Μάχη με την τρόικα σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα

Ικανοποιημένοι από την έκβαση των χθεσινών διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται διατεθειμένοι να παράσχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο.

Η κυβέρνηση επιμένει στους εξής στόχους: «σταδιακή» μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με ελαφρύνσεις αρχικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στο αίτημα για διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση μία καλή ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών, καθώς και μια νέα και γενναία διευκόλυνση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με αύξηση των δόσεων.

Στα θέματα αυτά η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις, ξεκαθάρισε ωστόσο πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και ως εκ τούτου να προγραμματισθούν εφεδρικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. Συνέδεσαν επίσης το θέμα των φοροελαφρύνσεων με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Καθίσταται ωστόσο προφανές ότι συμφωνία με την Τρόικα δεν μπορεί να επιτευχθεί τώρα, αλλά τον Σεπτέμβριο, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και μονομερείς αποφάσεις, αν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν σε κάποιους από τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους, όπως, για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας.

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού όπως λένε «θα καταφέρουμε να πείσουμε την τρόικα ότι το μέτρο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά προκάλεσε και μείωση στα φορολογικά έσοδα», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «αν χρειαστεί, θα κάνουμε ό,τι και με τον ΦΠΑ στην εστίαση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στη μείωση του ΕΦΚ ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάσουν σενάρια για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της το 2016. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθιστά εφικτή τη μείωση της έκτακτης εισφοράς από το 2015, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους και δικαστικούς καθιστούν απαγορευτική την πλήρη κατάργησή της, όπως ήταν ο αρχικός τους στόχος.

Ραντεβού κορυφής για χρέος και φοροελαφρύνσεις

Έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δηλώνει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προκειμένου να δώσει τέλος στους παράλληλους μονολόγους που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με την τρόικα να επιμένει στη λήψη δύσκολων μέτρων και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αποφάσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με την Ανγκ. Μέρκελ και με τον Φρ. Ολάντ. Εάν «κλειδώσουν» οι συναντήσεις αυτές, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να δει και την Κρ. Λαγκάρντ

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που συναντήθηκαν τέσσερις φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συζητούν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν «κύκλο» επαφών, ο καθένας στο δικό του επίπεδο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα και να μπορέσει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να προχωρήσει και να υπάρξουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα