Μητσοτάκης: Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα - Ας γράψουμε την δική μας ιστορία

Με την πεποίθηση ότι οι «Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ξεδίπλωσε το σχέδιό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, από το βήμα της 82ης Δ.Ε.Θ. Υπογράμμισε ότι οι τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι απλές:

Πρώτον, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεύτερον, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους.

Τρίτον, να σταθούμε

κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα - δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα και τις σχέσεις με τους εταίρους μας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η Κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι.

Κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου. Και για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών.

Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και, υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της.

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου».

Εξειδικεύοντας το σχέδιό του για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις. Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Όταν μιλάω για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.

Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο.

Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες: Την Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρχει επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων που θα γίνει με την εισαγωγή λευκού μητρώου επιχειρήσεων και την θέσπιση κινήτρων με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.

Ξεχωριστή αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:

«Στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε επίσης τις προθέσεις του για το Κράτος, υπογραμμίζοντας: «Χωρίς περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών δεν μπορούμε να μειώσουμε όσο θέλουμε την φορολογία. Εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, λειτουργιών και προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το Κράτος. Και θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής».

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά και την Παιδεία, που - όπως τόνισε - αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού.Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας.

Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο. Οι νόμοι Μπαλτά - Φίλη - Γαβρόγλου καταργούνται. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.

Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα. Θέλω σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας. Παρότι η ανεργία στους νέους και τις νέες αγγίζει το 50%, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Και είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν. Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα ριζικής επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης για εργαζόμενους και στελέχη.

Όχι στην παλιά λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία απέτυχαν οικτρά. Αλλά αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία και προσφέροντας ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού. Αντί να ελπίζουν να διοριστούν σε 10 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κάποιο σχολείο ως καθηγητές, να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές. Θα πω μόνο το εξής: Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Περισσότεροι νέοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες. Δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».

Αναλυτικά η ομιλία:

Παναγιώτατε,

Κυρίες και κύριοι,

Πέρυσι από αυτό το βήμα σας μίλησα για τη συμφωνία αλήθειας. Για το πως θα αποκαταστήσουμε μια νέα σχέση αξιοπιστίας. Για το πως θα εμπιστευθούμε πάλι ο ένας τον άλλον. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την Ελλάδα που μας αξίζει. Για την Ελλάδα που μπορούμε να χτίσουμε μαζί.

Το ότι αξίζουμε καλύτερα πιστεύω ότι το αισθάνεται η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Το ξέρω καλά διότι δεν έχω σταματήσει να γυρνώ την Ελλάδα, να συναντώ πολίτες και να τους ακούω. Να τους ακούω προσεκτικά. Στο μυαλό μου είναι πάντα τα λόγια που μου είπε ένας άνεργος στο Περιστέρι. «Βλέπω τη ζωή μου να περνά μπροστά μου σαν ταινία και να μην μπορώ να κάνω τίποτε».

Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα χρειάζονται για να αλλάξει. Ώστε οι άνθρωποι να μην είναι θεατές μιας πραγματικότητας που τους αποκλείει. Nα μην είναι εξόριστοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αμέτοχοι στην ίδια τους τη ζωή. Μπορούμε καλύτερα. Το πιστεύω βαθιά. Το ξέρω πως μέσα μας όλοι το πιστεύουμε. Το πιστεύετε εσείς οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, το πιστεύει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που μας ακούει. Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Από τον Έβρο και την Κρήτη μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της γης όπου ζουν Έλληνες.

Περνάμε πολύ δύσκολα χρόνια. Οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε μέσα στη μιζέρια, στην απογοήτευση, στη διαρκή φτωχοποίηση. Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων. Εκείνοι που έταξαν από αυτό το βήμα το σκίσιμο των Μνημονίων, τώρα υπόσχονται επενδύσεις και έξοδο από τα Μνημόνια. Όσο αλήθεια ήταν το ένα, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το άλλο.

Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Και το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη. Στις δικές μας πλάτες, στην επόμενη Κυβέρνηση, πέφτει μια βαριά ευθύνη. Όχι μόνο να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα υγιή, δυνατή, υπερήφανη. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Μια Ελλάδα με ασφάλεια. Μια Ελλάδα που δεν φοβάται το μέλλον της επειδή έχει καταλάβει τα λάθη της κι έχει μάθει από το παρελθόν της. Μια Ελλάδα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Μια Ελλάδα έτοιμη να ανοιχτεί στην Ευρώπη και στον κόσμο που αλλάζει.

Αυτή η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινικομερικάνικης δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είναι το χωράφι μιας κομματικής νομενκλατούρας. Δεν μπορεί να είναι ένα θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας. Διότι η Ελλάδα που εγώ οραματίζομαι, που εμείς θέλουμε, οφείλει να ανοιχτεί στους νέους ορίζοντες της οικουμένης. Να αναμετρηθεί άφοβα μαζί τους. Να δώσει τη μάχη με εμπιστοσύνη στις απέραντες ικανότητες του λαού της. Με σιγουριά για τη νίκη. Να γίνει ένας κόσμος που ανατέλλει και όχι μια χώρα που δύει.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν έχω στο νου μου μόνο αριθμούς και δείκτες. Έχω πρώτα από όλα ανθρώπους. Έχω μετρήσει το βλέμμα συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα. Μου έκαναν την τιμή να μου πουν την ιστορία τους, μοιράστηκαν μαζί μου τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους. Και μου εκμυστηρεύτηκαν τις ελπίδες τους. Μέσα στην καταχνιά της κρίσης, η Ελλάδα διψά για ένα καλύτερο αύριο. Και το δικαιούται. Στο μυαλό μου έχω το παιδί που έδωσε φέτος Πανελλήνιες και με πιο μεγάλη προσπάθεια και πολύ διάβασμα πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 2000, στο γύρισμα του αιώνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, η Ελλάδα είναι σε κρίση. Δεν ξέρει αν το πτυχίο θα τον οδηγήσει κάπου και αν θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη γενιά του. Γιατί κάθε νέα γενιά δικαιούται να έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη. Και να της δίνεται η δυνατότητα να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Αυτό είναι πρόοδος.

Ένας νέος από το Ρέθυμνο με ρώτησε: «Ξέρετε γιατί θέλω να φύγω από την Ελλάδα; Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας. Δεν επιβραβεύεται η αξία, η προσπάθεια, η δουλειά. Αντίθετα χλευάζεται. Στην σημερινή Ελλάδα ο άξιος και ο εργατικός δεν προοδεύει».

Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που αξίζουμε. Αυτή σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα που οραματίζομαι. Οραματίζομαι μια ευημερούσα χώρα με προκοπή, αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, μια χώρα που θα μπορεί να βρει τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα. Όχι μια Ελλάδα σε μόνιμη κρίση, με καχεκτική οικονομία και με αδύναμους θεσμούς. Μια χώρα στην οποία κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η ντροπή και η απογοήτευση.

Οραματίζομαι μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται. Αυτήν την Ελλάδα αξίζουμε. Διότι αξίζουμε καλύτερα.

Οραματίζομαι το αύριο πατώντας στην πραγματικότητα. Στο σήμερα. Γι’ αυτό και όταν μιλώ για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έχω στο μυαλό μου μόνο νομοσχέδια και επιχειρησιακά σχέδια. Έχω στο μυαλό μου και ανθρώπους. Έχω στο νου μου την δημόσια υπάλληλο που μου είπε: «Γιατί να δουλέψω παραπάνω όταν η αμοιβή μου θα είναι ίδια; Όταν η εξέλιξή μου δεν θα είναι αξιοκρατική; Όταν ο προϊστάμενός μου επιλέχθηκε με κομματικά κριτήρια και είναι αστοιχείωτος;».

Για αυτούς νοιάζομαι όταν μιλώ για μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και για αξιολόγηση παντού. Όταν μιλώ για ανάπτυξη δεν έχω στο μυαλό μου μόνο τα νούμερα του Α.Ε.Π. Σκέφτομαι τον επιχειρηματία που βλέπει μπροστά του τις ευκαιρίες, αλλά λυγίζει κάτω από το βάρος της ανασφάλειας, της γραφειοκρατίας και της έλλειψης ρευστότητας. Όταν μιλώ για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν σκέφτομαι μόνο πολυεθνικές. Σκέφτομαι κυρίως την μικρή επιχείρηση. Αυτή που αν μπορέσει να ρυθμίσει τα χρέη της, με τρόπο δίκαιο, ίσως μπορέσει να προσλάβει έναν ακόμα υπάλληλο.

Όταν μιλώ για το ασφαλιστικό έχω στο νου μου τους συνταξιούχους που είδαν να ανατρέπεται βίαια ο προγραμματισμός της ζωής τους. Αλλά έχω και στη σκέψη μου το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Έθνους.

Για τα νέα ζευγάρια - και έχω συναντήσει πολλά - το να κάνουν παιδί είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Αυτά τα νέα ζευγάρια έχω στο νου όταν μιλώ για κοινωνικό κράτος. Αυτούς πρέπει να ενισχύσουμε κατά προτεραιότητα. Όχι με περιστασιακά επιδόματα, αλλά με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις και κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας.

Όταν μιλώ για την Παιδεία σκέφτομαι πάνω απ’ όλα τα παιδιά που δεν βρίσκουν θέση στον παιδικό σταθμό. Τους μαθητές σε σχολεία με απογοητευμένους δασκάλους, πενιχρές υποδομές και παγωμένες αίθουσες. Τους φοιτητές που εξάγουμε κάθε χρόνο ενισχύοντας τα Πανεπιστήμια, αλλά και την οικονομία άλλων χωρών.

Όταν μιλώ για ασφάλεια δεν έχω στο νου μόνο την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το άβατο των Εξαρχείων. Έχω στο νου μου όλες τις γειτονιές των πόλεων μας. Τους γονείς που διπλοκλειδώνονται και λαγοκοιμούνται. Που αγωνιούν αν θα γυρίσουν τα παιδιά τους σώα από τη ζούγκλα και την αναρχία της ασφάλτου. Η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική. Είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Όταν μιλώ για πολιτική υγείας έχω στο νου μου τον συνεπή ασφαλισμένο. Τον καρκινοπαθή που μπορεί να αναμένει τέσσερις μήνες για να αρχίσει θεραπεία. Τον χρονίως πάσχοντα που ταπεινώνεται από το ίδιο του το Κράτος. Τον άνθρωπο που έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ και υποφέρει αναμένοντάς το.

Όταν μιλώ για μείωση φόρων και για άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχω στο νου μου το νέο παιδί που δουλεύει ντελίβερι, το οποίο μου είπε: «Όταν μειώθηκε ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε η δουλειά μου και το εισόδημά μου».

Όταν μιλώ για τραπεζικό σύστημα και ρευστότητα στην αγορά θυμάμαι πάντα μια ιστορία που μου είπαν οι αγρότες που συνάντησα στον συνεταιρισμό του Νέστου. Παρότι η παραγωγή ακτινίδιου ήταν 150 τόνοι, είχαν ψυγεία για μόνο 30 τόνους διότι δεν είχαν πρόσβαση σε δανεισμό που θα τους έδινε τη δυνατότητα να πενταπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους και τις εξαγωγές τους.

Όταν μιλώ για Κράτος ευέλικτο στην υπηρεσία του πολίτη, σκέφτομαι την χήρα που πάει να βγάλει σύνταξη, τον οροθετικό που ταλαιπωρείται και εξευτελίζεται συχνά για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Άλλα και τον επαγγελματία που συνθλίβεται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία για να βγάλει μια νόμιμη άδεια.

Απευθύνομαι σήμερα από τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα. Που δεν αντέχουν την συνεχή ανασφάλεια και απαισιοδοξία. Που δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα. Που έχουν υψηλές απαιτήσεις από τους πολιτικούς τους ηγέτες. Όπως πρέπει να έχουν. Απαιτήσεις να λένε - πάνω απ’ όλα - την αλήθεια. Να είναι σοβαροί, να είναι αξιόπιστοι, να είναι καταρτισμένοι. Να υπηρετούν το γενικό καλό και όχι το συμφέρον του Κόμματος. Να μπορούν να εκπροσωπήσουν την χώρα στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα να νοιάζονται και για το τι συμβαίνει και στις πιο απόμακρες γειτονιές της πατρίδας μας.

Ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν από τους πολιτικούς τους να έχουν έναν εσωτερικό κώδικα αξιών που να τους καθοδηγεί όταν πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός. Η εξουσία είναι μόνο το εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό εξάλλου είναι και το βαθύτερο νόημα της προσφοράς στα κοινά. Ένα νόημα που κινδυνεύει να χαθεί μέσα στον αφοριστικό εξισωτισμό του «όλοι ίδιοι είμαστε».

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το σχέδιο μου για την πατρίδα μας. Και θα έχω πετύχει το στόχο μου αν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δουν τον εαυτό τους - να δείτε τον εαυτό σας - μέρος αυτού του σχεδίου. Γιατί όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Γιατί τις σπουδαίες χώρες τις χτίζουν οι πολλοί. Και γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Γιατί, δυστυχώς, ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας.

Και θα το πετύχουμε αρκεί να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια. Να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας μας από τα δεσμά του κρατισμού. Να αποκτήσουμε ένα Κράτος που θα κάνει, και θα πρέπει να κάνει καλά, μόνο αυτά που χρειάζεται, που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων. Και μια Δημοκρατία ισχυρή, με θεσμούς στιβαρούς, που θα εγγυώνται δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία.

Μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ωριμάσαμε. Και πληρώσαμε βαρύ λογαριασμό για να αποδεχθούμε αλήθειες. Θεωρώ μεγάλη πρόοδο το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν ρώτησαν ποτέ τον κ. Τσίπρα πως θα σκίσει τα Mνημόνια, ζητούν από εμένα να τους εξηγήσω πως θα φέρω επενδύσεις και θα αναδιοργανώσω το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία αλήθειας ρίζωσε. Ήρθε η ώρα να καρποφορήσει.

Κυρίες και κύριοι,

Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου μας είναι απλές. Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Σε αυτά τα ζητήματα δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Προτιμούμε τις εφαρμόσιμες λύσεις από τις θεωρητικές συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει όχι μόνο τι θα κάνουμε αλλά και πως θα το κάνουμε. Γιατί κρινόμαστε από μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι από δημαγωγικές κορώνες.

Ξεκινώ από τις νέες δουλειές και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη Kυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Μια Κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων. Μια Κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία. Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Kυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο ζήτημα των φορολογικών συντελεστών. Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α. Παράλληλα, βελτιώνουμε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές.

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια Κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην θλιβερή κατάσταση που είναι σήμερα. Η χώρα μας διαθέτει μοναδικά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μόνο ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που να ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ την επόμενη πενταετία. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Στην προστιθέμενη αξία του κάθε επισκέπτη και όχι στην ξερή αριθμητική των αφίξεων.

Έχω παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο μας για τον τουρισμό. Αναφέρω ενδεικτικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια. Την άμεση ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις. Την παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους. Και βέβαια συνδέουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον ανεκτίμητο και αναξιοποίητο θησαυρό μας.

Προτάσσουμε ιδιαίτερα την «δεύτερη κατοικία» προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δύο λόγια ακόμα για την αγορά ακινήτων: Όλοι γνωρίζουμε ότι το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο «πράσινα» και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Έρχομαι τώρα στον πρωτογενής μας τομέα που παραμένει μια τεράστια αναξιοποίητη πηγή πλούτου. Προτεραιότητα του προγράμματός μας στον πρωτογενή τομέα είναι η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία - αγρότη. Αυτόν που παίρνει ρίσκα και καινοτομεί για να πετύχει την ποιοτική παραγωγή που θα είναι και ανταγωνιστική διεθνώς.

Επιμένω ιδιαίτερα - το έχω πει πολλές φορές - στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών που θα μας επιτρέψουν κυρίως να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις θέση στις διεθνείς αγορές. Θα στηρίξουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους που τώρα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα. Και βέβαια θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την φθηνή ενέργεια, όπως η γεωθερμία, για να κάνουμε μια επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Εδώ στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε, κύριε Περιφερειάρχα, μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωση του λατομικού κώδικα και της εξορυκτικής νομοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της. Και οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Επιτρέψτε μου δύο κουβέντες ακόμα για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. Η πρόκληση είναι απλή. Να αναδείξουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας λόγω της γειτνίασης της με μια δυνητική αγορά 50.000.000 ανθρώπων. Η παράταξή μας έχει την δική της ιστορία στη στήριξη της Βόρειας Ελλάδας με έργα υποδομών. Η Εγνατία Οδός είναι δικό μας έργο. Ξεκίνησε επί ημερών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγιναν από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, κρίσιμη για όλη την Βόρεια Ελλάδα, φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε παραπέρα. Η Βόρεια Ελλάδα να ξαναγίνει κέντρο ανταγωνιστικής μεταποίησης και βιομηχανίας, ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού 12 μήνες το χρόνο. Μια Βόρεια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο αλλά σε συνθήκες ασφάλειας και ισότιμου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και εγγυώμαι προσωπικά ότι τα βόρεια σύνορα μας θα ξαναγίνουν αυτό που πρέπει να είναι. Σύνορα. Όχι μία απλή γραμμή στο χάρτη από την οποία περνούν ανεξέλεγκτα παράνομα και λαθραία προϊόντα.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα φτιάξουμε σιδηρόδρομους στο πουθενά με χρήματα που δεν υπάρχουν. Κύριε Δήμαρχε, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια ανοιχτή πόλη, κέντρο εκπαίδευσης, κέντρο καινοτομίας και κέντρο πολιτισμού. Μια πόλη με ταυτότητα, μια πόλη με μέλλον, μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες. Όχι μόνο ένα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά μια πόλη στην οποία χαίρεται κανείς να ζει, να επιχειρεί και να την επισκέπτεται.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται φορολογική σταθερότητα. Χρειάζονται φιλικό αδειοδοτικό περιβάλλον. Χρειάζονται ασφάλεια δικαίου. Χρειάζονται, όμως, και κάτι ακόμη, χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις:

- Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

- Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο τελευταίο. Χωρίς λειτουργικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί καμία ανάπτυξη. Δεν αρκούν τα κεφάλαια από το εξωτερικό. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα διευκολύνει σίγουρα την επιστροφή καταθέσεων. Και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας θα μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Αλλά

Keywords
δικη, μητσοτακης, εισφορα αλληλεγγυης, βομβα mall, εκλογες, νέα, ενφια, big, data, ελλαδα, αιγαιο, κουρεμα, τραπεζες, προσφορες, δραμα, σχολεια, αθηνα, θεσσαλονικη, ΑΣΕΠ, περιστερι, κρητη, μιζέρια, υγιή, πανελληνιες 2013, επιδοματα, ζούγκλα, εκαβ, τσιπρας, σημαίνει, δις, σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, απαντησεις πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, δυνατα, επιθυμιες, χωρες, ζούγκλα, αδεια, αυστραλια, αφορολογητο, βημα, γωνια, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, εκαβ, εργασια, θεμα, θρακη, κοντρα, μεγα, ξενοδοχεια, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, προγραμμα, ρεθυμνο, ρωτησε, σημερινη, τα νεα, το βημα, χαλκιδικη, ψεματα, ψυγεια, ωθηση, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγωνια, αυξηση, αισθητικη, αξιζει, αλληλεγγυη, αμερικη, αναρχια, ανεργια, αξιοπρεπεια, αξονες, ασυλο, ασφαλιστικο, αυτοπεποιθηση, αφισα, βλεμμα, βομβα, βορεια, γεγονος, γεωθερμια, γινει, γινονται, γιαννιτσα, γλωσσα, γονεις, γραμμα, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, διψα, δις, δοθει, δωσει, δυναμικο, εγνατια οδος, εγνατια, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, ελβετια, ελευθερια, ελλειψη, ενεργεια, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερευνα, εταιρια, ετοιμο, ετων, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζευγαρια, ζωη, ζωης, ζωη μου, υγιή, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, ομιλια, ιση, κυβερνηση, κυριε, κλιμακα, κλιμα, λαθη, λειτουργια, λογια, λιθαρακι, μακεδονια, μακρια, ματια, μιζέρια, μηνες, μειωση, μυαλο, νεα γενια, νεες θεσεις εργασιας, νικη, νοημα, νομοι, ντροπη, ξερη, εξοφληση, παντα, οδος, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, πιστοποιηση, προβληματα, προγραμματα, πτυχιο, ρητρα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντηρηση, συνταξη, σκαφη, σκεψεις, σφραγιδα, σχεδια, σχεδιο, σχηματα, σχολειο, σωα, ταυτοτητα, τιμη, τουρισμος, τρια, υλοποιηση, φυσικα, φοβος, φορολογικη, φορολογια, χαιρομαστε, χηρα, χρονος, ψηφιακη, αγορες, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, δουλειες, εφαρμογη, εξαγωγες, εμφαση, ετοιμη, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κωνσταντινου, λευκο, μεινει, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, θελω να, θερμοκηπιο, θεσεις, υγειας, χαιρεται, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα