Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη προσπαθεί να ανταποκριθεί, ενώ ο αριθμός τριπλασιάστηκε

Τριπλάσιος ήταν ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παράτυπο τρόπο τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πολλοί από αυτούς καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, διαφεύγοντας από τις συγκρούσεις στη Συρία.

Ενώ η αύξηση που καταγράφηκε από τον οργανισμό ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη παρακολούθηση, ανέδειξε το μέγεθος της κρίσης

που έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 2.000 θανάτους φέτος, καθώς απελπισμένοι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με σαπιοκάραβα. Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε οκτώ ύποπτους διακινητές ανθρώπων που φέρεται να ανάγκασαν μετανάστες να παραμείνουν στο αμπάρι σε ένα αλιευτικό σκάφος στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα 49 από αυτούς να πεθάνουν από ασφυξία από τις αναθυμιάσεις του κινητήρα. Οι νεκροί μετανάστες βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με άλλους 312 που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική. Ήταν ο τρίτος μαζικός θάνατος στη Μεσόγειο αυτό το μήνα: από την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 50 αγνοούνται από όταν το φουσκωτό σκάφος τους βυθίστηκε, λίγες μέρες μετά τον θάνατο άλλων 200 των οποίων η βάρκα ανατράπηκε στα ανοικτά της Λιβύης.

Η Ελλάδα έκανε έκκληση προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 21.000 πρόσφυγες έφτασαν στις ελληνικές ακτές μόνο την περασμένη εβδομάδα. Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και ότι η Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει και την κρίση χρέους, χρειάζεται επίσης να δείξει «πολύ περισσότερη ηγεσία» σχετικά με το θέμα. Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η Ουγγαρία, η οποία έχει δεχθεί κριτική από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα σχέδιά της να κατασκευάσει έναν φράχτη για να ανακόψει την εισροή μεταναστών, δήλωσε την Τρίτη ότι θα στείλει χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν τα νότια σύνορα με τη Σερβία. Η Ουγγαρία ανέφερε ότι εντόπισε περισσότερους από 34.800 ανθρώπους τον Ιούλιο να διασχίζουν τα σύνορά της από κράτη εκτός ΕΕ, κυρίως μέσω της Σερβίας.

Η Frontex κατέγραψε περίπου 107.500 ανθρώπους να φτάνουν παράνομα τον Ιούλιο, μετά από ένα προηγούμενο ρεκόρ τον Ιούνιο με πάνω από 70.000, και πάνω από τρεις φορές περισσότερους από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τα σύνορα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα ήταν εκείνα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι έφτασαν από τη θάλασσα, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Την περασμένη εβδομάδα εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές στην Κω, όπου η τοπική αστυνομία κλείδωσε τους μετανάστες σε ένα ανοιχτό γήπεδο στίβου. Σημειώθηκαν πολλά επεισόδια. Το ελληνικό κράτος έστειλε τελικά ένα επιβατικό πλοίο για να στεγάσει τους μετανάστες.

Σχεδόν 340.000 τέτοιοι μετανάστες έφτασαν μέχρι στιγμής φέτος στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Αυτό σημαίνει 175 τοις εκατό αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και πολύ περισσότερες από τις 280.000 ονομαστικές αφίξεις συνολικά το 2014. Άλλα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι 625.920 άτομα ζήτησαν άσυλο στο μπλοκ το περασμένο έτος. Μόνο στη Γερμανία, η οποία κατέγραψε 203.000 αιτήσεις το προηγούμενο έτος, αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι αναμένει να καταγραφούν περίπου 750.000 πρόσφυγες φέτος.

«Σύροι και Αφγανοί αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ», δήλωσε η Frontex. «Οι περισσότεροι από αυτούς, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την αστάθεια στις χώρες καταγωγής τους, είχαν καταγραφεί αρχικά στην Ελλάδα, ερχόμενοι από την Τουρκία». Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί δήλωσε: «Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη, η οποία απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να παρέμβουν για να στηρίξουν τις εθνικές αρχές που δέχονται έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών στα σύνορά τους».

Συμφωνία Γαλλίας-Βρετανίας για την κρίση στο Καλαί

Συμφωνία για τη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών που συρρέουν στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας αναμένεται να υπογράψουν Παρίσι και Λονδίνο. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των δύο χωρών, Μπερνάρ Καζνέβ και Τερέζα Μέι.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ασφάλειας στο λιμάνι, όπου χιλιάδες μετανάστες έχουν προσπαθήσει να στοιβαχθούν σε οχήματα που περιμένουν να διασχίσουν τη Μάγχη ή σε αμαξοστοιχίες που διέρχονται μέσω της σήραγγας της Μάγχης. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, καθώς και δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πιο ευάλωτους.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας ενισχύθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο για να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός στις απόπειρες διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 απόπειρες κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου την 3η Αυγούστου.

reuters.com, theguardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα