«Μία από τα ίδια» οι υποσχέσεις Ποροσένκο κατά την ορκωμοσία

13:54 7/6/2014 - Πηγή: Antinews

Στα νέα του καθήκοντα ως προέδρου της Ουκρανίας ορκίστηκε σε μια τελετή στο κοινοβούλιο ο 48χρονος μεγιστάνας της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο, την ώρα που στις ανατολικές περιοχές της χώρας του βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός πόλεμος, που γίνεται ολοένα σκληρότερος. Ο Ποροσένκο, στην ορκωμοσία του οποίου παρευρέθηκαν διπλωμάτες και ξένες αντιπροσωπείες μεταξύ των οποίων για προφανείς λόγους ξεχωρίζουν ο Αμερικανός

αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ας μην ξεχνάμε ότι και ο γιός του διορίστηκε στο ΔΣ μεγάλης ουκρανικής εταιρείας ενέργειας) αλλά και ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο, σε μια μάλλον συμβολική κίνηση.

Ο Ποροσένκο, στην ομιλία του, μίλησε για ένα πρόγραμμα «τερματισμού της κρίσης» στο οποίο περιλαμβάνεται η διενέργεια τοπικών εκλογών στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και η υιοθέτηση μέτρων αποκέντρωσης της εξουσίας έτσι ώστε σειρά αρμοδιοτήτων του Κιέβου να περάσουν στις τοπικές διοικήσεις των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που οι ρωσόφιλοι αλλά και ρωσόφωνοι αυτονομιστές ζητούσαν αρχικώς αλλά όταν έγινε δεκτό η κατάσταση είχε, ήδη, αρχίσει, να φεύγει εκτός ορίων. Επίσης, υποσχέθηκε αμνηστία σε όλους όσους «δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα» σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι δεν «πρόκειται να συζητήσει με τρομοκράτες».

Η τελευταία αυτή τοποθέτηση προφανώς είναι για τα «μάτια του κόσμου» καταρχήν διότι σε διπλωματικό επίπεδο η φράση «όσοι δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα» έχει χρησιμοποιηθεί τόσες φορές εις μάτην και έχει διαψευστεί καθώς όσοι την έχουν πει μέχρι στιγμής, πχ το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους, ο Άσαντ προς τους αντικαθεστωτικούς Σύρους, οι ΗΠΑ προς τους Ιρακινούς κλπ, ουσιαστικά εννοούν, όπως αποδεικνύεται, ότι επιθυμούν συνομιλητές που θα συμφωνούν με αυτούς. Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει αλλαγές που πλήττουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αναφορά που σχετίζεται με τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Ποροσένκο, ιδιαίτερα ό,τι αφορούσε την περιοχή του Ντονμπάς, δηλαδή την ανατολική Ουκρανία όπου, ας μην ξεχνά κανείς, ότι είναι το κομμάτι της Ουκρανίας με το πιο πλούσιο υπέδαφος και φιλοξενεί την πλειοψηφία των ανθρακωρυχείων της, έγινε στα ρωσικά, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τους ρωσόφωνους κατοίκους της επίμαχης περιοχής.

Ο Ποροσένκο αναφέρθηκε και στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο των εορτασμών για την 70η επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία. Ο Ποροσένκο προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή ως «προσωπικός καλεσμένος» του Γάλλου προέδρου, ο οποίος, εδώ και καιρό, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους εορτασμούς ως αφορμή για να πετύχει έστω μια χειραψία ανάμεσα στις δύο πλευρές, κίνηση που στη γλώσσα της διπλωματίας δεν είναι αμελητέα. Η παρουσία του Ποροσένκο επικρίθηκε από πολλές πλευρές καθώς είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κράτους, του οποίου η κυβέρνηση στηρίζει σε νεοναζιστικές και φασιστικές δυνάμεις, σε μεγάλο βαθμό, συμμετέχει στους εορτασμούς για την απόβαση που έπαιξε και αυτή ρόλο στην νίκη επί των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο Ολλάντ στην ομιλία του στην εκδήλωση έκανε και ειδική μνεία στην προσφορά και στη θυσία του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού, όπως είπε, στον αγώνα κατά του φασισμού, δεδομένου ότι σταμάτησε την επέλαση των χιτλερικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά με 20 εκατομμύρια νεκρούς, καθιστώντας δυνατή και εν δυνάμει αποτελεσματική την απόβαση στην Νορμανδία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν, στην πραγματοποίηση της οποίας συνεισέφερε και η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτός από τον Ολλάντ, ο Ποροσένκο υποστηρίζει ότι ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει ό,τι μπορεί για άμεση κατάπαυση πυρός και διασφάλιση της ενότητας της Ουκρανίας. Κατά πληροφορίες από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, οι Ποροσένκο και Πούτιν συμφώνησαν να γίνουν λεπτομερείς συνομιλίες, εντός των επομένων ημερών, για την επίτευξη εκεχειρίας και κάποιας μέσης λύσης.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι επανέλαβε στον Ποροσένκο ότι αν δεν σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία χαρακτήρισε «τιμωρητική» δεν μπορεί να υπάρξει ο οποιοσδήποτε διάλογος. Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι «του αρέσει η προσέγγιση του Ποροσένκο» με βάση όσα φέρεται να του είπε ο δεύτερος, αλλά διευκρίνισε ότι περιμένει να δει τι πραγματικά θα γίνει.

Στο περιθώριο του επίσημου γεύματος για τις εκδηλώσεις στην Νορμανδία, τελικά, μια ολιγόλεπτη συνομιλία είχε ο Πούτιν και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε.

Την ίδια ώρα, στα ανατολικά της χώρας επικρατούσε σχετική ηρεμία το Σάββατο μετά από μία μέρα σκληρότατων συγκρούσεων καθώς ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση κατά της πόλης του Σλαβιάνσκ που θεωρείται προπύργιο των φιλορώσων ακτιβιστών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ουκρανικών δυνάμεων, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα και από το Κίεβο, αλλά και ότι σκότωσαν ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών και τραυμάτισαν άλλα δύο. Σύμφωνα με μαρτυρίες και δυτικών δημοσιογράφων, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν και κατοικημένες περιοχές ενώ έχουν πλήξει και αρκετά μεθοριακά φυλάκια ανάμεσα στην ανατολική Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά και την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία με αποτέλεσμα η ροή προσφύγων προς τις δύο περιοχές, η οποία αυξάνεται μέρα με την ημέρα, να γίνεται ολοένα δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη. Υπολογίζεται ότι μόνο προς την πόλη του Ροστόφ, στη Ρωσία, έχουν κατευθυνθεί περίπου 12.000 πρόσφυγες ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός που κατευθύνεται προς την Κριμαία προκειμένου να σωθεί από τις συγκρούσεις και κυρίως, όπως επισημαίνουν, τους βομβαρδισμούς.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Russia today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα