Μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές: «Συμφωνία μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής»

Επειτα από 7 ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ η μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους δανειστές να καταγραφεί μια θετική γνώμη της ευρωομάδας για την πρόοδο της οικονομίας και των συζητήσεων που γίνονται προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που θέτει η λαϊκή εντολή

που πήρε η νέα κυβέρνηση, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και μ' αυτή θα προχωρήσει». Πιθανότερο είναι πλέον το σενάριο ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης ρήξη με τους δανειστές.

Στην συνεδρίαση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα και προσθέτουν ότι ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ. Χουλιαράκη.

Στη συνεδρίαση αυτή, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής και συνεχιζόταν μέχρι το απόγευμα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Στο αυριανό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Θετικό μήνυμα και από τον Π.Καμμένο

Εξάλλου, αισιόδοξος για το αυριανό Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεχίζεται η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί τη λαϊκή εντολή που πήρε στις τελευταίες εκλογές, ενωμένη και αποφασισμένη. Έτσι θα πάμε στο Eurogroup τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση. Είμαι αισιόδοξος", είπε ο Πάνος Καμμένος.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα