίτο, κουνώντας τις σημαίες του κόμματός του Alianza Pais. «Αυτή δεν είναι απλά μια νίκη για τον Ισημερινό, αλλά μια νίκη για τη μεγάλη πατρίδα της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο Κορέα.

Ο Κορέα είναι πλέον η πιο ισχυρή φωνή στη Λατινική Αμερική, διαφωνώντας με τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς που προωθούνται από την Ουάσιγκτον και υποστηρίζοντας τις οικονομίες που διαχειρίζεται το κράτος και την επέκταση των δεσμών με την Κίνα. Παρόλα αυτά, η συνεχιζόμενη επιτυχία του Λατινοαμερικάνικου σοσιαλισμού θα εξαρτηθεί από τις ισχυρές τιμές των εμπορευμάτων που στηρίζουν γενναιόδωρα τις κοινωνικές δαπάνες και ο Κορέα θα πρέπει να βελτιώσει τόσο τη στάσιμη παραγωγή πετρελαίου του Ισημερινού όσο και να τονώσει την εκκολαπτόμενη βιομηχανία εξόρυξης.
Σε ένα σημείο που θέλει να εμβαθύνει τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του, η νομοθετική ατζέντα του Κορέα περιλαμβάνει ένα νέο νόμο που θα ρυθμίζει την τηλεόραση και το περιεχόμενο των εφημερίδων, ως μέρος της συνεχούς αντιπαράθεσής του με τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Σχεδιάζει επίσης μια εκστρατεία για την αναδιανομή της γης που βρίσκεται σε αδράνεια, στους φτωχούς. Ο Κορέα αναμένεται επίσης να επιδιώξει αλλαγές στους νόμους εξόρυξης που θα βοηθήσουν να κλείσει μια συμφωνία με την καναδική Kinross ώστε να αναπτύξει ένα μεγάλο απόθεμα χρυσού. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κράτος διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων.

Αριστερές συμμαχίες

Ο Τσάβες, σε μια δήλωση που έστειλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, γιόρτασε την επανεκλογή Κορέα ως θρίαμβο για την ομάδα ALBA, των αριστερών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η ομάδα έχει μείνει ακυβέρνητη από τότε που ο Τσάβες κάνει θεραπεία για τον καρκίνο. «Είναι μια νίκη για την ALBA, για τις Μπολιβαριανές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της Αμερικής μας, και θα συμβάλει στην εδραίωση μιας εποχής αλλαγών», ανέφερε η δήλωση. Ο Κορέα αφιέρωσε τη νίκη του στον Τσάβες, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε νοσοκομείο της Κούβας. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Κορέα, ο Γκιγέρμο Λάσο, έλαβε περίπου το 23% των ψήφων. Η αντιπολίτευση είχε άλλους έξι υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συμμάχου του Κορέα, Αλμπέρτο Ακόστα, του πρώην προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες και του μεγιστάνα στο εμπόριο μπανάνας και πέντε φορές επίδοξου προέδρου Αλβάρο Νόμποα.

Ο επικριτές αποκαλούν τον Κορέα έναν επικίνδυνο αυταρχικό που έχει περιορίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των ελεγχόμενων κρατικών θεσμών. Ακόμη και μερικοί υποστηρικτές του αποδοκιμάζουν τα θυελλώδη ξεσπάσματά του, τις μάχες του με τα μέσα ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των αντιπάλων.

Οι κάτοικοι του Εκουαδόρ εξέλεξαν επίσης ένα νέο Κογκρέσο την Κυριακή και ο Κορέα είπε ότι αναμένει το Alianza Pais να κερδίσει την πλειοψηφία. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να διαπραγματεύεται με τους αντιπάλους του για να περνά την προτεινόμενη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του νέου νόμου για τα μέσα και τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της γης.

Ο Κορέα θα πρέπει να δελεάσει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν την οικονομία και να χρηματοδοτήσουν την επένδυση στην κοινωνική πρόνοια και την υποδομή, που τον βοήθησαν να κερδίσει άλλη μια τετραετή θητεία. Ο Ισημερινός έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων μετά από την αθέτηση χρέους το 2008, 3,2 δισεκατομμύρια δολαρίων σε ομόλογα, και η κυβέρνηση του Κορέα έχει λάβει μια επιθετική στάση με τις εταιρείες πετρελαίου ώστε να αποσπάσει περισσότερα έσοδα από τις δραστηριότητές τους.

Πραγματιστική προσέγγιση

Οι ξένες επενδύσεις θα είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που έχει παραμείνει στάσιμη επί πέντε χρόνια και για την επέκταση της μεταλλευτικής βιομηχανίας, που έχει μόλις αρχίσει να αξιοποιεί τον χρυσό της χώρας και τα αποθέματα χαλκού. «Δεν μπορούμε να είμαστε ζητιάνοι που κάθονται σε ένα σάκο χρυσού» που συνήθιζε να χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες ο Κορέα για να τονίσει ότι ο Ισημερινός θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τους φυσικούς πόρους του, παρά την αντίθεση από τις αγροτικές κοινότητες σε ορισμένα έργα.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Κορέα, που έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι προσεκτικά πρόθυμος να κόψει τις προσφορές και να απαλύνει την εικόνα του ως αντι-καπιταλιστής σταυροφόρος.

«Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για τις ξένες επενδύσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και οι ισχυρές μακροοικονομικές επιδόσεις», είπε την περασμένη εβδομάδα, ενώ φιλοξενούσε τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, τον εμίρη του πλούσιου σε φυσικό αέριο Κατάρ .

Αλλά σε σχόλια μετά τη νίκη του την Κυριακή, τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν ήταν ο σκοπός αλλά ένα μέσο για την εξασφάλιση της ανάπτυξης. Υποσχέθηκε ότι το Εκουαδόρ δεν θα μπει «υποθήκη» στους ξένους για μετρητά. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν γενικά λιγότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως όταν ο Κορέα ανέλαβε την εξουσία το 2007. Συγκριτικά, τα γειτονικά Περού και Κολομβία πέρυσι είχαν λάβει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια και 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. «Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο Κορέα θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους στον τομέα των ορυχείων τη στιγμή που θα είναι περισσότερο ανεπτυγμένος, αλλά προς το παρόν, ο Κορέα θα δείξει σημάδια πραγματισμού ως μέσο για την ανάκαμψη του τομέα» σχολιάζει σε σχετική ανάλυση το Eurasia Group. Η κυβέρνησή του συνομιλεί επίσης με την Κίνα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 12,5 δις δολαρίων για το διυλιστήριο Pacifico, το οποίο θα επιτρέψει στον Ισημερινό να γλιτώσει μέχρι και 5 δις δολάρια το χρόνο από εισαγωγές καυσίμων.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα