«Μαϊντανοί» της …ανατροπής και της ελπίδας;

Είναι απορίας άξιο πως οι λαλίστατοι κατά τ’ άλλα συνεργάτες του Τσίπρα δεν έχουν ακόμη βγει να απαντήσουν στη δήλωση του Σαμαρά για εθνική συνεννόηση. Θυμίζουμε ότι σε παρόμοια δήλωση στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της αρχικά που είχε χαρακτηρίσει «όνειρα εαρινής νυχτός» και στη συνέχεια από τον ίδιο τον Τσίπρα στη βουλή

είχε αρνηθεί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Μάλιστα τότε ο Τσίπρας είχε απευθυνθεί στο Σαμαρά και είχε πει χαρακτηριστικά: «Ποιος σας το ζήτησε κ. Σαμαρά;»

Απεναντίας τις τελευταίες ώρες το Μαξίμου κωφεύει. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα να δοθεί και μια διαφορετική ερμηνεία στα όσα είπε ο Νίκος Παππάς για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία στη βουλή, εάν και όταν έρθει μια συμφωνία με τους εταίρους. Δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι το Μαξίμου ουσιαστικά επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες της κοινοβουλευτικής του ομάδας προκειμένου να κρατήσει τα ηνία και πολιτικά και αριθμητικά να έχει το πάνω χέρι αν χρειαστεί να μπει σε μια συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ήδη εδώ και καιρό μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προειδοποιήσεις προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου και της κυβέρνησης ότι αργά ή γρήγορα οι απαιτήσεις των δανειστών σε οικονομικό επίπεδο θα μετατραπούν και σε απαιτήσεις για αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο αρχής γενομένης από τη σύνθεση της ίδιας της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον και την οργανωτική ενότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα της στάσης σιωπής της κυβέρνησης κινείται δημοσίευμα της Ίσκρα του Λαφαζάνη που λέει ότι «ψάχνουν κυβέρνηση Παπαδήμου με μαϊντανό το ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι χαρακτηριστικά επίσης τα όσα λέει και γράφει τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Νταβανέλλος που τάσσεται κατά της συμφωνίας με τους εταίρους. «Αν δεχτούμε –λέει- μια ανάλογη συμφωνία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι θα είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με πολιτικές εξελίξεις. Η εξασθένηση των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την εργατική-λαϊκή βάση που αυτός εκπροσωπεί (πολύ περισσότερο αν αυτή συνδυαστεί με το σενάριο εκκαθάρισης-διάσπασης που τα μίντια ασύστολα υποστηρίζουν…) θα φέρει πολύ κοντά την ανάγκη διεύρυνσης της κυβέρνησης με το σοσιαλφιλελεύθερο στρατόπεδο (Ποτάμι;). Και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που τόσο επιθυμούν οι Θεσμοί ως απάντηση στην εργατική-λαϊκή ψήφο της 25 Γενάρη».

Επιπλέον δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δυσφορούν για το γεγονός ότι επίσημα η κυβέρνηση και το κόμμα δεν απαντάει με καθαρό και απορριπτικό τρόπο στα σενάρια που διακινούνται αλλά και στις προτροπές κυρίως του διεθνούς τύπου για διαγραφές και εκτόπιση από το ΣΥΡΙΖΑ της αριστερής του αντιπολίτευσης. Μάλιστα κάτω από το βάρος της κατακραυγής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση αυτή της ηγεσίας του ουσιαστικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου απάντησε μάλλον δειλά στον Γιούνκερ όταν στις προ ημερών δηλώσεις του διαχώρισε τον Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό αλλά όχι το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είναι κανονικό κόμμα.

Ουσιαστικά η δήλωση του Νίκου Παππά για κομματική πειθαρχία, στην πραγματικότητα είναι προειδοποιήσεις διαγραφών αν αρνηθούν βουλευτές και στελέχη του να στηρίξουν τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας –καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο να εφαρμόσει ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο, ακόμα και αν το υπογράψει- έρχεται ως απάντηση σε παλιότερες δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη που έλεγε ότι είναι καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας και της διακυβέρνησης αν δεν μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Κάπως έτσι κρατούνται ανοιχτά τα σενάρια εκλογών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι μεν απειλούν τους δε με διαγραφές ή πτώση της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα σε περίπτωση που ο Τσίπρας αποφασίσει να ενδώσει σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση και με ελάχιστες εξαιρέσεις όλοι κρύβονται πίσω από την άποψη ότι ούτε ο Τσίπρας δεν θέλει κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, όπως λένε και οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Και για τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και για τον Λαφαζάνη και την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα