Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς της τρόικας

To γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, για πρώτη φορά καθώς είναι πάντα λαλίστατος, αυτό δείχνει ότι η υπόθεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι σε οριακό σημείο. Άλλωστε, το τελεσίγραφο που έστειλαν οι δανειστές δίνοντας ουσιαστικά διορία ολίγων ωρών προκειμένου να καταθέσει η Αθήνα τις προτάσεις της, δηλαδή τα μέτρα που πρέπει να λάβει, δείχνει ότι οι τροικανοί παίζουν τον τελευταίο εκβιασμό τους.

«Περιμένουμε, τις επόμενες ώρες, πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ, αγορές προϊόντων αλλά και τροποποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις Εφορίες και ταμεία (η ρύθμιση για τις 100 δόσεις), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν και είναι απορίας άξιον πώς βάζουν μέσα στις απαιτήσεις και την αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις η οποία ήδη τρέχει. Μάλιστα εκτιμάται ότι χιλιάδες πολίτες έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει το κράτος να πάρει ένα μέρος από τα ληξιπρόθεσμα που έχουν φτάσει τα 71 δισ. ευρώ, έστω και σε βάθος χρόνου.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι μέχρι αύριο θα κατατεθούν οι προτάσεις της στην τρόικα σε μια προσπάθεια να υπάρξει απεμπλοκή. Ένα βασικό σενάριο κάνει λόγο για αλλαγές που θα έχουν σχέση με τον ΦΠΑ ώστε να διασώσει τις συντάξεις. Να πειστεί δηλαδή η τρόικα ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις με αντάλλαγμα την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες. Αυτές έχουν να κάνουν με τον χαμηλό συντελεστή 6,5% ο οποίος θα αυξηθεί στο 10%.

Τα προϊόντα που θα επηρεαστούν είναι αυτά που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τα φάρμακα, οι εφημερίδες, οι εκδόσεις περιοδικών και τα εισιτήρια θεάτρου.

Δεν ξέρει ακόμη κανείς αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή ΦΠΑ 13% ενώ τις τελευταίες ώρες ξαναζεστάθηκε το σενάριο για αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά και είναι μειωμένος κατά 30%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και τη Δευτέρα θα πάει στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προχωρά στις αλλαγές στον ΦΠΑ έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οι κινήσεις απεμπλοκής που επιχειρεί η κυβέρνηση βρίσκονται στη λογική του λιγότερου επώδυνου συμβιβασμού, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βεβαίως θα οδηγήσει σε εκλογές και σε ραγδαίες εξελίξεις. Όμως, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Διότι η τρόικα είναι αποφασισμένη να μας «τελειώσει». Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς και πόσο αντέχουμε. Μην απορήσετε λοιπόν αν δείτε αύριο κανένα e-mail προς την τρόικα το οποίο θα λέει «κύριοι, αυτά μπορούμε να κάνουμε, δεν αντέχουμε άλλο, μπορείτε να πάρετε τα κλειδιά της χώρας, άλλωστε μας έχετε διαλύσει».

Ίσως τελικά απέναντι σ' αυτό τον ωμό και εξωφρενικά κυνικό εκβιασμό η ηρωική έξοδος είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews