Η μοναξιά του Βενιζέλου και η συμμαχία Λοβέρδου – Χρυσοχοϊδη

Χωρίς ψηφοφορία και με θολό το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου έληξε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Άπασες οι πλευρές επέλεξαν τελικά να μην προχωρήσουν σε καταγραφή δυνάμεων μέσω ψηφοφορίας. Αυτό όμως που καταγράφηκε εμφαντικά ήταν η απομόνωση της ισχυρής ομάδας Βενιζέλου από την συμμαχία που συνέπτυξαν οι προεδρικοί και η «τρόικα». ΓΑΠ,

Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοϊδης διαμόρφωσαν ένα μέτωπο που έφερε νέες ισορροπίες στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τα στρατόπεδα πάντως έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συγκροτήσει μια συμπαγή ομάδα αποτελούμενη από παλιά, αλλά και νέα στελέχη μεταξύ των οποίων οι Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Νάσος Αλευράς, Μίμης Ανδρουλάκης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευάγγελος Αργύρης, Γιάννης Βούρος, Ντίνος Βρεττός, Κώστας Γείτονας, Σοφία Γιαννακά, Σούλα Μερεντίτη και Εύα Καϊλή.

Από την άλλη πλευρά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική εντός του ΠΑΣΟΚ με πολλά στελέχη να προσχωρούν στην ομάδα του. Μεταξύ αυτών που τον ακολουθούν είναι οι Ηλίας Μόσιαλος, Κατερίνα Μπατζελή, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Αηδόνης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αθανάσιος Γικόνογλου, Μιχάλης Κατρίνης, Φραγκίσκος Παρασύρης και Θεοδώρα Τζάκρη.

Πάντως στο στρατόπεδο Βενιζέλου υπάρχει αγωνία διότι γνωρίζουν ότι δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά κυρίως επειδή συνεχίζεται η ρευστότητα και στο PSI και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει δυνατότητα παρέμβασης στον ΓΑΠ. Ωστόσο εκτιμούν ότι η «ανίερη» συμμαχία όλων εναντίον του τον αναβαθμίζει ως πραγματικό Νο 1 στο κόμμα και ότι μεσοπρόθεσμα η συμμαχία αυτή θα διαρραγεί επειδή όλοι (και κυρίως ΓΑΠ, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης) έχουν αντικρουόμενες προσωπικές στρατηγικές.

Η έτερη ομάδα της «τρόικα», όπως και ο Χρυσοχοΐδης, είναι ικανοποιημένη διότι κερδίζει χρόνο, όπως ήταν η τακτική της επιδίωξη. Πέτυχε την καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών και αφήνει τον Βενιζέλο να φθείρεται από την εξέλιξη του PSI και την κακή κατάσταση της οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογία για τον ΓΑΠ. Πολιτικά εμφάνισε την γνωστή πλειάδα στελεχών που τον στηρίζουν (Παπουτσής, Κατσέλη, Καστανίδης, Πετσάλνικος, Καρχιμάκης), αλλά ο ΓΑΠ εμφάνισε εικόνα απερχόμενου ηγέτη – για παράδειγμα χειροκροτήθηκε λίγες φορές και χλιαρά, ακόμα και όταν μίλησε επί προσωπικού.

Η ουσία, όμως, είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν έλυσε κάποιο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια το πολιτικό σκηνικό παραμένει με τα ίδια χαρακτηριστικά. Και αναμένει κάποιον που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα υποδείξει λύσεις.

Λοβέρδος πρόεδρος – Χρυσοχοϊδης γραμματέας;

Φυσικά και είναι πρόωρο να προεικάσει κανείς οτιδήποτε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όμως όσα έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο και τις 3 προηγούμενες ημέρες αναζωπύρωσαν πολλά σενάρια. Το πιο πειστικό από αυτά είναι ότι ο Λοβέρδος (που απουσίαζε στ

Keywords
Τυχαία Θέματα