Μετά τις γιορτές η καυτά πατάτα του Ασφαλιστικού;

Μέσα στο θερμό κλίμα των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό, συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα της συζήτησης, ήταν ο προσδιορισμός του χρόνου που θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όπως διαρρέουν συνεργάτες του υπουργού, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου μετατίθεται για τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, οι σχετικές δημοσιονομικές προσαρμογές, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2015-2016 θα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται το Σάββατο.

Άρα, η μετάθεση της ημερομηνίας είναι μόνο προσχηματική και στόχο έχει να δείξει πως η κυβέρνηση τάχα διαπραγματεύεται και πάλι απέναντι στους ανάλγητους Ευρωπαίους.

Είναι σίγουρο πως κάτι τέτοιο θα σπεύσουν να διαρρεύσουν από το Μέγαρο Μαξίμου, αφενός για να κερδίσουν χρόνο και να βρουν «απορροφητήρες» των αντιδράσεων των βουλευτών, αφετέρου για να μην έχουμε κανένα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.

Το μόνο που λείπει είναι να ντύσουν τον Αλέξη Άγιο Βασίλη και να μοιράσει δώρα...

Υπενθυμίζουμε πως την ημέρα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η κ. Γεροβασίλη διέρρεε στους δημοσιογράφους ότι η 15η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί δεσμευτική ημερομηνία για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά δεν μπορεί να κρατήσει και τρεις μήνες» έλεγε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης των προτάσεων για το ασφαλιστικό. Όπως αναφέραμε, «το ενδεχόμενο το Ασφαλιστικό να περάσει στο Τρίτο Πακέτο μέτρων (μετά τα Χριστούγεννα) μοιάζει εξίσου πιθανό».

Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό αποκτά αυξημένες πιθανότητες. Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι Ευρωπαίοι με αυτόν τον τρόπο «δίνουν πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια για χρονική μετάθεση των νέων δυσβάσταχτων μέτρων, γίνεται για πέντε συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, η ρευστή κυβερνητική ισορροπία των 153 βουλευτών βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και ήδη αρκετοί βουλευτές, που προέρχονται από την παραδοσιακή Αριστερά, έχουν διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου πως θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προκειμένου να μπορέσουν να υπερψηφίσουν. Πολλοί μάλιστα από αυτούς που έχουν τις ρίζες στους στα «συνδικαλιστικά κινήματα», ξέρουν, πως, όπως και να έχει είναι με την πλάτη στον τοίχο. Παράλληλα μια σειρά από βουλευτές της περιφέρειας «πιέζονται» από τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής τους να μην σκεφτούν καν να στηρίξουν τα επερχόμενα μέτρα για το Αγροτικό.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ενδίδει προς το παρόν στις πιέσεις του Φρανσουά Ολάντ και άλλων κέντρων για να «βάλει πλάτη» στον κ. Τσίπρα και από ό,τι διαφαίνεται, θα χρειαστεί αρκετός πολιτικός χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι της δεξιάς», προκαλώντας το έτσι να… πράξει τα αναγκαία για να βγάλει από πάνω του αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Τρίτον, τα διάφορα «μαξιλαράκια» του συστήματος παζαρεύουν την ψήφο τους, στο πλαίσιο συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων. Και αυτό προφανώς απαιτεί χρόνο.

Τέταρτον, η μεταβατική κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί μεν να έχει οδηγήσει σε μία ανύπαρκτη και φοβική Νέα Δημοκρατία, από την άλλη όμως είναι σαφές, πως ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να κάνει συνένοχη την κεντροδεξιά στο δικό του Μνημόνιο. Και αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνο με εκλεγμένο από τη βάση πρόεδρο. Χαριτολογώντας μάλιστα, κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εντευκτήριο της Βουλής έλεγαν πως «αν δεν βγάλει η ΝΔ αρχηγό, εμείς μέτρα δε φέρνουμε».

Πέμπτον, -που σχετίζεται σε ευθεία γραμμή με το τέταρτο- ορισμένοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργώντας ως «πρεσβευτές της συναίνεσης» με το «σύστημα Τσίπρα», αδημονούν να τελειώσει το εσωκομματικό μπάχαλο στη ΝΔ για να δώσουν απλόχερα τη στήριξή τους στον Αλέξη.

Ο πρωθυπουργός, μάλλον, θα καταφέρει να φάει γαλοπούλα στο Μαξίμου. Άραγε αρνί θα προλάβει να σουβλίσει;;;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, συριζα, νέα, τσιπρας, συγκεκριμένο, Χριστούγεννα, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, βουλη, γαλοπουλα, αρνι, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ημερομήνια, δημοκρατια, δωρα, θεμα, νεα μετρα, πλαισιο, τα νεα, ασφαλιστικο, βρισκεται, γινει, γινεται, δεντρο, διαστημα, ευρω, υπαρχει, ισορροπια, κυβερνηση, κλιμα, λειπει, μαξιμου, ομαδα, πιθανοτητες, σαββατο, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, χρονος, ευθεια, μοιαζει, πακετο, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα