Μίζες στα εξοπλιστικά: Η συνωμοσία σιωπής χάνει… λάδια

Νέες, σημαντικές εξελίξεις στη μεγάλη «υπόθεση Κάντα» και των εξοπλιστικών σκανδάλων των προηγούμενων δεκαετιών αναμένονται σύντομα, ενώ δεν αποκλείεται να στοχοποιηθούν άμεσα γνωστοί έμποροι όπλων που μετείχαν σε πολύ μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων. Πρόκειται για ένα από τα ενδιάμεσα βήματα, προκειμένου οι έρευνες της Δικαιοσύνης να οδηγηθούν και σε πολιτικά πρόσωπα. Πόσω μάλλον, αφού, όπως αναφέρουν υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί κύκλοι, οι εισαγγελικές αρχές δεν πείθονται ότι ο Κάντας ήταν το υψηλότερο πολιτικό πρόσωπο που λαδώθηκε. «Δεν είναι δυνατόν να πέφτουν όλες οι ευθύνες στο Νο3

(σ.σ.: ο Κάντας) και οι παραπάνω από αυτόν να μην φέρουν καμία ευθύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, στο αμέσως ερχόμενο διάστημα θα ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον τραπεζικοί λογαριασμοί και offshore εταιρίες, οι οποίες θα «δείξουν» και άλλα πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, στη Γερμανία η Δικαιοσύνη ξεκινάει έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας των τανκς Leopard. Επίσης, υπάρχει προβληματισμός στο Βερολίνο, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, μετά και τις καταθέσεις του αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρίας STN Atlas, Παναγιώτη Ευσταθίου. Πόσω μάλλον, αφού όλες οι έως τώρα αποκαλύψεις στη χώρα μας έχουν να κάνουν με το «βαρύ πυροβολικό» της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Πέραν των παραπάνω, και άλλα στόματα αναμένεται να ανοίξουν τόσο για την υπόθεση των προβληματικών γερμανικών υποβρυχίων όσο και για προμήθειες, όπως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot, το σύστημα επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων «Ερμής», και πιθανώς και για ρωσικά οπλικά συστήματα. Να σημειωθεί, πάντως, πως στο παρελθόν επανειλημμένως είχαν γίνει σοβαρές καταγγελίες και για άλλα συστήματα, όπως το ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37, τα πυροβόλα Suzana, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα αεροσκάφη F-16, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα μεταφορικά ΝΗ-90 κ.ο.κ.

Γερμανική τεχνογνωσία…

Πολλές από αυτές τις υποθέσεις, που ανακινεί σήμερα η Δικαιοσύνη, εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αποτελέσει αντικείμενα δριμύτατων επικρίσεων, Εξεταστικών Επιτροπών, ακόμα και διερεύνησης από της Δικαιοσύνη, εντός και εκτός της Ελλάδος.

Ωστόσο, όλα οδηγούσαν σε αδιέξοδο, ενώ ο «νόμος της ομερτά» βασίλευε στο χρυσωρυχείο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τώρα, όμως, επιβεβαιώνεται ο χορός εκατομμυρίων για μίζες. Μόνο στην περίπτωση της STN, όπως φαίνεται από τις ερωτήσεις των εισαγγελικών λειτουργών προς τον Π. Ευσταθίου, έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς 18 εκατ. ευρώ. Για να μη μιλήσει κανείς για τη γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann (KMW), από την οποία ο Α. Κάντας υποστηρίζει ότι πήρε δύο φορές μίζες (σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ, μόνο για ένα πρόσωπο).

Να σημειωθεί πως ειδικά για την KMW και την αγορά του γερμανικού άρματος μάχης Leopard, από την Ελλάδα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2004, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είχε προβεί σε δημοσίευμα με τίτλο «Υπήρξε λάδωμα στην υπόθεση της αγοράς αρμάτων Leopard 2 από την Ελλάδα;». Μάλιστα, στοχοποιούσε Έλληνα υπουργό Άμυνας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες για μίζες 60 εκατ. δολαρίων. Κατά το ίδιο περιοδικό, και το 2004 οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά ουδέποτε έγινε γνωστό εάν κατέληξαν κάπου. Κάτι που γεννά εύλογα ερωτήματα γύρω από προνομιακή μεταχείριση της παντοδύναμης εταιρίας της χώρας, της KMW. Βέβαια, η τελευταία τότε διέψευδε τα δημοσιεύματα του «Spiegel», αλλά τώρα οι καταθέσεις Κάντα την «αδειάζουν».

Το θέμα των Leopard είχε έλθει και στη Βουλή, ήδη από το 2003, από τη Ν.Δ., η οποία ζητούσε διευκρινίσεις για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διένεξη δύο offshore εταιριών είχε φέρει στην επιφάνεια μίζες για την ελληνική σύμβαση. Κατά τις πληροφορίες αυτές, τρεις εβδομάδες πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά των Leopard, συστάθηκε στην Καραϊβική υπεράκτια εταιρία, η οποία υπέγραψε συμβόλαια τόσο με την KMW όσο και με μία άλλη υπεράκτια, που προέβλεπε αμοιβή άνω των 100 εκατ. ευρώ και αντισταθμιστικά οφέλη 60 εκατ. δολαρίων. Πάντως, ο τότε αρμόδιος για την προμήθεια υπουργός Άμυνας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου, το μόνο που έκανε ήταν να διαψεύδει κάθε καταγγελία για την αγορά.

…ρωσική γαλαντομία

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών που ερευνούν τις μίζες στα εξοπλιστικά είναι πιθανόν να μπουν και ρωσικά οπλικά συστήματα, για τα οποία ο Α. Κάντας έχει πει ότι «λαδώθηκε», προκειμένου να εγκρίνει ή να μη φέρει αντιρρήσεις για την προμήθειά τους. Στην κατάθεσή του ισχυρίζεται πως έλαβε παράνομη αμοιβή ύψους τριών εκατ. ευρώ για τους αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, η μεγαλύτερη που είχε πάρει (σύμφωνα με τα λεγόμενά του). Επίσης για τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς OSA-ΑΚΜ η μίζα ανήλθε στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Α. Κάντας φέρεται να απέκρυψε έγγραφα από το φάκελο που αφορούσε στην «εξαφάνιση» 20 εκατομμυρίων αντισταθμιστικών ωφελημάτων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου. Η υπόθεση των TOR-M1 έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά, παρότι αναφέρθηκε το όνομα του κ. Κάντα, ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει (!).

Θανάσης Αργυράκης, Ανδρέας Κούτρας, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
Τυχαία Θέματα