Μακρόν - Πούτιν διαφώνησαν για τη Συρία και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε ένα προκλητικό μήνυμα στον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, υποσχόμενος στρατιωτικά αντίποινα από τη Γαλλία για οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από συμμάχους της Ρωσίας στη Συρία και λέγοντας ότι θα παρακολουθεί στενά τη μείωση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία.

Με φόντο το χρυσοποίκιλτο παλάτι των Βερσαλλιών, Μακρόν και Πούτιν υποσχέθηκαν να συνεργαστούν μεταξύ τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά η γλώσσα του σώματός τους έδειχνε συχνά την ένταση και ο ενίοτε συγκρουσιακός τόνος της συνάντησης έγινε σαφής στις παρατηρήσεις του Μακρόν μετά από μια κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου σηματοδότησε την πρόθεσή του να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και να μην φοβηθεί τους άλλους ηγέτες του κόσμου.
Με τον Πούτιν να στέκεται δίπλα του, κατηγόρησε δύο ειδησεογραφικούς οργανισμούς με δεσμούς στη Ρωσία, ότι ενεργούν ως "όργανα επιρροής" και όχι ως αληθινά μέσα δημοσιογραφίας. Και προειδοποίησε δημοσίως τον ρώσο ηγέτη ότι η χρήση χημικών όπλων ήταν μια "κόκκινη γραμμή" για τη Γαλλία. "Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε θα αποτελέσει αντικείμενο αντιποίνων και άμεσων αντιποίνων εκ μέρους της Γαλλίας", δήλωσε.

Ο Πούτιν υποστήριξε σθεναρά τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, του οποίου οι δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα τον Απρίλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απάντησε άμεσα στη σιωπηρή πρόκληση του Μακρόν. Η επίσκεψη του Πούτιν, έπειτα από πρόσκληση του Μακρόν, χαρακτηρίστηκε ως συνάντηση εργασίας που συνέπεσε με τα εγκαίνια της έκθεσης στο Grand Trianon, ένα παλάτι στο συγκρότημα των Βερσαλλιών. Η έκθεση γιορτάζει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας που σφυρηλατήθηκαν πριν από 300 χρόνια από τον Μέγα Πέτρο, όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία ενθαρρύνοντας τους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μακρόν έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει η συνέντευξη Τύπου, συνοψίζοντας τους μακροχρόνιους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία και επισημαίνοντας ότι "κανένα ουσιαστικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα χωρίς να μιλήσουμε με τη Ρωσία". Η συνάντηση ήταν η πρώτη του Μακρόν με τον ρώσο ηγέτη και εμφανίστηκε πρόθυμος να εμφανισθεί ως ένας νέος παράγοντας για τη Ρωσία που θα ληφθεί υπόψη στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ήταν επίσης μια ευκαιρία για να δείξει ο Μακρόν στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη τι είδους θέματα έχουν σημασία γι' αυτόν στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Μακρόν, ο οποίος εξελέγη πριν από τρεις εβδομάδες, επέστρεψε πρόσφατα από την πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ομάδας των 7, αλλά σε αυτές τις συναντήσεις συμμετείχε σε μια μεγαλύτερη ομάδα και η ατζέντα ήταν συλλογική. Τη Δευτέρα, επισήμανε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Συρία. Από την πλευρά του, ο Πούτιν φάνηκε να θέλει να αποκαταστήσει τις σχετικά θερμές σχέσεις που είχαν οι δύο χώρες στο παρελθόν και να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση ως ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη θέση της Ρωσίας σε διάφορους τομείς πολιτικής. Εξίσου σημαντικό είναι το αίτημά του για την άρση των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την ανάμειξη στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, ο Πούτιν απάντησε: "Οι κυρώσεις αυτές δεν συμβάλλουν καθόλου στη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία". "Μόνο η κατάργηση όλων των περιορισμών, η ελεύθερη αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός που δεν επιβαρύνονται από πολιτικά ζητήματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας", ανέφερε, προτρέποντας "τον τερματισμό όλων των περιορισμών στις διεθνείς ανταλλαγές".

Παρά τον ενίοτε σκληρό τόνο της συνέντευξης Τύπου, ο Μακρόν υποδέχθηκε τον Πούτιν με όλη τη συνήθη επισημότητα: όταν ο Πούτιν άνοιξε την πόρτα της μαύρης λιμουζίνας του στην απέραντη αυλή των Βερσαλλιών, η επίσημα ντυμένη φρουρά της Γαλλικής Δημοκρατίας στάθηκε προσοχή, και ο Μακρόν κατέβηκε στο κόκκινο χαλί στο αυτοκίνητο για να τον χαιρετήσει. Ελικόπτερα πετούσαν, υπενθυμίζοντας την υψηλή ασφάλεια γύρω από την συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μια επιχειρηματική χειραψία και είχαν σοβαρές εκφράσεις όταν κάθισαν να μιλήσουν. Μεγάλο μέρος του λόγου του Μακρόν στη συζήτησή τους -παραλείποντας τα μακρά σχόλια σχετικά με την επίσκεψη του Μεγάλου Πέτρου στις Βερσαλλίες το 1717- έδειξε ότι επιμένει στο δηλωμένο σχέδιο του να ωθήσει τους Ρώσους σε περιοχές όπου οι πολιτικές του Πούτιν έρχονται σε αντίθεση με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν είχε πολλούς λόγους για προσωπική εχθρότητα απέναντι στη Ρωσία. Οι εκθέσεις των εταιρειών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαπίστωσαν ότι ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία είχαν στοχεύσει την εκστρατεία του σε μια επίθεση χάκερ και φήμες για αυτόν διαδόθηκαν από ρωσικά συμμαχικά πρακτορεία ειδήσεων. Επέλεξε να αφήσει το ζήτημα πίσω του, λέγοντας ότι είχε ήδη συζητηθεί και δεν συνηθίζει να επανεξετάζει θέματα. Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ακόμη πιο εμφατικά. "Αυτό που ονομάζεται ρωσική παρέμβαση στις εκλογές αυτής ή άλλης χώρας, δεν είναι θέμα για το οποίο συζητήσαμε. Ο γάλλος πρόεδρος δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον και εγώ, ακόμη λιγότερο", ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν είπε τίποτα όταν δέχθηκε μια ερώτηση σχετικά με το γιατί η εκστρατεία του είχε αποκλείσει δύο πρακτορεία ειδήσεων που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, το Russia Today και το Sputnik. Ερωτηθείς γιατί δεν είχαν πρόσβαση στην έδρα της εκστρατείας μετά τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν απάντησε: "Όταν τα όργανα του Τύπου σπέρνουν δυσφημιστικές αναλήθειες, δεν είναι πλέον δημοσιογράφοι. Είναι όργανα επιρροής". Και πρόσθεσε: "Το Russia Today και το Sputnik υπήρξαν όργανα επιρροής κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, που πολλές φορές ανέφεραν αναλήθειες για εμένα και για την εκστρατεία μου και έτσι αποφάσισα ότι δεν είχαν θέση, το επιβεβαιώνω, στα κεντρικά γραφεία μου".

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μακρόν είπε ότι έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ στην Τσετσενία καθώς και εκείνοι των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε συζητήσει με τον Πούτιν για τα ρεπορτάζ περί συλλογικής τιμωρίας των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία και ότι συμφώνησαν για μια "πολύ τακτική παρακολούθηση" της κατάστασης. Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε πει ότι είχε λάβει μέτρα για "να αποκαταστήσει την πλήρη αλήθεια για τις δραστηριότητες των τοπικών αρχών" στην Τσετσενία, αλλά δεν διευκρίνισε ποια είναι τα μέτρα αυτά. Η Τσετσενία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ηγέτη υπέρ του Κρεμλίνου, Ραμζάν Α. Καντίροφ. "Όσο για μένα, θα είμαι συνεχώς σε εγρήγορση σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι σύμφωνα με τις αξίες μας", δήλωσε ο Μακρόν. Αν και δεν αμφισβήτησε το χαρακτηρισμό του Μακρόν, ο Πούτιν δεν ανέφερε τους ομοφυλόφιλους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα