Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο - καταδίωξη εμπρηστών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθες το μεσημέρι τα δάση της ορεινής Ζακύνθου, ενώ οι αρχές καταδιώκουν δύο άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε δασική έκταση.

Αναλυτικότερα, η Πυροσβεστική στον λογαριασμό της στο Twitter ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν από αέρος δύο άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν νέες πυρκαγιές στο νησί.


Πυροσβεστικό Σώμα @pyrosvestiki

1/2 Από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση στην περιοχή δυτικά των Μαριών στη Ζάκυνθο, εντοπίστηκαν δυο άτομα που προσπαθούσαν…

2:59

PM - Aug 27, 2017

Replies 2222 Retweets 1717 likes

Πυροσβεστικό Σώμα @pyrosvestiki

2/2 …να βάλουν 2 νέες πυρκαγιές. Πυροσβεστικές & Αστυνομικές δυνάμεις ερευνούν την περιοχή για τον εντοπισμό τους.

2:59 PM - Aug 27, 2017

22 Replies 2020 Retweets 1717 likes

Τα μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι το γεγονός πως επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τη νεότερη πληροφόρηση, τρία μέτωπα έχουν αναζωπυρωθεί, στις περιοχές κοντά στο χωριό Μαριές, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου η φωτιά καίει κοντά σε ένα μοναστήρι, αλλά και στην περιοχή Ναυάγιο, την πιο γνωστή ίσως περιοχή της Ζακύνθου παγκοσμίως.

Οι άνεμοι στο νησί έχουν κάπως κοπάσει "βοηθώντας" το τεράστιο έργο της Πυροσβεστικής ενώ οι Πυροσβέστες εκφράζουν την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα μέτωπα φωτιάς γιατί αυτό θα τους ανάγκαζε σε διασπορά δυνάμεων και εξοπλισμού, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των μετώπων που καίνε ήδη.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις του στρατού από την Ανδραβίδα ενισχύουν το έργο των Πυροσβεστών ενώ στρατός αλλά και βαριά οχήματα από το στρατόπεδο στο Λουτράκι, ανοίγουν τον δρόμο σε δύσβατες περιοχές για να φτάσουν οι Πυροσβέστες στα μέτωπα.

"Είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της", δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, για την πυρκαγιά.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί η εικόνα φαινόταν να είναι καλύτερη, μετά τη νύχτα κόλασης που πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες. Στο νησί, από χθες το βραδύ, έφτασαν επιπλέον δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού από την Πελοπόννησο προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και απείλησε κατοικίες.

Μάλιστα, με σημερινές τους δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που συντονίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης φαίνονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι πως σύντομα, μπορεί και έως το τέλος της ημέρας, θα θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Δύσκολη νύχτα

Όπως μετέδιδε χθες το Capital.gr, το πύρινο μέτωπο πήρε απειλητικές διαστάσεις όταν, μετά το χωριό Αναφωνήτρια, κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. Στο σημείο συγκεντρώθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά τις 12 το βράδυ προσήλθαν στο νησί και ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.

Παράλληλα, μαίνονταν άλλα τρία μέτωπα στις Άνω Βολίμες και στις περιοχές Σκούτα και Πελιλομποί. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πυροσβεστική Ζακύνθου, από το Πόρτο Βρώμη απομακρύνθηκαν 25 οχήματα με τουρίστες.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας καταστράφηκε ολοσχερώς μία παλαιά κατοικία, όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκαναν λόγο για περισσότερα σπίτια που έχουν καεί. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ταβέρνα της περιοχής, ενώ οι φλόγες"αγκάλιασαν" και το μοναστήρι Άγιος Δημήτριος της Αναφωνήτριας.

Όπως σημείωνε το imerazante.gr, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, σύμφωνα με καταγγελίες των παθόντων, δέχθηκαν την επίθεση της φωτιάς στο χωριό της Αναφωνήτριας.

Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, καθώς και τις Κυκλάδες.

Επίσης, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στο νησί της Ζακύνθου, ξέσπασαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι- Ανω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς. Συνολικά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 76 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ειδικά μηχανήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 20 πυροσβέστες, 5 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων και Παπαδάτες Πρέβεζας.

Ακόμη, οριοθετημένες είναι οι φωτιές στις περιοχές Καντήλι Μεγάρων Αττικής, Κουβαράς Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στις περιοχές Βολίμες- Σεβέικα Ζακύνθου, Μακρύς Γιαλός Ζακύνθου, Κακή Βίγλα Σαλαμίνας και Προφίλια Ρόδου.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, imerazante.gr, eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα