Δέκα παράξενες βικτωριανές ιστορίες αγάπης

1. Η μετανοημένη σύζυγος

Η ζωή δεν φέρθηκα καλά στον Jack McKenna. Η γυναίκα του το έσκασε με τον καλύτερο φίλο του και έφυγε για την Αμερική. Η κόρη του πέθανε από γρίπη. Και ο ίδιος χτυπήθηκε από τη γρίπη. Βρισκόταν στα πρόθυρα λιμοκτονίας. Ακόμα όμως και όταν η μοίρα του χαμογέλασε, το έκανε πονηρά. Τον Ιανουάριο του 1892 μια καλοντυμένη γυναίκα έφτασε στο πτωχοκομείο του Deptford, στο Λονδίνο, και ζήτησε τον Jack. Όταν εμφανίστηκε στο δωμάτιό του, γράφει η Leeds Mercury,

έπεσε στα γόνατα και ζήτησε συγχώρεση. Ήταν η εν διαστάσει σύζυγός του, που είχε έρθει από την Καλιφόρνια, όπου ο πρώην καλύτερος φίλος του είχε κάνει μια περιουσία με τα χρυσωρυχεία. Ήταν πλέον νεκρός και η σύζυγός του ήθελε να συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει. Αλλά σε ένα σενάριο που θα ζήλευε και ο Τόμας Χάρντι, η γυναίκα κόλλησε γρίπη. Πέθανε από πνευμονία, αφήνοντάς του 62.000 λίρες στη διαθήκη της.


2. Ένας μυστήριος γάμος

Παντρεύτηκαν τα μεσάνυχτα, αυτός κρατούμενος, με τα χέρια ενωμένα σφιχτά πίσω από τα κάγκελα του κελιού του. Αυτή είχε ξεγλιστρήσει στο σκοτάδι, πατώντας στους ώμους του αδελφού της για να φτάσει στον αγαπημένο της. Την ώρα που ο παπάς ολοκλήρωνε την τελετή, «κάποια μικρή ενόχληση συνέβη», ανέφερε η North-Eastern Daily Gazette το 1885. Η νύφη συνέχισε να φιλά το γαμπρό και να κλαίει, «μέχρι που ο αδελφός της, της υπενθύμισε ότι ζύγιζε 61 κιλά και ότι είχε αρχίσει να αισθάνεστε εξαντλημένος». Και έτσι, η 18χρονη Mollie Downes παντρεύτηκε τον James Fauntleroy, τον άνθρωπο που κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει τον αντίζηλό του. Οι εραστές πίστεψαν πως το άτυχο θύμα πέθανε από τα τραύματά του. Η Mollie ήταν ο μόνος μάρτυρας στην επίθεση. Όταν παντρεύτηκαν, δεν μπορούσε να καταθέσει εναντίον του. Την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής αστυνόμος στην πόλη Μαριον της Βιρτζίνια έμαθε για την μυστική γαμήλια τελετή. Ήταν τόσο αηδιασμένος που κάποιος φέρθηκε πιο έξυπνα από αυτόν, που έπεσε στο κρεβάτι του, «όπου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παραμένει, σε μία κωματώδη κατάσταση».

3. Μονομαχία με ταραντούλες

Στο Λας Βέγκας το 1892, ένας Μεξικανός και ένας Αμερικανός ερωτεύτηκαν την ίδια και αλληλοεξοντώθηκαν. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο Μεξικάνος χλεύασε τον αντίπαλό του, λέγοντας ότι ήταν από ένα έθνος δειλών. Αποφάσισαν να μονομαχήσουν για το ποιος θα πάρει το κορίτσι.
Δεν ήταν όμως μια συνηθισμένη μονομαχία. Ο Αμερικανός προκάλεσε τον Μεξικάνο να τον ακολουθήσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου γυρνούσαν ελεύθερα καμιά δεκαριά ταραντούλες, μαζί με καναδυό σκορπιούς. «Ο Μεξικάνος ήθελε να αρνηθεί» ανέφερε η Western Mail, «αλλά φοβήθηκε μην τον περάσουν για δειλό». Κι έτσι άρχισε η μάχη. «Μόλις οι πόρτες είχαν κλείσει, και ο Μεξικανός ακούστηκε να ουρλιάζει ότι τον είχαν δαγκώσει και πέθαινε. Οι πόρτες άνοιξαν, παραπάτησε και έπεσε στο πάτωμα». Ο αντίπαλός του βγήκε σώος και θριαμβευτής και διαπίστωσε ότι δεν είχαν δαγκώσει τον Μεξικάνο. Είχε απλώς γδάρει το χέρι του σε ένα καρφί στον τοίχο.


4. Ο άνθρωπος που παντρεύτηκε ένα πτώμα

Δεν έδωσε φιλί στη νύφη. Δεν πήγαν μήνα του μέλιτος. Και δεν υπήρχαν ευχές για βίο ανθόσπαρτο. Μόνο μια τελετή που έμοιαζε με κηδεία. Στη Φλόριντα το 1881, ένας ερωτοχτυπημένος άνδρας ονόματι Bradley παντρεύτηκε ένα πτώμα. Ήταν πωλητής από την Γιούτα, ο οποίος είχε γνωρίσει τη γυναίκα των ονείρων του. Αλίμονο, όμως -αυτή πέθαινε από φυματίωση. Απτόητος, της έκανε πρόταση και αυτή δέχτηκε. Τα σχέδια γάμου έγιναν, αλλά η νύφη πέθανε πιο πριν. «Τώρα έρχεται το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι της ιστορίας» έγραψε το Illustrated Police News.
Ο Bradley είχε υποσχεθεί στην αγαπημένη του ότι δεν θα την αφήσει να πάει στον τάφο άγαμη. Κι έτσι μετέφεραν το φέρετρό στην εκκλησία –με τους παράνυμφους να κάνουν παρέα με τους νεκροθάφτες- όπου ένας ιερέας τους πάντρεψε.

5. Τα ετερώνυμα έλκονται

Το μέγεθος δεν έχει σημασία. Οι νεόνυμφοι κ. και και Hedley το γνώριζαν. Αυτός ήταν 1,82μ., αυτή 81 εκατοστά. Παντρεύτηκαν στο Σάουθ Σιλντς το 1891, σε ένα εντελώς σουρεαλιστικό σκηνικό. Παράνυμφοι ήταν μία Αμερικανίδα 260 κιλών και μια «βασίλισσα της πυροσβεστικής» ονόματι Satanella. Ο κουμπάρος ήταν 2,20 μέτρα. Ένας από τους επισκέπτες ήταν 73 εκατοστά. Όλοι οι καλεσμένοι του γάμου ήταν σα να το έσκασαν από «περιοδεύον τσίρκο».


6. Δημοπρασία συζύγου

Μερικές φορές, απλά δεν λειτουργεί. Για τους πλούσιους βικτοριανούς άνδρες στη Βρετανία, ούτε συζήτηση για διαζύγιο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, αν και δεν δικαιολογεί, γιατί ένας μηχανικό στο Stacksteads του Lancashire που είχε κουραστεί από την έγγαμη ζωή, επανήλθε σε ένα παλιό αγγλικό έθιμο. Πρόσφερε τη σύζυγό του για δημοπρασία, σκηνοθετώντας την πώληση - ως πρόσθετη προσβολή - στο σπίτι που είχαν από κοινού. «Παρά τη μαρτυρία του Σολομώντα ότι μια γυναίκα είναι πιο πολύτιμη από τα ρουμπίνια και παρά το γεγονός ότι οι θεατές ήταν πολλοί, η υψηλότερη προσφορά ήταν μόνο 4 πένες» έγραψε Sheffield and Rotherham Independent το 1879. «Ο πωλητής ήθελε να ρίξει στη δημοπρασία και τρία παιδιά, αλλά ο αγοραστής είχε αντιρρήσεις και τα παιδιά έμειναν απέξω. Η σύζυγος, όμως, πήγε με χαρά στο σπίτι του νέου ιδιοκτήτη της και φάνηκε να είναι αρκετά ευτυχής που ξέφυγε από τον πρώην κύριό της, ο οποίος σκόπευε να την χωρίσει». Ποιοςήτανοαγοραστής; Ογείτονας.

7. Αντί για ρύζι, χαλασμένα αυγά

Ηπαλιά, γνωστή ιστορία: Αγόρι συναντά κορίτσι. Ερωτεύονται και παντρεύονται. Πάνε σπίτι τους με το πλήθος να επευφημεί. Ο γαμπρός ήταν ένας πλανόδιος πωλητής άνθρακα, του οποίου η προηγούμενη σύζυγός είχε πεθάνει μόλις λίγες εβδομάδες πριν. «Η νέα συμμαχία δεν είχε την έγκριση των παιδιών του» έγραψε η Manchester Courier το 1890 . Αυτό ήταν μάλλον μια συγκρατημένη περιγραφή. Το ζευγάρι το έσκασε για να παντρευτεί σε μια εκκλησία μακριά από το σπίτι του στο St Helens. Στην επιστροφή τους, τους περίμενε ένα πλήθος που τους προπηλάκισε και τους πετούσε χαλασμένα αυγά αντί για ρύζι. Όπως έσπρωχναν τους νεόνυμφους, ο γαμπρός έφαγε μια μπουνιά στο πρόσωπο. Μια γυναίκα άρπαξε το πέπλο της νύφης και το έσκισε. Το ζευγάρι έφυγε άρον άρον και «η αναταραχή στους δρόμους συνεχίστηκε μέχρι αργά» καταλήγει η εφημερίδα.

8. Στην «κρεμάλα» ή στην πυρά;

Ο Monsieur Hamelin δεν έψαχνε για ρομαντική σχέση -είχε μάτια μόνο για τις ορχιδέες. Αυτό τον οδήγησε στη Μαδαγασκάρη το 1893 κι έτσι κατέληξε με τον αδελφό ενός ντόπιου αρχηγού ως οδηγό του. Πήγαν στο τροπικό δάσος, αλλά μόνο Hamelin επέστρεψε, ανέφερε η Liverpool Echo, καθώς ο βοηθός του κατασπαράχθηκε από ένα άγριο θηρίο. Τότε ο αρχηγός έδωσε στον ήρωα δύο επιλογές: να παντρευτεί τη χήρα του αδελφού του ή να καεί. Ο Hamelin δεν άργησε να αποφασίσει, αλλά πρόσθεσε μια έξυπνη ρήτρα στη συμφωνία: ότι ο νέος του γαμπρός θα κλείσει το βασίλειό του σε όλους τους άλλους Ευρωπαίους που έψαχναν ορχιδέες.


9. Ένα γελοίο ειδύλλιο

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην τραγωδία και τη φάρσα και το 1888 δύο ερωτοχτυπημένοι έφηβοι που το αίμα τους έβραζε, το μυαλό τους όμως δεν είχε την ίδια ευστροφία, την ξεπέρασαν. Αυτός 17 χρόνων, ήταν τέσσερα χρόνια νεότερος από την κοπέλα. Με την ανυπομονησία της νεότητάς του, δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την αναμονή για να παντρευτεί και αποφάσισε ότι ο θάνατος θα ήταν προτιμότερος. Πίσω από ένα σπίτι στη Βουδαπέστη, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν για τελευταία φορά και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Δούναβη για την τελευταία πράξη της παθιασμένης ιστορίας τους. Αυτή έπεσε μέσα και αυτός έβγαλε ένα περίστροφο. Το κορίτσι όμως θυμήθηκε ότι μπορούσε να κολυμπήσει. Την ώρα που έφτασε στην ακτή, ο πληγωμένος εραστής της έστρεψε το όπλο στον εαυτό του, τράβηξε τη σκανδάλη τρεις φορές… και τελικά αστόχησε. Μετά από ένα τέταρτο, έγραψε η Tamworth Herald, το δύσμοιρο ζευγάρι παραδόθηκε στους γονείς του.


10. Η γυναίκα που έθαψε πέντε συζύγους

Είναι ένα ρεκόρ που θα τρόμαζε τον καθένα –εκτός από τον Ερρίκο τον 8ο. Στις τελευταίες ημέρες της βικτωριανής εποχής, μια γυναίκα στη Γαλλία έμεινε χήρα πέντε φορές. Όλοι οι σύζυγοί της είχαν ένα δυσάρεστο τέλος. Ο πρώτος σύζυγός της κρεμάστηκε. Ο δεύτερος πέθανε σε μια πυρκαγιά. Ο τρίτος πνίγηκε. Ο τέταρτος πήγε με τον τρόπο του πρώτου.
Και έτσι φτάνουμε στον πέμπτο, που μάλλον θα υπέγραφε αρκετά τρομαγμένος το πιστοποιητικό γάμου. Και δικαίως, όπως αποδείχθηκε. Στις αρχές του 1901, κρεμάστηκε. Γιατί όλοι αποφάσισαν να πεθάνουν; Το ρεπορτάζ στην Western Gazette ποτέ δεν το αποκάλυψε. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το μαύρο φόρεμα που αγόρασε την πρώτη φορά, τα έβγαλε τα λεφτά του.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-26136764

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ιστοριες αγαπης, jack, mercury, ώμους, james, λας, mail, κηδεία, news, προσφορες, independent, ρυζι, νέα, courier, liverpool, echo, γαλλια, http, bbc, εθνος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, φωτια, νεος παπας, βουδαπεστη, γαμος, γυναικα, ευχες, θανατος, θηριο, λονδινο, πνευμονια, φυματιωση, ωρα, bbc, james, mail, news, αυγα, αγριο, αιμα, αμερικη, ανθρωπος, απλα, αρπαξε το, εβδομαδες, γεγονος, γονεις, γριπη, δασος, εθιμο, εκκλησια, εμειναν, ερχεται, εφυγε, εφημεριδα, ζωη, κηδεία, ιδια, υπηρχαν, καγκελα, κιλα, λαδι, λεφτα, λας, λας βεγκας, μαυρο, μαδαγασκαρη, μακρια, ματια, μεξικανος, μοιρα, μυαλο, νεοτερος, νυφη, παιδια, πεθανε, πορτες, ρεκορ, ρητρα, σεναριο, σιγουρο, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, σπιτι, σχεδια, σωος, τρια, φιλι, φορα, χερι, χηρα, χαρα, αγορι, courier, δωματιο, echo, εξυπνα, ενωμενα, γαμπρος, jack, η εφημεριδα, independent, κομματι, κοπελα, κρεβατι, liverpool, μεινει, mercury, πληροφοριες, πονηρα, πωληση, βοηθος, ώμους, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα