Μέρκελ: Οι σχέσεις με την Τουρκία «έχουν πληγεί σοβαρά»

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν πληγεί σοβαρά από δράσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πλήξει σοβαρά τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας», δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ειδικότερα ότι η σύλληψη και η μεταχείριση του γερμανού ανταποκριτή στην Άγκυρα, Ντενίζ Γιουτσέλ,

ήταν «ασυμβίβαστη με ένα συνταγματικό κράτος».

Ο δημοσιογράφος της Die Welt, Γερμανός και Τούρκος υπήκοος, φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο κατηγορούμενος για τρομοκρατία και αναμένει τη δίκη. Είναι κρατούμενος σε απομόνωση και έχει επιτραπεί στη Γερμανία να κάνει μόνο μία προξενική επίσκεψη μέχρι στιγμής.
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου σχετικά με την επέκταση των εξουσιών του Ερντογάν δεν διεξήχθη υπό δίκαιες συνθήκες.
Προειδοποιώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα πολιτικά δικαιώματα σύμφωνα με ένα συνταγματικό κράτος, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν ήταν «ούτε προς συμφέρον της Ευρώπης ούτε προς συμφέρον της Τουρκίας» να απομακρυνθούν. «Θα εργαστούμε για την επιστροφή στο διάλογο», είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης τη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσει «ποια μέτρα θα ήταν κατάλληλα» να λάβει το μπλοκ για την Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν πληγεί σοβαρά εξαιτίας των διαφορών που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και την επακόλουθη καταστολή των φερόμενων ως εμπλεκόμενων. Η διαμάχη εμβαθύνθηκε όταν η Γερμανία και η Ολανδία εμπόδισαν συγκεντρώσεις Τούρκων υπουργών τον Μάρτιο πριν από το δημοψήφισμα.

Σε μια οργισμένη απάντηση, ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις δύο χώρες ότι χρησιμοποίησαν μεθόδους «Ναζί», προκαλώντας θυμό, ειδικά στο Βερολίνο. Αμέσως μετά τη νίκη για την επέκταση των εξουσιών του, ο Ερντογάν πρότεινε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την επιστροφή της θανατικής ποινής, πράγμα που θα σήμαινε τον τερματισμό των προοπτικών ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα με τη Μέρκελ κινήθηκε και η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας. Η Κάτι Πίρι πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ψήφιση μια έκθεση που θα ζητά τη διερεύνηση όλων των παρατυπιών του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συναντηθούν με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό σε μια διάσκεψη κορυφής για να συζητήσουν την προφανή κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας , ενώ παράλληλα προτείνει το πάγωμα των λεγόμενων προενταξιακών κονδυλίων. Η Πίρι δεν δίστασε να δηλώσει και ευθέως ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να διακοπούν. «Η ΕΕ θα πρέπει να αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές συνομιλίες εάν οι συνταγματικές αλλαγές εφαρμοστούν αμετάβλητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

thelocal.de, independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα