Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να πράξει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον...

«Αν η τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Διότι στη ζωή δεν υπάρχει "δεν μπορώ", μόνο "δεν θέλω"». Αυτή η φράση κυριαρχεί στην παρούσα αναμέτρηση με την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται εκ των συνθηκών να πράξει «αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον»,

δηλαδή να μην υπαναχωρήσει στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στις παράλογες απαιτήσεις της.

Ως σήμερα η ανυπακοή στην τρόικα δεν είχε ποτέ τεθεί ως αίτημα και προτροπή προς την κυβέρνηση παρά μόνο από κόμματα της αντιπολίτευσης και από αιρετικές φωνές. Προφανώς πολλά έχουν αλλάξει - και όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο.

Τα επιχειρήματα υπέρ της ανυπακοής είναι πολλά και άρα η τρόικα οφείλει σήμερα να αναγνωρίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προσφέρει άμεσα στην ελληνική οικονομία το οξυγόνο ρευστότητας που χρειάζεται χωρίς να ζητεί παράλογες και εκδικητικές περικοπές που θα ανατρέψουν τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες και θα αποτελειώσουν τη βαριά τραυματισμένη κοινωνική συνοχή.

Επί της ουσίας η απαίτηση για τη χάραξη «κόκκινης γραμμής» απέναντι στην πολιτική της τρόικας και των δανειστών αποκτά ενισχυμένο κύρος και νομιμότητα όταν πλέον υποστηρίζεται και εκφράζεται δημοσίως από κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Προσφέρει πρόσθετη ισχύ στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν είναι «φιλοξενούμενη» στο ευρώ, ότι η χώρα καταβάλλει δυσανάλογα μεγάλο τίμημα, κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό, προκειμένου να συμβάλει στη στήριξη ενός ετοιμόρροπου κοινού νομισματικού οικοδομήματος και δεν έχει παρά να απαιτήσει την έμπρακτη απόσυρση του μύθου ότι η διατήρησή της εντός της ευρωζώνης οφείλεται στη γενναιοδωρία των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρότατα διαπραγματευτικά όπλα. Και έχει το χρέος να τα επιστρατεύσει διότι... «στη ζωή δεν υπάρχει "δεν μπορώ", υπάρχει "δεν θέλω"», αλλιώς το τρένο θα έλθει κατά πάνω της...

Μάρκος Αυρήλιος

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα