Με την «υπογραφή» της Αλ-Κάιντα οι επιθέσεις στο Παρίσι

16:27 9/1/2015 - Πηγή: Antinews

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από την σφαγή στο Παρίσι, εγείροντας νέα και ανησυχητικά ερωτήματα για το αν η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα επιθέσεων στη Δύση. Οι αμερικανικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούν στα αρχεία στοιχεία σχετικά με του δύο υπόπτους, τα αδέρφια Σερίφ και Κουασί, 32 και 34 χρόνων αντίστοιχα, που είναι Γάλλοι πολίτες αλγερινής καταγωγής. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι στα δύο αδέρφια είχε απαγορευθεί

να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Το FBI επίσης ερευνά τα αρχεία του για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη γαλλική έρευνα.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Αλλά τα σημάδια που έχουν προκύψει δείχνουν στις αμερικανικές πηγές πληροφοριών ότι οι αδελφοί ήταν μέρος μιας ομάδας τζιχαντιστών, που εμπνέονταν από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Ο Σαΐντ πιστεύεται ότι ταξίδεψε στην Υεμένη το 2011 για να εκπαιδευτεί ως ξένος μαχητής, ως μέρος του προγράμματος της ομάδας να κάνει επιθέσεις στη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδεύτηκε στα όπλα επί μήνες. Επιπλέον, οι ίδιοι οι αδελφοί υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης ότι ανήκουν στην αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Και ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα που συνδέεται με τους τζιχαντιστές που ζουν στη Δύση ζητούσε τη δολοφονία του αρχισυντάκτη του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης στενά το ταξίδι που οι αδελφοί έκαναν στη Συρία πέρυσι, όπου πιθανόν να έλαβαν εκπαίδευση και καθοδήγηση από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα εκεί. Επίσης, ερευνώνται οι σχέσεις των αδελφών με ένα Γάλλο, τον David Drugeon, ο οποίος έγινε ο επικεφαλής κατασκευαστής βομβών για μια μονάδα της Αλ Κάιντα που ονομάζεται Ομάδα Χορασάν και δρα στη Συρία.

Η ομάδα συνδέεται στενά με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη που δημιουργήθηκε ειδικά για να εκπαιδεύει τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν στη Συρία σχετικά με το πώς να εξαπολύσουν επιθέσεις στις χώρες καταγωγής τους. Οι προσπάθειες της Χορασάν να βομβαρδίσει πολιτικά αεροσκάφη ήταν τόσο προχωρημένες, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ώθησαν τον Πρόεδρο Ομπάμα να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στα κρησφύγετα τη ομάδας στη Συρία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Drugeon επέζησε από μια αεροπορική επιδρομή του περασμένου έτους και πιστεύεται ότι κατέχει ακόμα σημαντική θέση.

Αν οι αδελφοί Κουασί συνδέονται με την Χορασάν ή την Αλ Κάιντα, το αναπάντητο ακόμα και πιο σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον απλώς εμπνεύστηκαν από την ομάδα ή αν οι διοικητές της Αλ Κάιντα οργάνωσαν την επίθεση. Αν ισχύει το τελευταίο, δείχνει ότι η ομάδα είναι ακόμη σε θέση να κάνει περίπλοκες και ιδιαίτερα στοχευμένες επιθέσεις στη Δύση -κάτι που οι αξιωματούχοι ασφαλείας φοβούνται εδώ και πολύ καιρό. Αλλά θα σηματοδοτούσε την απομάκρυνση από την πολύχρονη στρατηγική της ομάδας βομβαρδισμού αεροσκαφών και δημόσιων στόχων, σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Οι επιθέσεις στα γραφεία της Charlie Hebdo, αντίθετα, ήταν μια πράξη εκδίκησης εναντίον του εντύπου, το οποίο τύπωσε σκίτσα που η Αλ Κάιντα θεωρεί προσβλητικά για το Ισλάμ.

Σύμφωνα με μάρτυρες στην αιματηρή επίθεση της Τρίτης στο Παρίσι, ένας από τους ένοπλους είπε να «πείτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είναι η Αλ Κάιντα στην Υεμένη», επίσης γνωστή ως Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ή AQAP. Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν την ομάδα μια από τις πιο επικίνδυνες από τα παρακλάδια του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Έχει συνδεθεί με αρκετές απόπειρες επιθέσεων κατά πολιτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης και μιας αποτυχημένης προσπάθειας να ρίξουν ένα αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων του 2009.

Κανένας ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν ανέλαβε δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση, αν και ο λογαριασμός της AQAP στο Twitter δημοσίευσε μηνύματα που επαινούν τις δολοφονίες και παρέπεμπε τους οπαδούς της σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Inspire της Αλ Κάιντα, που απηύθυνε έκκληση για επιθέσεις στο Charlie Hebdo. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν επίγνωση αυτών των tweets καθώς και ανταγωνιστικών ισχυρισμών από άτομα και ομάδες που συνδέονται με το ISIS, τον κύριο αντίπαλο της Αλ Κάιντα. Πηγές πάντως ανέφεραν ότι τα μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση με το ISIS. «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν περισσότερο την Αλ Κάιντα και όχι το ISIS» δήλωσε ο Thomas Joscelyn, εκδότης της Long War Journal, μιας σημαντικής έκδοσης που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει από τη Γαλλία προς το Ιράκ ή τη Συρία, καθιστώντας την βασική πηγή των λεγόμενων ξένων μαχητών στην Ευρώπη. Οι γάλλοι αξιωματούχοι ήταν ήδη σε επιφυλακή μετά από μια σειρά φαινομενικά ασύνδετων επιθέσεων, όπως οι επιθέσεις με μαχαίρια σε αστυνομικούς. Αλλά οι πυροβολισμοί αυτή την εβδομάδα δημιούργησαν φόβους για ένα νέο κύμα επικίνδυνων ενεργειών της Αλ Κάιντα και οι Γάλλοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο συνέχειας και παρόμοιων επιθέσεων.

Αν η επίθεση του Παρισιού είχε σκηνοθετηθεί από την AQAP, δείχνει ότι η ομάδα προσπάθησε να «συναγωνιστεί το ISIS» και να αποδείξει την ικανότητά της να διεξάγει επιθέσεις στο εξωτερικό, δήλωσε ο Aaron Zelin του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, ο οποίος μελετά τους αντάρτες στη Βόρεια Αφρική. Όμως, αν και τα πρώτα σημάδια δείχνουν προς την Αλ Κάιντα, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε που να δείχνει ότι η επίθεση οργανώθηκε από την ομάδα.

Πράγματι, μια τέτοια επίθεση θα ήταν αντίθετη προς ό,τι συνηθίζει η AQAP. Στις προηγούμενες εκκλήσεις της για επιθέσεις σε δυτικούς στόχους, η AQAP έχει επικεντρωθεί στην τοποθέτηση βομβών σε αεροπλάνα και όχι σε επιθέσεις εκδίκησης. Το ότι οι επιτιθέμενοι δεν έγιναν μάρτυρες κατά την επίθεση για την υπεράσπιση της πίστης τους επίσης δεν θυμίζει AQAP. Τουλάχιστον θα ήταν ασυνήθιστο να φύγει ο ένοπλος, όπως έκαναν οι αδελφοί Κουασί, επειδή τα μέλη της Αλ Κάιντα θεωρούν το θάνατο ως μια εγγύηση του παραδείσου στη μετά θάνατον ζωή.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ξεχωριστή πτέρυγα της AQAP που έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει τους οπαδούς της να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Το αγγλόφωνο περιοδικό της ομάδας, Inspire, δείχνει στους υποστηρικτές της πώς να επιτεθούν στη Δύση. Το πιο πρόσφατο τεύχος περιέχει λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή βομβών αυτοκινήτων, ενώ το περιοδικό παρουσιάζει συχνά λίστες με στόχους. Στο τεύχος της άνοιξης του 2013, το περιοδικό κατονόμασε τον Stéphane Charbonnier, εκδότη και σκιτσογράφο του Charlie Hebdo, σε ένα άρθρο με τίτλο, «Καταζητείται, νεκρός ή ζωντανός για εγκλήματα κατά του Ισλάμ». Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να σκοτώσουν πρώτο τον Charb, όπως ήταν γνωστός, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τετάρτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη έμφαση στο περιοδικό όσον αφορά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, που η Αλ Κάιντα αποκαλεί κορυφαίο στόχο. Σε ένα άρθρο του 2014, υπάρχει ένας λογαριασμός του πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε ο όρος «μοναχικός λύκος» στις μαρτυρίες του αμερικανικού Κογκρέσου, για να σημειωθεί η επίδραση των υποστηρικτών της AQAP στην αμερικανική πολιτική. Σε μια άλλη περίπτωση, υπάρχει μία «υποθετική συνέντευξη» με τον Πρόεδρο Ομπάμα, χρησιμοποιώντας κείμενο από μια ομιλία του Προέδρου από τον Μάιο του 2013, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, στην οποία ζήτησε τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του λεγόμενου «παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και είπε ότι όλοι οι πόλεμοι πρέπει τελικά να «τελειώσουν». Η Αμερική, έγραψαν οι αρθογράφοι του Inspire, «έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτύχει τη νίκη σε έναν τόσο μεγάλο άγριο πόλεμο».

www.thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα