«Μετά τις συνελεύσεις των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν οι αυξήσεις»

Σε δήλωση γρίφο ως προς το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ προχώρησε χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης, στη Βουλή, παίρνοντας αποστάσεις από τα τελικά ποσά που θα απαιτηθούν.

«Μέχρι στιγμής τα ποσά που ακούγονται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κάθε μιας τράπεζας,

ουσιαστικά ανακινούνται από τις ίδιες τις τράπεζες» είπε χθες ο κ. Παπαδάκης σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις.

Σε μια φανερή προσπάθεια να μην εκφράσει ρητώς τους ενδεχόμενους ενδοιασμούς του σχετικά με το ύψος του ποσού που θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ, ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα ποσά θα οριστικοποιηθούν όταν θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τις Γενικές Συνελεύσεις».

«Τότε θα δούμε τι θα γίνει» πρόσθεσε σιβυλλικά και σημείωσε ότι το αν θα υπάρξει ή όχι κάποια νομοθετική ρύθμιση για το θέμα είναι καθαρά θέμα της Βουλής και όχι της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η αναφορά του κ. Παπαδάκη ήρθε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί ποια ποσά από αυτά που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση θα διατεθούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πληθώρα ερωτήσεων

Τόσο ο κ. Παπαδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρές ζημίες το ελληνικό Δημόσιο από τη διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη επισήμαναν ότι το ελληνικό κράτος απέκτησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε πολύ υψηλότερες τιμές από εκείνες που θα τις πωλήσει σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, η κυρία Βαλαβάνη παρουσίασε δύο σενάρια για την περίπτωση της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+3,51% υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά το ελληνικό Δημόσιο θα έχει απώλειες από 100 εκατ. έως 450 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,54% οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου θα κυμανθούν σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη σε 150 εκατ. με 600 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν παρέστη ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε ο αναπληρωτής ή ο υφυπουργός του χαρτοφυλακίου, πιθανώς διότι οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν οριστικές αποφάσεις που θα απαντούσαν στα επίμονα ερωτήματα των βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γκόρτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη συμπεριφορά που θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επισήμανε ότι επαφίεται στη δική τους κρίση κατά πόσο θα συμμετάσχουν ή όχι.

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε με νόημα ότι «εμφαίνεται εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» από το γεγονός ότι οι κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου «η άσκηση των warrants έγινε σε μικρή έκταση τόσο στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank».

«Αυτό δείχνει ότι κάποιοι κράτησαν τα warrants εκτιμώντας ότι η τιμή της μετοχής των τραπεζών τους θα ανέβει ώστε να έχουν κέρδος. Ο ορθολογικός παίκτης αυτό κάνει, διότι θέλει να μεγιστοποιήσει το κέρδος του» είπε ο γ.γ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών επισημαίνοντας ότι Ελληνες και ξένοι ιδιώτες επενδυτές δεν ασκούν ακόμη τα δικαίωμα των warrants, καθώς περιμένουν να εξαντλήσουν το «βάθος τριετίας» που έχουν στη διάθεσή τους.

Περιορισμός της κερδοσκοπίας

Ο κ. Παπαδάκης και ο κ. Γκόρτσος ενημέρωσαν τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής σχετικά με την πρόταση της Ε.Ε. για εξέταση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την υποβολή αναφορών και τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε.

Ειδικότερα, επισήμαναν ότι η πρόταση κανονισμού για τα τραπεζικά ιδρύματα αποσκοπεί στον περιορισμό των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διευκρίνισαν ότι οι προβλέψεις του δεν θα έχουν εφαρμογή στις ελληνικές τράπεζες αλλά μόνο σε τράπεζες «παγκόσμιας σημασίας».

Επισήμαναν, όμως, ότι αφορούν έμμεσα τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό την έννοια ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι ανεξάρτητη από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Σε τοποθέτησή της η Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου επισήμανε ότι η πρόταση κανονισμού για τις συναλλαγές στοχεύει στο να ελεγχθεί ο λιγότερο ρυθμιζόμενος σκιώδης τομέας των τραπεζών (shadow banking). Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ενίσχυση της διαφάνειας θα ευνοήσει την παροχή πληροφόρησης για την πρόληψη συστημικών κινδύνων.

Eurobank: Παρέμβαση από το ΤΧΣ

Tην πρόθεση της διοίκησης της Eurobank να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου «μπλόκαρε» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ελλείψει του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση που εμποδίζει την αύξηση, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών να τοποθετήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η πολύμηνη εκκρεμότητα θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικοποίηση, εφόσον δεν προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νόμου.

Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε χθες το απόγευμα να καταψηφίσει το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης, το οποίο επρόκειτο να τεθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Eurobank -το οποίο αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να είναι έτοιμο το Ταμείο-, επικαλούμενο νομικό πρόβλημα.

Ειδικότερα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν καλύπτεται από το νόμο 2190 αλλά από τη νομοθεσία που αφορά το ΤΧΣ, δηλαδή μια σειρά νόμων που επιτρέπουν τη συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο δεν σχετίζεται με τις αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς που γίνονται με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η Eurobank είναι διαφορετική περίπτωση για μια σειρά από λόγους: στην αύξηση της τράπεζας θα συμμετάσχει το Ταμείο, θα γίνει εύλογα σε τιμή χαμηλότερη της τοποθέτησης του Ταμείου και άρα, υπάρχει μια ανάγκη νομικής προστασίας των μελών του ΤΧΣ για να συναινέσουν σε μια αύξηση σε τιμής αγοράς.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να καλυφθεί μόνο με το νέο νόμο, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα όσον αφορά την ψήφισή του έχει αφήσει στον αέρα το νομικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο ώστε να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένα funds, εκ των οποίων πιο «ένθερμα» το Fairfax και το York Capital, που προτίθενται να καταβάλουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα 2,6 με 2,7 δισ. ευρώ, αφού θα μετατραπούν σε κεφάλαια τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης λόγω ενός αυτόματου bail in που προκύπτει από την καταβολή κρατικής στήριξης, όπως επιτάσσει η DG Comp και όχι η Οδηγία 4119.

Ακόμη και αυτό το θέμα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, εκτιμούν τραπεζικές πηγές.

Το ΤΧΣ θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση ώστε να διατηρήσει στην τράπεζα ποσοστό άνω του 50% και να αποφύγει το σημαντικό dilution, κάτι που αποδέχονται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Η διοίκηση της Eurobank επιδιώκει να μη χαθεί το ευνοϊκό μομέντουμ και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να τελειώσει η εκκρεμότητα, όποια λύση και αν επιλεγεί.

Πάντως, η πρόταση για συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση των 3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, δίνει μια επιπλέον ευκαιρία ψήφισης του νέου πλαισίου, αφού διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάκτηση των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν ψηφιστεί ο νόμος, την αύξηση θα καλύψει το Ταμείο και θα ακολουθήσει μια γενναία αναδιάρθρωση της τράπεζας ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, που είναι μνημονιακή υποχρέωση, σε επόμενο χρόνο.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα