Μεγάλο δίκτυο τζιχαντιστών στην Ευρώπη εξάρθρωσε η αστυνομία

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία στην Ιταλία, τη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία συνέλαβε 15 άτομα την Πέμπτη, ύποπτους για τη δημιουργία ενός ισλαμικού τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε να απαγάγει διπλωμάτες και να επιστρατεύσει τζιχαντιστές για τις εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράκ.

Στους συλληφθέντες της «Επιχείρησης JWeb» περιλαμβάνεται ο μουλά Κρεκάρ, ένας Ιρακινός Κούρδος που συν-ίδρυσε την Ανσάρ αλ-Ισλάμ, μια ένοπλη ομάδα σουνιτών ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Από το 1991, ο μουλάς Κρεκάρ ζούσε στη Νορβηγία,

απ’ όπου διατάχθηκε η απέλασή του γιατί αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτή η διαταγή δεν υλοποιήθηκε, διότι αντιμετωπίζει ενδεχομένως τη θανατική ποινή στο Ιράκ.

Οι Καραμπινιέροι στην Ιταλία δήλωσαν ότι είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 17 συνολικά άτομα, εκ των οποίων οι 16 είναι Κούρδοι και ο ένας Κοσοβάρος. Οι συλλήψεις την Πέμπτη το πρωί περιλαμβάνουν επτά άνδρες στην Ιταλία, τέσσερις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις στη Νορβηγία, μαζί με τον Κρεκάρ, και έναν στη Φινλανδία. Η αστυνομία στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση.

Η πενταετής επιχείρηση συντονίστηκε από τον Eurojust, έναν οργανισμό της ΕΕ που συντονίζει τη δικαστική προσφυγή κατά του οργανωμένου εγκλήματος, και ξεκίνησε μετά τις αρχικές έρευνες στην τζιχαντιστική ιστοσελίδα www.jarchive.info. Οι Καραμπινιέροι ανέφεραν σε δήλωση ότι ο μουλάς Κρεκάρ, είναι ο ηγέτης μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης με δύο ονόματα – «Rawti Shax» και «Didi NWE» - η οποία ενεργεί ως «ένα δίκτυο για την επιστράτευση εθελοντών στη σύγκρουση και τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους σε εμπόλεμες ζώνες».

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα