Μέχρι πότε θα υπάρχει ανοχή στην κοινωνία;

Μεγάλη γκρίνια έχει πέσει στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις οριστικές αποφάσεις για τις φοροαπαλλαγές.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε το βράδυ της Δευτέρας όταν και αποφασίστηκε η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, σταδιακά μέσα στο 2015. Όμως, πίσω από τη μείωση αυτή κρυβόταν ουσιαστικά ένας νέος φόρος. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές

«η εισφορά αλληλεγγύης ήταν έκτακτη, για λόγους εθνικής σωτηρίας και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στο τέλος του 2014. Κοροϊδεύουμε ή όχι τον κόσμο όταν του λέμε ότι θα μειωθεί ένας φόρος που έπρεπε να μην υπάρχει αλλά παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια;».

Και πράγματι, μάλλον περί κοροϊδίας πρόκειται να προσπαθεί κάποιος να πείσει τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που κάθε μήνα δίνει την εισφορά αλληλεγγύης ότι δεν πρόκειται για ακόμη έναν φόρο που θα πληρώσει και το 2015 και το 2016. Αλλά και να έχουμε καλό ερώτημα: Η έκτακτη εισφορά υποτίθεται ότι θα αποτελούσε έναν «κουμπαρά» για να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία. Που έχουν πάει όλα αυτά τα λεφτά ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27%;

Ο προβληματισμός για τις... μη φοροελαφρύνσεις εντάθηκε με τις ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Μείωση 20% για τα άδεια διαμερίσματα, ψίχουλα δηλαδή για ανθρώπους που έχουν μια περιουσία η οποία και δεν αξίζει όσο λέει η εφορία (ψεύτικες αντικειμενικές αξίες) αλλά και δεν αποφέρει έσοδα από ενοίκια. Κι όμως, αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το 80% του φόρου που θα πληρώσει και κάποιος που έχει ίδιο ακίνητο αλλά ούτε κλειστό είναι ούτε ξενοίκιαστο. Δεν μπορεί να πει κανείς, από φορολογική δικαιοσύνη άλλο τίποτε.

Και το αποκορύφωμα ήρθε από αλλού: Για να πάρουν κάποιοι τις εκπτώσεις στο φόρο θα πρέπει να έχουν και ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν κάποιος έχει 9.000 εισόδημα αν η περιουσία του ξεπερνά τις 85.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ για ζευγάρι με παιδί και 200.000 ευρώ με δύο παιδιά, χάνει τις φοροελαφρύνσεις.

Αν δηλαδή έχει την ατυχία να σου έχουν κόψει το μισθό ή να είσαι άνεργος κι έχεις ένα σπίτι 90.000 ευρώ χάθηκες. Και πώς να μην έχεις τέτοιο σπίτι όταν η αξία υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές του 2007 όταν γεννάγανε και τα κοκόρια;

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο, ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν δίκιο αφού οι αθρόες παροχές θα προκαλούσαν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια σειρά από εγκληματικά λάθη και αδικίες που βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Από τους ένστολους που θα πάρουν τα αναδρομικά τους σε... δεκαετίες μέχρι το... κεραμίδι του κάθε Έλληνα που καλείται και πάλι να βγάλει τα σπασμένα της αδυναμίας του κράτους να πιάσει τη φοροδιαφυγή.

Έτσι όμως θα πάει η κατάσταση; Θα πληρώνουν πάντα οι ίδιοι; Και μέχρι πότε πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα υπάρχει ανοχή στην κοινωνία; Όταν οι Συριζαίοι και λοιποί «κοινωνιστές» έρχονται με γεμάτο το καλάθι είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση και θα επιλέξει την ευκολία και το ψέμα.

Η ουσία είναι όμως ότι άλλο οι παροχές χωρίς αντίκρισμα κι άλλο η ελάφρυνση των αδικιών και η αποκατάσταση όσων επλήγησαν από την κρίση. Κάποιοι έχουν μπερδέψει τα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα