Η Ρωσία πιθανόν να σκότωσε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις πληροφορίες μια ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στη Ράκα να σκότωσε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι στα τέλη Μαΐου. Η αεροπορική επίθεση ξεκίνησε αφού οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία έλαβαν πληροφορίες ότι προγραμματίστηκε μια συνάντηση ηγετών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.

"Στις 28 Μαΐου, μετά τη χρήση drones για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και την ώρα της συνάντησης των ηγετών του IS, μεταξύ 00:35 και 00:45, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση στο σημείο όπου εντοπίστηκαν οι ηγέτες" αναφέρει η δήλωση. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελέγχονται τώρα μέσω διαφόρων καναλιών, στην συνάντηση παρών ήταν και ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης" ανέφερε το υπουργείο.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη ρωσική αναφορά σχετικά με τον Μπαγκντάντι. Στην επίθεση πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν αρκετοί ακόμα ανώτεροι ηγέτες της ομάδας, καθώς και περίπου 30 διοικητές πεδίου και πάνω από 300 μέλη της προσωπικής φρουράς του, ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Οι ηγέτες του IS είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο διοίκησης, σε ένα νότιο προάστιο της Ράκα, για να συζητήσουν πιθανές διαδρομές για την υποχώρηση των μαχητών από την πόλη, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τον τόπο και την ώρα της επίθεσης, δήλωσε ο ρωσικός στρατός.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σχεδόν ηττηθεί στις δύο πρωτεύουσες της ομάδας, στη Μοσούλη στο Ιράκ και στη Ράκα στη Συρία. Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση που αγωνίζεται κατά του Ισλαμικού Κράτους κυρίως από τη δύση, ενώ ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζει τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος από τα ανατολικά.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπαγκντάντι είναι ένα βίντεο που τον δείχνει ντυμένο με τη μαύρη παραδοσιακή κελεμπία να ανακηρύσσει το χαλιφάτο του από τον άμβωνα του μεσαιωνικού τζαμιού του Μεγάλου Αλ Νούρι στη Μοσούλη το 2014. Γεννημένος ως Ιμπραήμ αλ-Σαμαράι, ο 46χρονος Μπαγκντάντι είναι ένας Ιρακινός που αποσκίρτησε από την Αλ Κάιντα το 2013, δύο χρόνια μετά τη σύλληψη και τη δολοφονία του ηγέτη της ομάδας Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Ράμι Αμπντουλράχμαν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αμφισβητεί την αναφορά ότι ο Μπαγκντάντι μπορεί να έχει σκοτωθεί. Είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, βρισκόταν σε ένα άλλο μέρος της Συρίας στα τέλη Μαΐου. "Οι πληροφορίες είναι ότι από το τέλος του περασμένου μήνα ο Μπαγκντάντι ήταν στο Ντέιρ αλ-Ζορ,στην περιοχή μεταξύ Ντέιρ αλ-Ζορ και Ιράκ, στο έδαφος της Συρίας", είπε τηλεφωνικά. Αμφισβητώντας το τι θα έκανε ο Μπαγκντάντι σε αυτή τη θέση, είπε: "Είναι λογικό ο Μπαγκντάντι να βρεθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, ανάμεσα στον συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) και τη Ρωσία;"

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα