Να «σώσει ό,τι σώζεται» προσπαθεί ο Φρανσουά Ολλάντ

Να «σώσει ό,τι σώζεται» (αν σώζεται) προσπαθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το Σοσιαλιστικό κόμμα στις τοπικές εκλογές, προχωρώντας σε ανασχηματισμό. Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ολλάντ δήλωσε ότι «έλαβε και κατάλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων» γι αυτό και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές.

Αφού εξήρε το έργο του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, τονίζοντας ότι ενήργησε, μέχρι τώρα, «με κουράγιο», ο Ολλάντ υποστήριξε ότι προχωρά «σε ένα

νέο επίπεδο» ανακοινώνοντας ότι αντικαθιστά τον Ερό με τον Μανουέλ Βαλ, μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών. Υποστήριξε ότι «ο Βάλ έχει τα προσόντα» για την απαιτητική αυτή θέση, ως «επικεφαλής μιας κυβερνητικής ομάδας συνεκτικής, σφιχτής, μιας κυβέρνησης μάχης».

Οι στόχοι που καλείται να φέρει σε πέρας ο Βαλ, κατά τον Ολλάντ, έχουν δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας δια μέσου λιγότερων βαρών, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων «μείωση των φόρων» σταδιακά από σήμερα μέχρι και το 2017 και «γρήγορη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» των εργαζομένων. Ο δεύτερος άξονας είναι η εφαρμογή ενός «συμφώνου αλληλεγγύης», το οποίο έχει ως απώτερο στόχο την αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Αυτό το «σύμφωνο» βασίζεται σε τρεις βασικούς τομείς: παιδεία, υγεία και αγοραστική δύναμη.

Σχολιάζοντας, δε, την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι στη χώρα επικρατεί «ένα κλίμα αγωνίας που οι ακραίοι το χρησιμοποιούν για να καλλιεργούν το μίσος». Και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ανεκτή «καμία μορφή αποκλεισμού».

Η επιλογή του Βάλ, πάντως, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ακόμη συναδέλφους του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους των λεγόμενων δεξιών και νεοφιλελεύθερων απόψεων, φαίνεται ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Ολλάντ. Πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός, οι δύο υπουργοί από τους Οικολόγους Πράσινους, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Ερό, οι Σεσίλ Ντυφλό και Πασκάλ Κανφίν, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση εκτιμώντας ότι «ο διορισμός του Βαλλ δεν είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτό που εξέφρασαν με την ψήφο τους οι Γάλλοι πολίτες.

«Ιδιαίτερα περίεργη» χαρακτήρισε από την πλευρά του την επιλογή του Βαλ, ο Εμανουέλ Μωρέλ, επικεφαλής της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία προανήγγειλε ότι θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών για να εκπονήσει συγκεκριμένο πλαίσιο σημαντικών αλλαγών πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Ο Μωρέλ τόνισε ότι «αν αναλύσει κανείς σοβαρά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών προκύπτει η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για στροφή προς τα αριστερά της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι δεν ήρθαν να ψηφίσουν και εγκατέλειψαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και όχι στροφή προς τα δεξιά» κατέληξε, αφήνοντας ανοιχτό το τι προτίθεται να πράξει η «αριστερή πτέρυγα».

Την άποψη του Μωρέλ φαίνεται να συμμερίζεται ως ένα βαθμό και ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος είχε διαφωνήσει και με το συνεργαζόμενο Γαλλικό ΚΚ στους κόλπους του Μετώπου προεκλογικά, καθώς επέμενε να μην υπάρξει καμία συνεργασία με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να καταγραφεί σαφώς η απόσταση που χωρίζει το Μέτωπο από την «απαράδεκτη» πολιτική που ακολουθεί ο Ολλάντ. «Ο Ολλάντ επέλεξε για πρωθυπουργό την πιο διχαστική φυσιογνωμία για την ευρύτερη αριστερά. Προηγήθηκε μια εκλογική καταστροφή και ο πρόεδρος απάντησε με μια πολιτική αυτοκτονία» σχολίασε ο Μελανσόν.

Η Μαρίν Λε Πεν, από την πλευρά της, επανέλαβε ότι «η αντικατάσταση του Ερό από τον Βαλ στο πρωθυπουργικό μέγαρο δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικό. Οι Γάλλοι περιμένουν μια σοβαρή πολιτική αλλαγή και όχι μια ενδοκυβερνητική ανταλλαγή θέσεων».

Ο Μανουέλ Βαλ, τον οποίο συχνά οι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Σαρκοζί της αριστεράς», είναι 51 χρόνων, γεννημένος από Ιταλίδα μητέρα και Καταλανό πατέρα στην Βαρκελώνη, από όπου μετανάστευσαν στη Γαλλία για να ξεφύγουν από τη δικτατορία του Φράνκο. Από φοιτητής οργανώθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και αρέσκεται να υπενθυμίζει ότι πήρε τη γαλλική υπηκοότητα στα 19 του χρόνια «όχι επειδή έπρεπε αλλά επειδή το επέλεξε». Πέρασε από σειρά κομματικών θέσεων, δοκιμάστηκε σε εκλογές, καταρχήν τοπικές, τις οποίες αρχικά έχασε και στη συνέχεια κέρδισε, χαρακτηρίζεται «σοσιαλδημοκράτης» και «άνθρωπος με κρύο αίμα» αποφασισμένος να πετύχει το στόχο του «ό,τι και να γίνει» από πολλούς πρώην και νυν συνεργάτες του. Οι τοποθετήσεις του έχουν επανειλημμένως προκαλέσει αναταράξεις μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου πολλά στελέχη τον «βλέπουν με μισό μάτι» χαρακτηρίζοντάς τον «δεξιό». Ο ίδιος επιλέγει να αυτοχαρακτηρίζεται «πραγματιστής».

Ο Βαλ θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης το γρηγορότερο δυνατό.

Πηγές: franceinfo, liberation, le monde

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα