Μια πιρουέτα μπρος, δύο πιρουέτες πίσω απ’ τον Τσίπρα

Επιστροφή στη ρητορική «το ευρώ δεν είναι φετίχ» ενόψει ευρωεκλογών φαίνεται να επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung απαντώντας στο ερώτημα αν «πρέπει η Ελλάδα

να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη;»: «Τι σημαίνει “οπωσδήποτε”; -απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας- Εάν σημαίνει παιδιά να πεινάνε, η ανεργία να ανέβει στο 80%, πρέπει τότε ακόμη να λέμε “παραμένουμε στην Ευρωζώνη;” Η Ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εάν όμως θα έχει διάρκεια, αυτό το αποφασίζουν οι ισχυροί στην Ευρώπη. Αυτό το αποφασίζει η Γερμανία. Για αυτό η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει».

Τι υποκρύπτει αυτή η αναπροσαρμογή της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που τα στελέχη του για την οικονομική πολιτική έφταναν στο σημείο με δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα να αποδέχονται τους στόχους του μνημονίου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Γιατί ο Τσίπρας των συνεντεύξεων σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης αδειάζει τον Τσίπρα του Τέξας που μιλούσε για «εθνική καταστροφή» από μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη;

Η απάντηση βρίσκεται στο αδιέξοδο που οδηγούσε το ΣΥΡΙΖΑ η εστίαση στο χαρακτήρα του πρωτογενούς πλεονάσματος ως «λογιστικό» ή πραγματικό. Κι αυτό γιατί τυχόν αποδοχή του απ’ τους ευρωπαίους εταίρους όπως άλλωστε έχουν προϊδεάσει με δηλώσεις τους πχ ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο που είχε κάνει λόγο για «ιστορικό πρωτογενές πλεόνασμα» έδινε όπλα στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών και αφαιρούσε ουσιαστικά όπλα απ’ την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευση για μια λύση στο πρόβλημα του χρέους απ’ τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα και φυσικά και η ΝΔ αποδέχονται το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Κυριολεκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας κινδύνευε να γίνει ουρά του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή άλλωστε η κρίση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που είχε προκαλέσει το τελευταίο διάστημα αλαλούμ στο εσωτερικό του και είχε φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις της αριστερής πτέρυγας με την προεδρική πλειοψηφία και κυρίως είχε δημιουργήσει πολιτική αμηχανία στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στους αριστερούς ψηφοφόρους. Αυτό δε, είναι εμφανές και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε σημείο που η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένη στο θέμα του ευρώ, ενώ φαίνεται πως ΚΚΕ και Ανταρσύα «τσιμπάνε» σε ποσοστά παίρνοντας απ’ τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστημένους οπαδούς.

Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της Αριστερής πλατφόρμας κατά των προεδρικών στις εσωκομματικές διεργασίες και διαμάχες που έχουν αναζωπυρωθεί θέτοντας ακόμα και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε δοκιμασία τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι τυχαία η αξιοποίηση στο δημόσιο λόγο που αρθρώνει η εσωκομματική αντιπολίτευση της πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο στην Ίσκρα που σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (48%) τάσσεται υπέρ της μη αναγνώρισης του χρέους, της εξάλειψης (διαγραφής) του και της εξόδου της χώρας απ’ την ευρωζώνη, ενώ σε άλλη ερώτηση η πλειοψηφία, επίσης των ίδιων ψηφοφόρων (49,6%) τάχθηκε κατά της πάση θυσία παραμονής στης χώρας στο ευρώ!». Σ’ αυτό το πλαίσιο η πλευρά Λαφαζάνη υπενθυμίζει με νόημα στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η μεγάλη ραχοκοκαλιά της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ριζοσπαστικές διαθέσεις για ρήξη με την ευρωζώνη» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο μονόδρομος τάχα της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ ανήκει οριστικά στο παρελθόν για τον ελληνικό λαό».

Η Κουμουνδούρου παίρνει υπόψη της τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και προσπαθεί να διαμορφώσει μια επικοινωνιακή γραμμή άμυνας για τη «μετά μνημόνιο εποχή» για την οποία προϊδεάζει η κυβέρνηση με το «πρωτογενές πλεόνασμα» καθώς διαφορετικά κινδύνευε να καταστεί «πουκάμισο αδειανό» η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης στην οποία είχε προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενος να κινηθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για το λόγο αυτό απέναντι στη Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε όπως και στον ΣΕΒ. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται τη γερμανική ισχύ και ζητάει απ’ τη Γερμανία να χάσει λίγο απ’ το πλεόνασμα όπως είπε και στους Έλληνες βιομήχανους να επιλέξουν αν θέλουν κέρδη με υψηλή φορολογία ή διάλυση της παραγωγής και καθόλου κέρδη. Τώρα για το αν πιστεύει πραγματικά αυτή τη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως αν πιστεύει στην επιτυχία της γραμμής «το ευρώ δεν είναι φετίχ», οι συνεχείς πιρουέτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με τις κάθε φορά δημοσκοπήσεις αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα