Με την Κούβα τα βάζει ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοινώνει σήμερα τα σχέδια για τη ένταση των περιορισμών για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις στρατιωτικές δυνάμεις του νησιού, ανατρέποντας τα ιστορικά ανοίγματα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα. Ο Τραμπ θα εκδώσει μια προεδρική οδηγία που θα αναστρέψει μερικούς από τους χαλαρούς κανονισμούς που εισήγαγε ο Ομπάμα μετά από μια αναβίωση

των σχέσεων το 2014 μεταξύ των δύο εχθρών του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, που υποσχέθηκε να το κάνει αυτό κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, θα περιγράψει την αυστηρότερη επιβολή μιας μακράς απαγόρευσης στους Αμερικανούς να πάνε στην Κούβα ως τουρίστες και θα προσπαθήσει να αποτρέψει να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά δολάρια για να χρηματοδοτήσουν αυτό που θεωρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση ως κατασταλτική στρατιωτική κυβέρνηση.

Αλλά αντιμετωπίζοντας πίεση από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους για να αποφευχθεί η επιστροφή στις παλαιότερες σχέσεις με την κομμουνιστική Κούβα, ο πρόεδρος θα αφήσει ανέπαφα πολλά από τα βήματα του Ομπάμα προς την ομαλοποίηση. Η νέα πολιτική θα απαγορεύσει τις περισσότερες επιχειρηματικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τον Armed Forces Business Enterprises Group (GAESA), έναν εκτεταμένο όμιλο που εμπλέκεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά κάνει κάποιες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μετακινήσεων. Αυτό θα προστατεύσει ουσιαστικά τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και τις γραμμές κρουαζιέρας που εξυπηρετούν το νησί.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν θα κλείσει πρεσβείες και δεν θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις που αποκαταστάθηκαν το 2015 μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες εχθροπραξιών. Δεν θα διακόψει τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες άμεσες εμπορικές πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, αν και η πιο περιοριστική πολιτική του φαίνεται να αποδυναμώνει τους νέους οικονομικούς δεσμούς.
Η διοίκηση, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του Λευκού Οίκου, δεν σκοπεύει να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η συμφωνία που έκλεισε υπό τον Ομπάμα η Starwood Hotels Inc, η οποία ανήκει στην Marriott International Inc, για τη διαχείριση ενός ξενοδοχείου στην Αβάνα. Ούτε σκοπεύει να περιορίσει τα όρια που ο Ομπάμα ήρε όσον αφορά το φημισμένο ρούμι και τα πούρα του νησιού που μπορούν να φέρουν οι Αμερικανοί για προσωπική χρήση. Ενώ οι αλλαγές είναι εκτεταμένες, φαίνεται να είναι λιγότερο σαρωτικές από ό, τι πολλοί υποστηρικτές υπέρ της εμπλοκής των ΗΠΑ φοβόντουσαν.

Ο Τραμπ θα δικαιολογήσει τη μερική ανατροπή των μέτρων του Ομπάμα αναφέροντας σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι σύμβουλοί του ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειες του Ομπάμα ήταν "κατευναστικές" και δεν έκαναν τίποτα για να προωθήσουν τις πολιτικές ελευθερίες στην Κούβα, ενώ οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν οικονομικά από την κυβέρνηση της Κούβας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα