Μια άλλη, βιώσιμη, πρόταση για το PSI

"Χρειάζεται κι άλλο κόψιμο"

Του Κώστα Ροδινού

Μια από τις βασικές αιτίες της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων δυο χρόνων ήταν η ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση Παπανδρέου έλεγε «ναι σε όλα» (αφού μας διέσυρε διεθνώς ως διεφθαρμένους, ότι δίναμε πλαστογραφημένα στοιχεία, πως το έλεια του 2009  είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κλπ., πανικοβάλλοντας έτσι τις διεθνείς αγορές). Οτιδήποτε πρότεινε η Τρόϊκα, δεσμευόταν να το υλοποιήσει. Δικαιολογούσε δε την προθυμία της με δυο

επιχειρήματα. Πρώτον, «η Τρόϊκα ξέρει. Έχει και εμπειρία». Δεύτερον, «αν το πρόγραμμά αποτύχει, θα μας διασώσει, αφού θα είναι συνυπεύθυνη».

 Πώς φτάσαμε στο «κούρεμα;»

Τελικά, το Μνημόνιο απέτυχε, άρα η Τρόϊκα ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρία διέθετε. Για να συνεχίσει τη ..διάσωση  απαιτεί διαρκώς νέα μέτρα. Έβγαλε και την ουρά της απ’ έξω. Δεν έφταιγε το πρόγραμμα, αλλά οι Έλληνες που δεν τηρούσαν τα υπεσχημένα.

Έτσι, φτάσαμε στο PSI. Να ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή. Ουδείς εκ των ιδιωτών  ομολογιούχων, είναι  …γενναιόδωρος, ώστε να  χάσει χρήματα.  Εκτός και αν αντιληφθεί ότι στο μέλλον κινδυνεύει  να …χάσει περισσότερα ή και  όλα! Το περασμένο Καλοκαίρι, πριν από την αποτυχημένη προσπάθεια «κουρέματος» της 21ης Ιουλίου του 2010 (τότε που κατά τον κ. Βενιζέλο είχε μπει πάτος στο βαρέλι), τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά  έως και στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που κερδίζουν και   με κούρεμα 50%!

Τι σήμαινε αυτό; Κάποιοι, επειδή έβλεπαν αυτό που έρχεται, ήθελαν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από «ελληνικά χαρτιά»  και πωλούσαν όσο-όσο.  Τότε  «βγήκε στη δευτερογενή αγορά» η ΕΚΤ και «μάζεψε» ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 60 δις ευρώ.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα: α)γιατί δεν τα «μάζεψε» όλα η ΕΚΤ και β)γιατί η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε να «στήσει” μια εταιρεία με χρηματοδότηση των Ευρωπαίων, η οποία θα αγόραζε «τσακισμένα ελληνικά ομόλογα». Ήταν  ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος μας, χωρίς κλυδωνισμούς. Θα κόστιζε και φθηνότερα!

Το «εθελοντικό κούρεμα»

Τότε  άνοιξε  η συζήτηση για το «κούρεμα». Αφού «κούρευε» η αγορά , αποφάσισαν να το κάνουν συντονισμένα μήπως και  «διασωθεί»  το πρόγραμμα!

Η πρώτη προσπάθεια κατέληξε σε φιάσκο. Τον Οκτώβριο φούντωσαν οι συζητήσεις για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα». Τότε, ο κ. Παπαδήμος, ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, με άρθρο του τάχθηκε εναντίον ενός μεγαλύτερου «κουρέματος.»  Έγραφε στις 23-10-2011 στους FT: “τα πιθανά οικονοµικά οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πολύ µικρότερα από ό,τι συχνά προβλέπεται, ενώ η διαδικασία αυτή συνεπάγεται σηµαντικούς κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.»

 Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ως οριστική  λύση. Όμως, είχε πολλές αδυναμίες.

- ενίσχυσε την  αβεβαιότητα  στις  αγορές.

- δημιούργησε προηγούμενο.

- σ’  ένα τέτοιο σκηνικό, ποιός θα επενδύσει στην Ευρώπη;<

Keywords
Τυχαία Θέματα