Μαρίνα Σίλβα: η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας;

Η Μαρίνα Σίλβα, η έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία, κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ απέναντι στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ. Η Σίλβα όμως εκτός από τις τηλεμαχίες, κερδίζει και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MDA, εκτιμάται ότι θα κερδίσει το 43,7% των ψήφων έναντι της Ρούσεφ στην οποία δίνουν 37,8 στον τελικό γύρο. Και αυτή ήταν η δεύτερη δημοσκόπηση

μέσα σε ένα 24ωρο που της δίνει προβάδισμα.

Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια βρέθηκε απροσδόκητα στο επίκεντρο της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας της Βραζιλίας, μετά το θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα του Εντουάρντο Κάμπος, του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSB).

Η Σίλβα όμως θεωρείται μια έμπειρη πολιτικός. Ήταν πρώην υπουργός περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και θεωρείται άξια αντικαταστάτρια του Κάμπος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το 2010 κατέβηκε υποψήφια για την προεδρία με το μικρό Κόμμα των Πρασίνων και εξασφάλισε 19 εκατομμύρια ψήφους, οδηγώντας τις εκλογές σε δεύτερο γύρο. Εκείνη την εποχή, είπε ότι ήθελε να είναι «η πρώτη μαύρη γυναίκα, ταπεινής καταγωγής» που θα φτάσει την προεδρία.

Οι δύσκολες συμμαχίες

Για τους περισσότερους ήταν αναμενόμενο ότι θα δοκιμάσει και πάλι το 2014. Αλλά όταν το νεοσύστατο κόμμα της, το Δίκτυο Βιωσιμότητας, απέτυχε να συγκεντρώσει τις 500.000 υπογραφές που απαιτούνται για να αναγνωριστεί επίσημα, πήγε στο πλευρό του Κάμπος ως υποψήφια αντιπρόεδρος. Τώρα, θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να παραμένει πιστή στην κληρονομιά του, μένοντας παράλληλα πιστή και στα δικά της ιδανικά.

Η Σίλβα ήταν αντίθετη με ορισμένες συμμαχίες τους Κάμπος με περιφερειακούς υποψηφίους - ειδικά όταν αυτοί ήταν μέλη του ισχυρού λόμπι των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Βραζιλίας.

Έχοντας συγκρουστεί με τον τομέα κατά τη θητεία της ως υπουργός περιβάλλοντος, ίσως τώρα να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τους υποστηρικτές του.

Η ταπεινή καταγωγή

Η Σίλβα γεννήθηκε σε μια οικογένεια 11 παιδιών στο βόρειο κρατίδιο του Άκρε, στην καρδιά του Αμαζονίου. Ως παιδί, περπατούσε αρκετά χιλιόμετρα στο δάσος με τον πατέρα και τα αδέλφια της κάθε μέρα για να μαζεύει καουτσούκ. Αγωνίστηκε στο πλευρό του περιβαλλοντολόγου ακτιβιστή Τσίκο Μέντες, ο οποίος σκοτώθηκε το 1988. Κατά τα παιδικά της χρόνια αρρώστησε σοβαρά πολλές φορές – έχοντας πάθει ηπατίτιδα, ελονοσία και μόλυνση από βαρέα μέταλλα.

Ως εκ τούτου έχει εύθραυστη υγεία και δυσανεξία σε πολλά πράγματα, όπως τα καλλυντικά, τα αρώματα, τα αλκοολούχα ποτά και το κόκκινο κρέας. Αυτό και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός της σημάδεψαν το στυλ της. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ make-up και προτιμά απλά ρούχα, κυρίως μακριά φορέματα. Συνήθως έχει τα μαλλιά της δεμένα σε έναν σφιχτό κότσο. Έχει μια αυστηρή εικόνα, αλλά σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ρικάρντο Ισμαέλ, αυτό μεταφέρει επίσης και μια προσωπική ζεστασιά. «Εμπνέει εμπιστοσύνη στους απλούς ψηφοφόρους επειδή είναι προσιτή», εξηγεί ο καθηγητής στο Επισκοπικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο. «Όπου κι αν πάει, προσεγγίζει τους ανθρώπους και τους αφήνει να την πλησιάσουν. Φαίνεται αδύναμη, αλλά έχει αξιοσημείωτη αντοχή. Γνωρίζει τη Βραζιλία. Ξέρει τα προβλήματα είτε τα βλέπει στους δρόμους, είτα τα ζει», προσθέτει.

Οι επιτυχίες

Σε ηλικία 16 ετών, η Σίλβα έφυγε από την κοινότητα εργατών στο καουτσούκ όπου διέμενε, το Μπαγκάσο, και μετακόμισε στο Ρίο Μπράνκο, την πρωτεύουσα του Άκρε, για να μορφωθεί και να λάβει θεραπεία για την ηπατίτιδα. Έγινε δεκτή σε ένα μοναστήρι με καλόγριες και έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που έμαθε να διαβάζει και να γράφει. «Όταν είδα το όνομά μου στη λίστα των ανθρώπων που είχαν περάσει το μάθημα, γονάτισα και ευχαρίστησα τον Θεό. Αυτή η λίστα μου άνοιξε τις πόρτες στη μόρφωση», είπε σε μια συνέντευξή της. Αφού έφυγε από το μοναστήρι, πήγε να εργαστεί ως οικιακή βοηθός, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ένα μέρος για να μείνει.

Η Σίλβα εγκωμιάστηκε ευρέως σε διεθνές επίπεδο για το έργο της ως υπουργού Περιβάλλοντος του Λούλα ντα Σίλβα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, εκατοντάδες συνελήφθησαν για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, μια τεράστια περιοχή χαρακτηρίστηκε προστατευμένη και υπήρξε μια σημαντική επιβράδυνση στα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών. Αλλά, επίσης, γνώρισε και ήττες, όπως η έγκριση για τις πρώτες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σόγιας, στην οποία υπήρξε αντίθετη. Φοβούμενη ότι η ατζέντα της υποβαθμιζόταν, παραιτήθηκε το 2008 και ένα χρόνο αργότερα έφυγε από το κυβερνόν Κόμμα των Εργαζομένων.

Η ατζέντα της αλλαγής

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το περσινό κύμα διαμαρτυριών για τις δαπάνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη διαφθορά και τις κακές δημόσιες υπηρεσίες έδειξαν ότι η Σίλβα ήταν ο μόνος πολιτικός του οποίου η εικόνα επωφελήθηκε από την αναταραχή. Ο πολιτικός επιστήμονας David Fleischer του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια λέει ότι απευθύνεται στη νέα γενιά και σε εκείνους που θέλουν την αλλαγή. «Αυτοί που βγήκαν στους δρόμους και είπαν ότι δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας ήταν ακόμα αναποφάσιστοι και τώρα πολλοί από αυτούς θα επιλέξουν να ψηφίσουν τη Σίλβα» σχολιάζει.

Ωστόσο, κάποιοι που είναι επικριτικοί με τα μεγαλύτερα κόμματα του κατεστημένου ανησυχούν για τις ένθερμες θρησκευτικές απόψεις της Σίλβα, φοβούμενοι ότι είναι πολύ συντηρητική σε κοινωνικά ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η άμβλωση.

Παρότι οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί, οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα μια δίψα για αλλαγή. Ελπίζουν ότι η επιθυμία για αλλαγή, μαζί με τις συναισθηματικές καταστάσεις, θα οδηγήσουν στην επιλογή της, καθώς θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ισχυρή ώθηση στην εκστρατεία της, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-28865958

http://www.reuters.com/article/2014/08/27/us-brazil-election-idUSKBN0GR1FB20140827

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα