Μονομερή μέτρα για τη μετανάστευση από την Ελβετία

14:03 1/3/2016 - Πηγή: Antinews

Η Ελβετία καταρτίζει τα δικά της σχέδια για τον περιορισμό της ροής μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το θέμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, τον Φεβρουάριο του 2017, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με το πώς να εφαρμόσουν ένα δεσμευτικό ελβετικό δημοψήφισμα από

τον Φεβρουάριο του 2014 υπέρ των ποσοστώσεων μετανάστευσης, που θα παραβίαζε ένα διμερές σύμφωνο που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ.

Το δημοψήφισμα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους και, χωρίς συμφωνία με την ΕΕ ακόμα, η Ελβετία ετοιμάζεται να αναλάβει μονομερή δράση.

"Κατά πάσα πιθανότητα, θα πάμε στο κοινοβούλιο με μια μονομερή ρήτρα", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, μετά την παρουσίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας αναμένεται να στείλει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, αλλά ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι η Ελβετία εξακολουθεί να θέλει να βρει μια κοινή λύση με την ΕΕ.

"Το ενδιαφέρον μας για αυτή τη συζήτηση παραμένει, η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού" είπε.

Τον Δεκέμβριο, η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της να συντάξει μονομερείς περιορισμούς για τη μετανάστευση μέχρι το Μάρτιο του 2016, σε περίπτωση που δεν υπήρχε καμία πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Το δημοψήφισμα από τον Φεβρουάριο του 2014, με αιχμή του δόρατος το αντι-μεταναστευτικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), έθεσε σε κίνδυνο μια σειρά από άλλες συνθήκες Ελβετίας-ΕΕ, που διέπουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι ήταν "θετικό" το ότι η ημερομηνία (23 Ιουνίου) είχε ήδη οριστεί για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, πριν από το οποίο μπορεί να αναμένεται μικρή πρόοδος στις συνομιλίες που αφορούν την Ελβετία. "Λένε ότι τίποτα δεν θα είναι δυνατό με σας (τους Ελβετούς) πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα" είπε ο Ρομπέρτο Μπαλτσαρέτι , ο Ελβετός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη Παρασκευή. Προτεραιότητα της ΕΕ είναι "να μην πάρει κανένα ρίσκο σχετικά με τη βρετανική διαμάχη" δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να βρει μια λύση για το ελβετικό θέμα αυτό το έτος.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα