Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ για να ακυρώσουν τη φετινή «επιστροφή»

Τρύπα 85 εκατ. ευρώ, που είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα την κλείσει με ένα νέο χαράτσι ή αν θα τη φορτώσει στις πλάτες των συνταξιούχων το 2017, διπλασιάζοντας τις περικοπές του ΕΚΑΣ τον επόμενο χρόνο, άνοιξε η… αναφορά του πρωθυπουργού ότι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν το επίδομα από τον επόμενο μήνα, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρωστούμενα 6 μηνών.

Στο ψηφισμένο νομοσχέδιο, όμως, και στο άρθρο 235, δεν απαλείφθηκε η παράγραφος 8 που λέει ότι «η επιστροφή καταβληθέντος τμήματος ή συνόλου

ΕΚΑΣ γίνεται με συμψηφιστικό επανυπολογισμό της σύνταξης του δικαιούχου σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, τότε το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018».

Ποιοι το χάνουν

Οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αυτό το μήνα το ΕΚΑΣ χωρίς καμία περικοπή. Στο τέλος Ιουνίου όμως θα το χάσουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από σύνταξη πάνω από 7.972 ευρώ ή μαζί με άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) ξεπερνούν τα 8.884 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ.
Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται κάθε χρόνο για 12 μήνες, αλλά μέχρι να επανεξεταστούν οι δικαιούχοι, το επίδομα πληρώνεται για 4 ως 6 μήνες επιπλέον. Τα επιπλέον ποσά επιστρέφονται. Αυτό λέει και η διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση, με τη διαφορά ότι άλλα ψήφισαν και άλλα λένε.

Με τροπολογία

Χθες το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, που την Κυριακή το απόγευμα ψήφισε την επιστροφή του ΕΚΑΣ με δική του τροπολογία, ισχυρίστηκε με δηλώσεις του (ΑΝΤ1) ότι θα έρθει άλλη τροπολογία που θα ακυρώνει την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ! Το λογικό θα ήταν να απαλειφθεί από το νόμο η παράγραφος 8 του άρθρου 235 ή να διορθωθεί ώστε η κυβέρνηση να είναι συνεπής σε όσα λέει και πράττει. Συνέβη όμως το παράδοξο ο κ. Τσίπρας να λέει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ» και την ίδια στιγμή να ψηφίζει το άρθρο 235 που προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι θα το δώσουν πίσω είτε σε 12 δόσεις είτε ως τον Δεκέμβριο του 2018!

Νέες διαβουλεύσεις

Η εξαγγελία για το ΕΚΑΣ ανατρέπει και τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς το υπουργείο Εργασίας είχε παρουσιάσει στοιχεία στους δανειστές ότι για το 2016 θα εξοικονομούσε 170 εκατ. ευρώ από τη μείωση του αριθμού δικαιούχων και από την αναδρομική επιστροφή του επιδόματος.
Χωρίς την επιστροφή των αναδρομικών, το ποσό που εξοικονομείται από το ΕΚΑΣ πέφτει στα 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», για να γίνει πράξη η μη επιστροφή του ΕΚΑΣ θα πρέπει να προηγηθούν νέες διαβουλεύσεις με τους δανειστές, να επαναπροσδιοριστούν από την αρχή τα μεγέθη που είχε υπολογίσει το υπουργείο Εργασίας και να συμφωνήσει η τρόικα να μη ζητηθούν τα αναδρομικά, εφόσον το υπουργείο Εργασίας τούς προτείνει κάποιο άλλο μέτρο που θα καλύπτει τα υπόλοιπα 85 εκατ. ευρώ.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα