«Μάδησαν» το καρτέλ των πτηνοτρόφων

Μετά από δυο έτη ερευνών και άλλων 14 ετών παραβατικής συμπεριφοράς, έρχεται η ώρα της τιμωρίας του καρτέλ της πτηνοτροφίας, ίσως και της επιβολής προστίμων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν, συμπτωματικά, με συνθήκες νέων ανατιμήσεων που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών.

Το καρτέλ που είχαν συγκροτήσει 7-8 τουλάχιστον μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δρούσε από το 1996 ως το 2010. Ο ετήσιος τζίρος της εγχώριας πτηνοτροφικής αγοράς υπολογίζεται

στο μισό δισ. ευρώ και εάν υποτεθεί ότι τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν στο 10% του ετήσιου τζίρου κάθε επιχείρησης, για κάθε έτος παραβατικής συμπεριφοράς, δεν αποκλείεται, εφόσον αποδειχθεί το καρτέλ, οι επιχειρήσεις-μέλη του να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ολομέλειά της θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου για να εξετάσει την υπόθεση, κατόπιν σχετικής εισήγησης. Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιριών του κλάδου.

Οπως επισημαίνεται στην εισήγηση, από την αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους (δηλαδή του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.

Αυτή η οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου (εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Σύνδεσμος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας).

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμαιναν ότι η συνεργασία με την Επιτροπή θα είναι στενή και ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επιβολή όρων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

(από τον Ελεύθερο Τύπο)

Keywords
Τυχαία Θέματα