Με το "σωσίβιο" των Βορειοϊρλανδών η May σχηματίζει κυβέρνηση

15:40 9/6/2017 - Πηγή: Antinews

Στο σχηματισμό κυβέρνησης προχωρά η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Theresa May, διαψεύδοντας τα σενάρια παραίτησης μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Με το κόμμα της να στερείται πλειοψηφίας, η νέα κυβέρνηση θα έχει τη μορφή συνασπισμού με σύμμαχο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε δηλώσεις που έκανε, αφότου παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα, η May είπε πως η χώρα χρειάζεται ασφάλεια,

την οποία οι Συντηρητικοί και οι Ενωτικοί μπορούν να παραδώσουν.

"Θα σχηματίσω μια κυβέρνηση... που θα παρέχει ασφάλεια και θα οδηγήσει τη Βρετανία μπροστά", είπε.

Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι η κυβέρνησή της θα κατευθύνει τη χώρα μέσα από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και υποσχέθηκε ότι σε μια πενταετία η Βρετανία θα έχει γίνει μια χώρα στην οποία όλοι θα έχουν ίδιο μερίδιο στην ευημερία και την ευκαιρία.

Το "σωσίβιο" από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο κατέλαβε 10 έδρες στις εκλογές, επιτρέπει στην May να φτάσει στις 326 έδρες που απαιτούνται για το σχηματισμό πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα το Sky News μετέδιδε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θεωρεί πως ο σχηματισμός συνασπισμού δεν είναι αναγκαίος και πως εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα". Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, προσφέροντάς τους ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως μεταδίδει ο independent οι Τόρις είχαν εκτενείς συνομιλίες με το DUP καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε να "συνεργαστεί" με την May προκειμένου να αποφύγει να δει στην θέση του πρωθυπουργού τον Jeremy Corbyn.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα