Μητσοτάκης: Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και στα δύσκολα

Επισημαίνοντας πως τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να τις χωρίζουν αρκετά, αλλά αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα και σχετίζονται με την πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά και την προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε νέο άνοιγμα προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του Τόπου.

Από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής

Συμπαράταξης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούν τα δύο κόμματα στα μεγάλα και στα δύσκολα. Σε αυτά, που όπως σημείωσε, στα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα.

"Ο κύκλος των σχέσεων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ πέρασε, περισσότερες από μία φορές, και από την πόλωση αλλά και από τη συναίνεση. Παρά τις δυσκολίες επιτελέσαμε το εθνικό μας καθήκον. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Εξάλλου το δρόμο στην πολιτική μας το δείχνουν πάντα οι πολίτες. Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Στην αναδιάρθρωση του κράτους, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική. Και βέβαια στην ανάγκη για μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει με αυτοπεποίθηση τη χώρα στο μέλλον. Χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι ξανά την αξία του μέτρου και της μετριοπάθειας. Να αφουγκραστούμε με σεβασμό και ταπεινότητα τον βουβό πόνο μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας. Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συναίνεση ως επιλογή ευθύνης και όχι ως έκφραση αδυναμίας ή ως παγίδα για τον αντίπαλο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Μητσοτάκης όρθωσε, για ακόμα μία φορά, διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην "αλήθεια" και στο "λαϊκισμό", βάζοντας στο στόχαστρό του τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες. Με κυνισμό και με αυτήν την πραγματικά ανατριχιαστική ευκολία με την οποία ψεύδεται και οπορτουνίζει καθημερινά, με τελικό στόχο, να αδιαφορήσουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας. Να εμπεδωθεί η ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, ότι όλοι τους είναι ίδιοι. Έχουμε κοινό χρέος να σταθούμε απέναντι σε αυτήν τη νοοτροπία. Να προστατέψουμε τους θεσμικούς αρμούς της δημοκρατίας μας. Να προτάξουμε απέναντι στο διχασμό και τον ακραίο λόγο το διάλογο, το σεβασμό στον πολιτικό αντίπαλο. Να πείσουμε τους πολίτες ότι νοιαζόμαστε πραγματικά να βρούμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν", ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την παρέμβασή του σε τέμπο δριμύτατου "κατηγορώ" κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, σημείωσε πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους.

"Κάποιοι επένδυσαν στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Έκαναν το ψέμα καριέρα και το διχασμό επάγγελμα. Η μέθοδος είναι πλέον γνωστή. Ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συκοφαντεί το παρελθόν, διαστρεβλώνει το παρόν και παρέχει ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον. Ο προφανής στόχος είναι η εξουσία. Μόνο που οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού δεν μπορούν ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Λειτουργούν καταστροφικά. Οπότε μη έχοντας άλλη λύση επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία. Να εμφυσήσουν τη μισαλλοδοξία ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες για να στραφούν η μία εναντίον της άλλης. Αλλά και να συκοφαντήσουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και να αλλοιώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, ιδίως όταν αυτοί αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά τους", τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση πως πορεύεται χωρίς σχέδιο και με μοναδική επιδίωξη την παραμονή στην εξουσία. "Όσα οι ακραίοι λαϊκιστές κερδίζουν με το ψέμα και τις αυταπάτες, τα χάνουν από την πραγματικότητα της οικονομίας για την οποία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό σχέδιο. Μην ξέροντας πού θέλουν να πάνε, γιατί μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει, οδηγούν τα πράγματα στο πουθενά. Όμως οι κυβερνήσεις που συγκροτούνται από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού ηττώνται από τα γεγονότα που οι ίδιες δημιουργούν. Είναι η λιτότητα, η υπανάπτυξη και η φτώχεια που τις συντρίβουν. Αλλά και που διαλύουν την εφήμερη σχέση τους με την κοινωνία. Μια κοινωνία που αφήνει πια πίσω της το λαϊκισμό και ψάχνει άλλη πρόταση. Που αναζητά ελπίδα. Και που είναι πρόθυμη να ακούσει, αρκεί να της μιλήσει κανείς με ειλικρίνεια", επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε κέρδος για τη χώρα ότι έχει αποδειχθεί πως όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα δύο κόμματα μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί.

"Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να αναζητούμε και να υποστηρίζουμε από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο. Βρίσκομαι εδώ, για να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι παρά το γεγονός πως μεγάλωσα θεωρώντας το κόμμα σας το αντίπαλο πολιτικό δέος, τα τελευταία χρόνια με πολλούς από εσάς βρεθήκαμε στην ίδια μεριά του λόφου. Τουλάχιστον στα θεμελιώδη. Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε", ανέφερε. Σημειώνοντας πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σε όσους "με μεγάλη επιπολαιότητα και περίσσια δημαγωγική ανευθυνότητα" απαξιώνουν τη συγκεκριμένη περίοδο.

"Διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ενισχύθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Τα κόμματα μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν", είπε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα