Με τα βλέμματα στραμμένα στο κρίσιμο Eurogroup

12:22 24/5/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική Κυβέρνηση καθώς την Τρίτη πραγματοποιείται το κρίσιμο για τη χώρα μας Eurogroup την ώρα που η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα φαίνεται να έφτασε στα όρια της. Βέβαια, δεν υπήρξε καμιά προσέγγιση με το ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Να θυμίσουμε πως στελέχη τα οποία συμμετείχαν στη συνεδρίαση του EWG έσπευσαν να μεταφέρουν το θετικό κλίμα, ενώ εστίασαν στη δυσκολία για συμφωνία για το χρέος

στο Eurogroup λόγω του χάσματος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Τι γίνεται με την συμφωνία;

Να τονισθεί πως η επίτευξη συμφωνίας Ευρωπαίων- ΔΝΤ σχετικά με το χρέος θεωρείται αναγκαία έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί σαφώς θα προκύψουν πολιτικά προβλήματα.

Διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες:

Πηγές από την βελγική πρωτεύουσα τονίζουν πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για την εύρεση λύσης ενώ ξεκαθαρίζουν πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη, είναι μια νέα ελληνική κρίση».

Τονίζεται ότι το ΔΝΤ δημοσίευσε την Δευτέρα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζητώντας άνευ όρων και εκ των προτέρων ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, εμμένει στην άποψη ότι εάν δεν ο «κόφτης» δεν παρέμβει σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Το Πρακτορείο Reuters βλέπει πως στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα υπάρξει μισή συμφωνία, δηλαδή συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αλλά όχι και για το χρέος, λόγω της αντιπαράθεσης των δανειστών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα θέλει την Αθήνα να καταφέρνει επιτέλους να πάρει το πράσινο φως για την δόση των περίπου 10 δις ευρώ, όμως να φεύγει χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τονίζεται ότι ο Αλεξάντερ Στουμπ, ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας είπε: «Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα».

Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι πιθανή μια συμφωνία την Τρίτη.

Που ποντάρει η Λαγκάρντ;

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Γερμανία ποντάρει στο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα καταφέρει να πείσει τα άλλα στελέχη να κάνουν ένα βήμα πίσω για την «εδώ και τώρα» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

The post Με τα βλέμματα στραμμένα στο κρίσιμο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα