Μετεξεταστέα έμεινε πάλι η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Ο κίνδυνος απομόνωσης της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν όχι μόνο υφίσταται, αλλά ενισχύθηκε χθες, μετά τη διορία που έδωσε η Κομισιόν στη χώρα μας, εξαιτίας της αδυναμίας ή και ανικανότητας της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα άρτιο σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Οπως είναι γνωστό, στις 14 Φεβρουαρίου η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις 50 συστάσεις

προς τη χώρα μας, όπως αυτές είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε χθες ότι το σχέδιο που υπέβαλε τον Μάρτιο η κυβέρνηση δεν είναι επαρκές, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις. Και πώς να ανταποκρίνεται, αφού τα άρτια σημεία του σχεδίου δράσης αφορούσαν την αύξηση των προσλήψεων και την επέκταση των χώρων στέγασης. Τίποτα για την «ταμπακέρα», δηλαδή πόσο χρόνο θα πάρει η υλοποίηση των μέτρων, ποιος θα κάνει τι και πώς θα εκταμιευθούν με συνετό τρόπο τα χρήματα της ΕΕ.

Η Κομισιόν «άδειασε» την κυβέρνηση, δίνοντάς της διορία μέχρι τις 26 Απριλίου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των εταίρων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν η έλλειψη λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των δράσεων, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των συστάσεων, καθώς και η ανάγκη επίσπευσης και αναπροσαρμογής του ελληνικού εθνικού προγράμματος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ.

«Να εφαρμοστούν οι συστάσεις»

«Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρέχει τη στήριξή της στην Ελλάδα, και αναμένει από τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο Ελληνας επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου 2016 για την υλοποίηση του προγράμματος επείγουσας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα άλλα κράτη μέλη. Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν πάρει από τη χώρα μας μόλις 615 πρόσφυγες από τους 66.400 που είχαν δεσμευθεί.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα