Μεγάλη αποχή στην Ιρλανδία

12:45 1/6/2012 - Πηγή: Antinews

Η αποχή ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που έγινε χθες στην Ιρλανδία. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, η συμμετοχή σε πολλές περιοχές της χώρας ήταν χαμηλή σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

είχαν προδικάσει το «ναι» αν και οι αναποφάσιστοι έφθαναν το 20%. Ετσι, η κυβέρνηση του Εντα Κένι, που έκανε μεγάλο αγώνα για την υπερψήφιση του Συμφώνου, θα πρέπει να περιμένει μέχρι σήμερα το απόγευμα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες σε όλους τους τόνους το φόβο πως η Ιρλανδία θα χάσει την πρόσβαση στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) αν απορρίψει το δημοψήφισμα.  Η μόνη πολιτική δύναμη που τάχθηκε από την αρχή φανατικά υπέρ του «όχι» ήταν το Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς, που  έχει δει τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Το «όχι» της Ιρλανδίας δεν θα επηρέαζε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο  -όπως συνέβη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία απέρριψαν την πρώτη φορά οι Ιρλανδοί- καθώς απαιτείται η έγκριση των 12 χωρών της ευρωζώνης. Θα έχει όμως αντίκτυπο στην Ευρώπη –έστω και συμβολικό- και στο εσωτερικό, καθώς θα σημαίνει την απόρριψη της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα