«Μανιώδης αλκοολικός» ήταν ο Τζέιμς Μποντ

Ο Τζέιμς Μποντ έπαιρνε το ποτό του στα σοβαρά και την ίδια αντιμετώπιση είχε και στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στη βρετανική επιθεώρηση Βritish Medical Journal –που παραδοσιακά, κάθε Χριστούγεννα κάνει ανάλογες έρευνες. Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα, ο θρυλικός πράκτορας 007 ήταν μανιώδης αλκοολικός. Οι τρεις γιατροί που υπογράφουν τη μελέτη ερεύνησαν τα 12 από τα 14 μυθιστορήματα Μποντ του Ιάν Φλέμινγκ (τα δύο αποκλείστηκαν καθώς θεωρήθηκε ότι δεν έχουν

επαρκή στοιχεία) και εντόπισαν ότι ο Τζέιμς Μποντ κατανάλωνε κατά μέσο όρο 92 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Ο 007 κατανάλωσε συνολικά 1.150 μονάδες αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ στη Βρετανία είναι 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κατά μέσο όρο είναι στα 10 γραμμάρια. Με εξαίρεση τις ημέρες όπου ο Τζέιμς Μποντ είναι κρατούμενος, νοσηλεύεται ή αναρρώνει από κάποια επικίνδυνη αποστολή, όπου οι ερευνητές υπέθεσαν ότι δεν πίνει, ο πράκτορας προσλαμβάνει κατά μέσο όρο 92 μονάδες οινοπνευματωδών ανά εβδομάδα, οι οποίες μεταφράζονται σε 736 γραμμάρια αλκοόλ ανά επτά ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τα 210 γραμμάρια την εβδομάδα (τρία ποτήρια κρασί την ημέρα). Πέρα από αυτήν την κατανάλωση η χρήση αλκοόλ θεωρείται υπερβολική: είναι «υψηλού κινδύνου» στα 280 γραμμάρια και «επιβλαβής» πάνω από τα 420 γραμμάρια. Ο Τζέιμς Μποντ καταναλώνει την εβδομάδα 736 γραμμάρια αλκοόλ.

«Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ από τον Τζέιμς Μποντ είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την επιθυμητή μέγιστη κατανάλωση για έναν ενήλικα άντρα», είπε ο Δρ Πάτρικ Ντέιβις παιδίατρος στο δημόσιο νοσοκομείο του Νότινγχαμ και συν-συγγραφέας της έρευνας. Ο 007 παρουσιάζει «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του ήπατος, κίρρωσης, ανικανότητας και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ ή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά και να πεθάνει εξαιτίας του αλκοολισμού του» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι γιατροί όμως εξήγησαν και γιατί ο Τζέιμς Μποντ προτιμά «βότκα με μαρτίνι – χτυπημένη, όχι ανακατεμένη», ενώ το «σωστό» είναι το αντίστροφο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους λοιπόν, έπασχε από ένα τρέμουλο που του επέφερε ο αλκοολισμός και τον ανάγκαζε να χτυπά το μαρτίνι του. Οι μελετητές καταλήγουν στο ότι ο 007 έπινε λόγω του στρες που του προκαλούσε η επικίνδυνη δουλειά του. Συμπέρασμα; «Αν και εκτιμούμε τις κοινωνικές πιέσεις για την κατανάλωση αλκοόλ όταν εργάζεσαι με διεθνείς τρομοκράτες και πολύ υψηλόβαθμους παίκτες, θα συμβουλεύαμε στον Μποντ να αξιολογήσει περαιτέρω την πρόσληψη αλκοόλ του και να τη μειώσει σε ασφαλή επίπεδα» λένε οι μελετητές.

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7255?rss=1

Keywords
Τυχαία Θέματα